Καυτή η ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου

Ουκρανία, διασφάλιση ελευθερίας στα ΜΜΕ, Frontex, συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και κοινός φορτιστής!
Δ. Μπαλής

Πολύ σημαντικά ζητήματα απασχολούν την Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να λαμβάνει αποφάσεις που –πολλές φορές – καθορίζουν τις εξελίξεις.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δείχνει πάντα τα απαραίτητα αντανακλαστικά, προκειμένου να λαμβάνει δραστικές αποφάσεις, καθώς όπως είδαμε με το μείζον ζήτημα της πανδημίας και εσχάτως με το ήσσονος σημασίας θέμα της Ενέργειας, πρώτα οι χώρες από μόνες τους έλαβαν μέτρα, κι έπειτα ήρθε η ΕΕ να θεσπίσει κοινά μέτρα –όχι ακόμα στην Ενέργεια.

Υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει Ολομέλεια από σήμερα 2 έως και τις 5 Μαϊου, με ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα να απασχολούν τη Ευρωβουλή.

Σήμερα, μιλώντας με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, Θοδωρή Γεωργιτσόπουλο, αλλά και με τη Γιάννα Παπαδάκη που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορηθήκαμε αρκετά για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Σήμερα Δευτέρα, συζητήθηκε το θέμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Τέθηκε νομοθετική πρόταση για μια νέα ευρωπαϊκή εκλογική πράξη που θα θεσπίσει κοινά πρότυπα, ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο και ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, η οποία θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός εκλογικού συστήματος στο οποίο κάθε ψηφοφόρος θα έχει δύο ψήφους: μία για την εκλογή ευρωβουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες σε επίπεδο κράτους μέλους και μία για την εκλογική περιφέρεια της ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από 28 επιπλέον έδρες. Οι κατάλογοι υποψηφίων για τις εν λόγω έδρες θα πρέπει να σέβονται τη γεωγραφική εκπροσώπηση του πληθυσμού βάσει ομαδοποίησης των κρατών μελών σε τρεις κατηγορίες μεγέθους. Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση μίας νέας ευρωπαϊκής εκλογικής αρχής.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η υφιστάμενη κατάσταση, με τη διεξαγωγή 27 ξεχωριστών εκλογικών αναμετρήσεων με αποκλίνοντα συστήματα και δικαιώματα ψήφου, να μετατραπεί σε μια πραγματική πανευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ενιαίες εκλογές θα διεξάγονται με κοινά ελάχιστα πρότυπα, μεταξύ των οποίων έχουν προσδιοριστεί: η 9η Μαΐου ως κοινή ευρωπαϊκή ημέρα ψηφοφορίας, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να είναι για όλους τους Ευρωπαίους ηλικίας 18 ετών και άνω, το υποχρεωτικό κατώτατο εκλογικό όριο τουλάχιστον στο 3,5% για τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες με 60 ή περισσότερες έδρες και η ι σ ό τ ι μ η πρόσβαση στις εκλογές για όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, καθώς και δυνατότητα επιστολικής ψήφου.

Την Τρίτη το πρωί, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2011 – 2019) Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει με θέμα «Αυτή είναι η Ευρώπη». Θα παρουσιάσει το όραμά του, και εν συνεχεία θα πάρουν τον λόγο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, σε έναν κοινό διάλογο.

Αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά συζήτηση για την ΕΕ, αυτής της θεματικής ενότητας. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Kaja Kallas,
πρωθυπουργού της Εσθονίας, κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Μαρτίου.
Παράλληλα, την Τρίτη, η Επιτροπή θα συζητήσει την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και τη στρατηγική σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ενεργειακών διασυνδέσεων και της αποδοτικότητας.

Δ. Μπαλής

Την Τετάρτη έρχεται το θέμα της Ουκρανίας και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του πολέμου για την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ένωση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα έχουν αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ολομέλεια θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των κυρώσεων στην ΕΕ.

Επίσης, το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές θέσεις του με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή, για να μειώσει τα απόβλητα και να διευκολύνει τη φόρτιση των φορητών συσκευών. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή ή καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες ηλεκτρονικές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USBC, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους. Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για τις συσκευές που είναι πολύ μικρές σε μέγεθος για να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου θύρα, όπως για παράδειγμα τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές για την παρακολούθηση της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.

Εξάλλου, θα συζητηθεί η τελική έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προειδοποιεί ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για την ηγεσία στον τομέα της τεχνολογίας.

Τιμώντας την Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα
συζητήσουν και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και την ενίσχυση της ελευθερίας των ΜΜΕ, ενώ το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την παράταση της ισχύος του Ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, πέραν του Ιουνίου 2022, για έναν ακόμα χρόνο.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι και η Frontex, με πιθανή απόρριψη του λογιστικού απολογισμού της από το ΕΚ, και η κυκλική οικονομία για λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες στα απόβλητα, ενώ θα υπάρξουν ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, σχετικά με την υπόθεση Osman Kavala.

Δημοφιλή