Καυγάς έχει ξεσπάσει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη χρήση ή κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες την στιγμή που η χώρα ”βιώνει” έναν εκτός εποχής καύσωνα.
Γονείς σε μερικές από τις πόλεις της Κίνας με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες ζήτησαν από τα σχολεία να εγκαταστήσουν κλιματιστικά καθώς ο υδράργυρος ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Η συζήτηση ”άναψε” κυρίως στη νότια πόλη Τσανγκσά, όπου το τμήμα εκπαίδευσης απάντησε λέγοντας ότι δεν θα εγκαταστήσει κλιματιστικά ώστε οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα να ”καλλιεργήσουν το πνεύμα της σκληρής δουλειάς και να δοκιμάσουν τις αντοχές”.
Το σχόλιο προκάλεσε οργή σε χρήστες του διαδικτύου, πυροδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει για τα κλιματιστικά και αν πρέπει τελικά να εγκατασταθούν στις σχολικές αίθουσες ή όχι.
″Σκληρή δουλειά και αντοχή; Μπορούμε να ζητήσουμε πρώτα από την αρμόδια επιτροπή εκπαίδευσης να εργαστεί υπό τους 40 βαθμούς και μετά να συζητήσουμε εάν αυτός είναι ο τρόπος για να καλλιεργηθεί αυτό το πνεύμα στα παιδιά”, έγραψε ένας χρήστης του Weibo.
Ένας άλλος έγραψε: ”Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει γίνει τόσο σοβαρή. Τι θέλετε να κάνουν τα παιδιά;”.
Οι περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας στην Κίνα, όπως γράφει το BBC, δεν διαθέτουν κλιματιστικά αλλά ανεμιστήρες οροφής. Όμως οι εκκλήσεις για την εγκατάσταση τους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
″Χωρίς κλιματισμό, θα ήταν δύσκολο να συγκεντρωθείς στη μελέτη”, είπε στο Sixth Tone ο Λιν Γιουτζουν, πατέρας ενός μαθητή γυμνασίου στο Γκουανγκντονγ στη νότια Κίνα.
Βέβαια, δεν είναι όλοι οι γονείς υπέρ της εγκατάστασης κλιματιστικών. Κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τον υψηλότερο κίνδυνο κρυολογήματος ή άλλων λοιμώξεων σε κλιματιζόμενες τάξεις.
Άλλοι έχουν προτείνει αλλαγές στο σχολικό ημερολόγιο. ”Ποτέ δεν είχε τόσο ζέστη τον Σεπτέμβριο τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως το εκπαιδευτικό συμβούλιο μπορεί να παρατείνει τις σχολικές διακοπές, ανάλογα με τον καιρό”, είπε ένας γονέας στο CQ News.
Νωρίτερα φέτος, η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε για θερμότερους και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας καύσωνες, προσθέτοντας ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 2,8 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Τα σχολεία, ωστόσο, διστάζουν να εγκαταστήσουν κλιματιστικά λόγω και του υψηλού κόστους αγοράς του και των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος που θα ακολουθήσουν.
Ένα δημοτικό σχολείο στη νότια πόλη Σιανγκταν επικρίθηκε επειδή ζήτησε από τους γονείς να πληρώσουν για τα κλιματιστικά - το σχολείο τους κάλεσε να κάνουν δωρεά όπως ανέφερε το Sixth Tone. H περιφερειακή υπηρεσία για θέματα εκπαίδευσης κάλεσε αργότερα την διοίκηση του σχολείου να αποζημιώσει τους γονείς.
Αλλά τα σχόλια στο διαδίκτυο υποστήριξαν το αίτημα του σχολείου ως εύλογο, λέγοντας ότι η άνεση των μαθητών πρέπει να είναι η προτεραιότητα.
″Τώρα που [οι αρχές] σταμάτησαν τους γονείς, πότε θα μπορέσουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν κλιματιστικά όταν έχουμε επίμονα υψηλές θερμοκρασίες;” έγραψε ο Λονγκ Ζι Ζου, σχολιαστής για το τοπικό μέσο ενημέρωσης The Paper.
″Τελικά, τα παιδιά είναι αυτά που υποφέρουν”, έγραψε ένας χρήστης του Weibo.
Μερικά σχολεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη χωρίς τη βοήθεια κλιματιστικού -τοποθετώντας κουβάδες με μεγάλα κομμάτια πάγου μέσα στις τάξεις για να δροσιστεί ο χώρος. Ορισμένα σχολεία στην ανατολική επαρχία Ζιάνγκσι και στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν ανέβαλαν την έναρξη του φθινοπωρινού εξαμήνου, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου, κατά μία εβδομάδα.
Πηγή: BBC