Καυγάς με το ταίρι μας στις διακοπές: Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της σχέσης

Και 3 χρυσά tips των ειδικών για να τα βρούμε έστω κάπου στη μέση.
Μερικές φορές ένα άτομο κλίνει προς δραστηριότητες γεμάτες περιπέτεια, ενώ ο/η σύντροφός του επικεντρώνεται στην ξεκούραση και τη χαλάρωση. Οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες και προσδοκίες δεν είναι πάντα κοινές.
Westend61 via Getty Images
Μερικές φορές ένα άτομο κλίνει προς δραστηριότητες γεμάτες περιπέτεια, ενώ ο/η σύντροφός του επικεντρώνεται στην ξεκούραση και τη χαλάρωση. Οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες και προσδοκίες δεν είναι πάντα κοινές.

Μια συμβουλή για τις σχέσεις είναι ότι το να ταξιδέψουμε μαζί με το ταίρι μας είναι ο απόλυτος τρόπος να εξετάσουμε το κατά πόσο ταιριάζουμε. Η γενική ιδέα είναι ότι αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υλικοτεχνικές και συναισθηματικές προκλήσεις που συνεπάγεται ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού, τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα μαζί.

Mήπως όμως δίνουμε υπερβολική έμφαση στις κοινές διακοπές; Και αν δεν είμαστε ιδιαίτερα συμβατοί σε αυτόν τον τομέα; Αυτό σημαίνει ότι σώνει και ντε πρέπει να χωρίσουμε; Δεν νομίζουμε.

Η HuffPost ζήτησε από τους ειδικούς σχέσεων να μοιραστούν τις συμβουλές τους για τον χειρισμό της ασυμβατότητας ενός ζευγαριού στις διακοπές. Και όλα θα πάνε καλά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα ζευγάρι μπορεί να μην ταξιδεύει καλά μαζί.

«Τα ζευγάρια μπορεί να μην ταξιδεύουν καλά μαζί για πολλούς λόγους, όπως οι διαφορετικές ταξιδιωτικές προτιμήσεις, τα στυλ διαχείρισης του άγχους και οι ατομικές ανάγκες για χώρο και χρόνο», εξηγεί η Μέιμπελ Γιου, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας.

Γιατί δεν τα βρίσκουμε

«Ένας/μια σύντροφος μπορεί να προτιμά μια δομημένη ξενάγηση σε αξιοθέατα και δραστηριότητες, ενώ ο άλλος να απολαμβάνει περισσότερο τα αυθόρμητα, χαλαρά ταξίδια. Μερικές φορές ένα άτομο κλίνει προς δραστηριότητες γεμάτες περιπέτεια, ενώ ο/η σύντροφός του επικεντρώνεται στην ξεκούραση και τη χαλάρωση. Οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες και προσδοκίες δεν είναι πάντα κοινές», προσθέτη η ειδική στις γνωριμίες Νταμόνα Χόφμαν.

«Το να πάμε μαζί ένα ταξίδι μπορεί επίσης να τονίσει τις διαφορετικές αντιδράσεις μας απέναντι στο στρες. Πιο συγκεκριμένα, τα ταξίδια μπορεί να είναι αγχωτικά για μερικούς από εμάς. Ιδίως αν προκύψουν καθυστερήσεις και χαμένες αποσκευές», εξηγεί η ψυχολόγος Μελίσα Κουκ.

«Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα επικοινωνίας και ακόμη να τονίσει τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο δύο άτομα αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα. Συν τοις άλλοις, το να περνάμε τόσο πολύ χρόνο μαζί, μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση.

«Το να μην ταξιδεύουμε καλά μαζί μπορεί επίσης να έχει να κάνει με την καταγωγή του/της συντρόφου μας, το σύστημα αξιών του/της και το στυλ ταξιδιού που προτιμά. Αν υπάρχουν τρυφερές, νοσταλγικές αναμνήσεις που συνδέονται με οικογενειακές διακοπές, τότε ίσως είναι δύσκολο για τον/τη σύντροφό μας να επιλέξει ένα άλλο είδος διακοπών. Αν λόγου χάρη, όταν ήταν παιδί, έκανε κάμπινγκ στα νησιά, ίσως του/της είναι δύσκολο να βρεθεί ξαφνικά σε ένα υπερπολυτελές θέρετρο στο βουνό.

Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χωρίσουμε;

Ας ηρεμήσουμε. Φυσικά και όχι. Το να μην είμαστε ιδανικοί συνταξιδιώτες, ίσως είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα και να συμβιβαζόμαστε. Αν προσπαθήσουμε από κοινού, ίσως στο μέλλον καταφέρουμε να κάνουμε απίθανα ταξίδια παρέα.

Άλλωστε, το να μην είμαστε ταιριαστοί σε όλα είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Ιδίως αν τα ταξίδια είναι το μόνο πράγμα στο οποίο δεν συντονιζόμαστε απόλυτα. Αυτό που μετράει είναι η προθυμία να λύσουμε τις διαφορές μας και η αμοιβαία κατανόηση.

Το να μην είμαστε ιδανικοί συνταξιδιώτες, ίσως είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα και να συμβιβαζόμαστε.
Brothers91 via Getty Images
Το να μην είμαστε ιδανικοί συνταξιδιώτες, ίσως είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα και να συμβιβαζόμαστε.

Εάν ωστόσο κανένας δεν είναι διατεθειμένος να «βάλει νερό στο κρασί του»;

Τότε η ασυμβατότητα στο ταξίδι, μπορεί να είναι μόνο η αφορμή και να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση αυτή δεν θα διαρκέσει για πολύ.

«Η ιδέα ότι ένας ρομαντικός σύντροφός πρέπει να είναι και το νούμερο ένα ταξιδιωτικό μας ταίρι είναι μύθος. Πιθανότατα έχουμε και άλλους φίλους για να πάμε διακοπές. Το σημαντικό είναι να μην μαλώνουμε συνέχεια με αφορμή τις διακοπές ή αν κάπου μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να το κάνουμε», καταλήγει ο Χόφμαν

Βήματα για να βελτιώσουμε την κατάσταση

1. Eιλικρίνεια και καλή επικοινωνία

Όπως και σε όλους τους τομείς της σχέσης, έτσι και σε ό,τι αφορά τις διακοπές προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία. Εξασκούμαστε στην ενεργητική ακρόαση και φροντίζουμε να καταλαβαίνουμε τον απέναντί μας, όχι να προσπαθούμε να τον πείσουμε για το δικό μας.

2. Δεν απορρίπτουμε χωρίς να παραθέτουμε τους λόγους

Εάν ένα στυλ διακοπών μας ξυπνά φόβους και αναμνήσεις από το παρελθόν το ταίρι μας αποκλείεται να το ανακαλύψει από μόνο του. Δεν μπορούμε να του ζητάμε κατανόηση αν δεν του εξηγήσουμε έστω και επιγραμματικά τι ακριβώς μας συμβαίνει.

3. Προτείνουμε συμβίβασμό

Αν δούμε ότι δεν τα βρίσκουμε, προτού παραιτηθούμε, ας δούμε τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και οι δύο για να υποστηρίξουμε τα θέλω μας και να περάσουμε καλά στις κοινές μας διακοπές.

Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, το μεγαλύτερο ζήτημα στη σχέση μπορεί να είναι περισσότερο ο «αγώνας για την εξουσία» μέσα στη σχέση, παρά τα μικροπροβλήματα στις εκδρομές.