Ο καφές και το τσάι είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα ροφήματα στον κόσμο. Και τα δύο περιέχουν καφεΐνη, αντιοξειδωτικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ενέργεια, καθιστώντας δύσκολο να αποφασίσουμε μεταξύ των δύο.
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ καφέ και τσαγιού και ποιο τελικά είναι καλύτερο για την υγεία μας.
Ο καφές έχει περισσότερη καφεΐνη
Και ο καφές και το τσάι περιέχουν καφεΐνη, ένα διεγερτικό που μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους και να μας δώσει ενέργεια.
Μια μεγάλη έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα καφεΐνης έχουν μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 από ό,τι εκείνα που δεν την καταναλώνουν καθόλου. Επίσης είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές ασθένειες - συμπεριλαμβανομένων των Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον - και καρκίνο όπως του παχέος εντέρου, της μήτρας και του ήπατος.
Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει συνήθως 80 έως 100 mg καφεΐνης, σύμφωνα με τον Δρ. Κρίστοφερ Γκάρντνερ, διευθυντή διατροφικών μελετών στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Ένα φλιτζάνι τσάι, αντίθετα, περιέχει μόνο 30 έως 50 mg καφεΐνης.
Ο γιατρός Μάθιου Τσάου, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συμφωνεί απολύτως με τον Δρ. Κρίστοφερ Γκάρντνερ. «Ο καφές έχει δύο με τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα μαύρου τσαγιού».
Ωστόσο, η ακριβής αναλογία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- Ο τύπος του τσαγιού
- Η ποσότητα που χρησιμοποιείται
- Η θερμοκρασία του νερού
- Το χρονικό διάστημα που αφήνουμε το τσάι να ετοιμαστεί
Το μαύρο τσάι, για παράδειγμα, περιέχει 48 mg καφεΐνης, ενώ το πράσινο τσάι περιέχει μόνο 29. Το τσάι από βότανα όπως αυτό της μέντας ή το χαμομήλι, δεν περιέχουν καθόλου καφεΐνη.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε πολύ καφεΐνη, δηλαδή περισσότερα από τέσσερα με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, αυπνία, άγχος, αύξηση καρδιακού ρυθμού.
Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Να σημειωθεί πως κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη, οπότε προσαρμόζουμε αναλόγως και την ποσότητα.
Το τσάι παρέχει ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας
Ο καφές περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το τσάι, που σημαίνει πως η ενέργεια που θα μας δώσει θα έχει μεγαλύτερη ένταση. Το τσάι, από την άλλη, μας δίνει ενέργεια πιο ήπια, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας.
Αυτό συμβαίνει επειδή το τσάι, σε αντίθεση με τον καφέ, περιέχει L-θεανίνη, μια χημική ουσία που μεταβολίζει την καφεΐνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν έναν συνδυασμό L-θεανίνης και καφεΐνης ήταν περισσότερο συγκεντρωμένοι από εκείνους που κατανάλωσαν μόνο καφεΐνη. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός των δύο βελτίωσε τα επίπεδα τόσο της αντίληψης όσο και αυτά της συγκέντρωσης.
Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν L-θεανίνη - αν και το πράσινο έχει ελαφρώς περισσότερo, περίπου 6.56 mg, σε σύγκριση με τα 5.13 mg του μαύρου τσαγιού.
Ο καφές περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά
O καφές και το τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά - χημικές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.
«Ο καφές έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το τσάι», λέει ο γιατρός Μάθιου Τσάου. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι ο καφές περιείχε περισσότερα αντιοξειδωτικά από το τσάι, την ζεστή σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.
Τα κοινά αντιοξειδωτικά του καφέ περιλαμβάνουν χλωρογόνα, φουρουλικά, καφεϊκά και ν-κουμαρικά οξέα. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η καφεΐνη είναι αντιοξειδωτικό. Ένα σημαντικό συστατικό του πράσινου τσαγιού που ονομάζεται κατεχίνη θεωρείται επίσης αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών στον καφέ ή το τσάι θα μπορούσε «να αποτρέψει δυνητικά την οξειδωτική αποδόμηση», μια χημική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη, λέει ο Δρ. Κρίστοφερ Γκάρντνερ.
«Αν το κάνουμε αυτό, πιθανώς θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε ή να θεραπεύσουμε χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις».
Εν κατακλείδι
«Δεν είναι καλύτερο το ένα ρόφημα από το άλλο», εξηγεί ο γιατρός Μάθιου Τσάου. Εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος ενέργειας που αναζητάμε.
Αν θέλουμε ένταση, η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη του καφέ είναι αυτό που χρειαζόμαστε.
Αν πάλι θέλουμε ήπια ενέργεια με μεγαλύτερη διάρκεια ή είμαστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, τότε θέλουμε τσάι.
Πηγή: Insider.com