Κάποια φαρμακευτικά σιρόπια που διατίθενται στην Ινδονησία περιείχαν ουσίες που συνδέονται με την εμφάνιση αιφνίδιας οξείας νεφρικής βλάβης σε πάνω από 200 παιδιά εκ των οποίων 99 πέθαναν, επισήμανε ο υπουργός Υγείας της χώρας ενώ η σχετική έρευνα είναι σε εξέλιξη.
Την Τετάρτη, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την πώληση και τη συνταγογράφηση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά τα οποία περιέχουν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη.
Υπενθυμίζεται πως σιρόπια για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στη Γκάμπια επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Τα συγκεκριμένα ωστόσο σκευάσματα από την Ινδία, δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά της Ινδονησίας. Οι αρχές ωστόσο, ανακοίνωσαν χθες πως απαγορεύουν τη χρήση των επίμαχων συστατικών σε όλα τα φαρμακευτικά σιρόπια για παιδιά.
Διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη ομως εντοπίστηκαν σε σιρόπια που βρέθηκαν στα σπίτια κάποιων ασθενών, δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Υγείας Γκουνάντι Σαντίκιν.
«Κάποια σιρόπια που χρησιμοποιήθηκαν από παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφάνισαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αποδείχθηκε ότι περιείχαν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη, ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπήρχαν ή να υπήρχαν σε πολύ μικρή ποσότητα», πρόσθεσε.
«Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί για 206 περιστατικά σε 20 επαρχίες και 99 θανάτους», είχε επισημάνει χθες ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Υγείας, ο Σιαχρίλ Μανσγιούρ.
Τα περισσότερα περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, που εντοπίστηκαν στην Ινδονησία, αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση νωρίτερα αυτό τον μήνα και συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd, τα οποία «ενδέχεται να συνδέονται» με τους θανάτους που καταγράφηκαν στη Γκάμπια.
Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ