Οι ιρανικές αρχές άρχισαν να εγκαθιστούν κάμερες σε δημόσιους χώρους για να εντοπίζουν γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι γυναίκες που εντοπίζονται να μην έχουν καλυμμένα τα μαλλιά τους θα λάβουν ”προειδοποιητικά μηνύματα για τις συνέπειες”.
Αυτό θα βοηθούσε στην αποτροπή της ”αντίστασης κατά του νόμου για το χιτζάμπ” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τo ΒΒC.
Πέρυσι πυροδοτήθηκαν διαμαρτυρίες λόγω του θανάτου της Μάσα Αμινί μιας νεαρής Κούρδισας που ζούσε στο Ιράν η οποία συνελήφθη για παραβίαση του κανόνα του χιτζάμπ και πέθανε κατά την κράτησή της.
Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας ήταν η αφορμή οδήγησε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών να απορρίπτουν το χιτζάμπμ βγαίνοντας στους δρόμους, πετώντας τις μαντίλες και κόβοντας τα μαλλιά τους παρά τον κίνδυνο σύλληψης.
Σύντομα στις διαδηλώσεις άρχισαν να μετέχουν και άνδρες κυρίως νέοι που είδαν την διαμαρτυρία ως μια ευκαιρία για έκφραση γενικής δυσαρέσκειας προς το αυστηρό, θεοκρατικό καθεστώς που επικρατεί στην χώρα εδώ και δεκαετίες.
Στην ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία αναφέρεται το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας επισημαίνεται πως ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τις λεγόμενες ”έξυπνες” κάμερες και άλλα εργαλεία για να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των γυναικών που παραβιάζουν το νόμο και να στείλει ”έγγραφα και προειδοποιητικά μηνύματα”.
Οι γυναίκες υποχρεούνται νομικά να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ (μαντίλα) από τότε που η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 εγκατέστησε μια αυστηρή ερμηνεία του θρησκευτικού νόμου.
Οι γυναίκες που παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα ή σύλληψη.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας περιγράφει την μαντίλα ψε ως ”ένα από τα πολιτισμικά θεμέλια του ιρανικού έθνους” και προτρέπει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να τηρήσουν τους κανόνες μέσω ”επιμελών επιθεωρήσεων”.
Οι δημόσιες επιθέσεις σε γυναίκες που δεν φορούν χιτζάπ δεν είναι ασυνήθιστες.
Την περασμένη εβδομάδα, ένα βίντεο με έναν άνδρα να πετάει γιαούρτι σε δύο γυναίκες κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο και οι γυναίκες στη συνέχεια συνελήφθησαν βάσει του νόμου για το χιτζάμπ. Ο άνδρας συνελήφθη επίσης.
Χιλιάδες διαδηλωτές στο Ιράν έχουν συλληφθεί και τέσσερις έχουν εκτελεστεί από τον Δεκέμβριο, αλλά οι σκληροπυρηνικοί συνέχισαν να επιμένουν να γίνουν περισσότερα για την επιβολή του νόμου.
Το περασμένο Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπρήμ Ραϊσι επανέλαβε ότι οι ιρανές γυναίκες πρέπει να φορούν χιτζάμπ καθώς αποτελεί ”θρησκευτική απαίτηση”.
Ωστόσο, ο αρχηγός του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζέι, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια εκτεταμένη καταστολή μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να ακολουθήσουν τους κανόνες. ”Τα πολιτιστικά προβλήματα πρέπει να λυθούν με πολιτιστικά μέσα... Αν θέλουμε να λύσουμε τέτοια προβλήματα με συλλήψεις και φυλακίσεις, το κόστος θα είναι υψηλό και δεν θα έχουμε την επιθυμητή αποτελεσματικότητα”.
Πηγή: BBC