Το ΝΑΤΟ απομάκρυνε επτά διπλωμάτες από την αποστολή της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και απέτρεψε τον διορισμό άλλων τριών, στον απόηχο της επίθεσης με τη νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να άρει τις διαπιστεύσεις σε 7 μέλη το προσωπικού της ρωσικής αποστολής και να απορρίψει τρία αιτήματα έκδοσης διαπιστεύσεων. Στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: οι επικίνδυνες και ανεύθυνες συμπεριφορές έχουν κόστος και συνέπειες» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην επίθεση της 4ης Μαρτίου εναντίον του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του, μια υπόθεση για την οποία η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα αν και το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Οι 7 Ρώσοι υπήκοοι, που δεν τους χορηγήθηκαν διαπιστεύσεις από το ΝΑΤΟ, θα απελαθούν από το Βέλγιο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή με γνώση της υπόθεσης. «Το ΝΑΤΟ αποφασίζει και το Βέλγιο εκτελεί, βάσει των συμφωνιών» που καθορίζουν την έδρα των διεθνών οργανισμών σε βελγικό έδαφος, όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η απέλαση «θα γίνει πολύ σύντομα», συνέχισε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, στους τρεις Ρώσους διπλωμάτες που ήθελαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες δεν χορηγήθηκαν διαπιστεύσεις. Εντούτοις, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας η Συμμαχία θα επιδιώξει να εμπλακεί σε τακτικές συνομιλίες με τη Μόσχα μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, ένα ειδικό φόρουμ το οποίο απαρτίζεται από τους απεσταλμένους του ΝΑΤΟ και τον πρεσβευτή της Μόσχας στη Συμμαχία.
Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα μειώσει τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στα 20 μέλη από 30.
«Η απόφασή μας αντικατοπτρίζει τις σοβαρές ανησυχίες που διατυπώνουν οι σύμμαχοι για την ασφάλειά τους» εξήγησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένας νευροτοξικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκε στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Συμμαχίας.
Η ρωσική αποστολή στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα με την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι Ρώσοι διπλωμάτες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.
«Η Ρωσία υποτίμησε την ενότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ» διαβεβαίωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Περισσότεροι από 130 Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν έως σήμερα από 24 χώρες «εταίρους και συμμάχους του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Οι μαζικές απελάσεις θα έχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της Ρωσίας, καθώς θα έχει «μειωμένη ικανότητα στις επιχειρήσεις πληροφοριών στις χωρές του ΝΑΤΟ και στις χώρες απ′ όπου απελάθηκαν».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)