Καιρός να αρχίσουμε να πίνουμε πολλά φλιτζάνια καφέ σύμφωνα με νέα έρευνα που διήρκεσε 12,5 έτη

Κι ας μάθουμε ποιος έχει τα μεγαλύτερα οφέλη με σειρά προτεραιότητας: αλεσμένος, στιγμιαίος ή ντεκαφεϊνέ;
.
agrobacter via Getty Images
.

Αν καταναλώνουμε έναν καφέ την ημέρα, ίσως ήρθε η ώρα να αυξήσουμε την κατανάλωση.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς και συνολική μείωση του θανάτου.

Η μελέτη διάρκειας περίπου 12,5 ετών, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, εξερεύνησε την επίδραση που είχε ο καφές στην υγεία 449.563 ενηλίκων ηλικίας 40 έως 69 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε ομάδες - άτομα που δεν έπιναν κανένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, λιγότερο από ένα φλιτζάνι, ένα φλιτζάνι, δύο έως τρία φλιτζάνια, τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια και περισσότερα από πέντε φλιτζάνια. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου που περιλάμβανε επίσης μια ερώτηση σχετικά με το είδος του καφέ που πίνουν — αυτές οι επιλογές ήταν στιγμιαίος, αλεσμένος ή χωρίς καφεΐνη.

Όσοι έπιναν καφέ συγκρίθηκαν με όσους δεν έπιναν καφέ για να καθοριστούν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι ο καφές βοηθά στην υγεία της καρδιάς και οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο θανάτου συνολικά

Μετά από έλεγχο για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατάσταση καπνίσματος και η παχυσαρκία, διαπιστώθηκε ότι, γενικά, η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ ωφελεί την υγεία μας.

Πρώτον, τα άτομα που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια στιγμιαίο, αλεσμένο ή χωρίς καφεΐνη καφέ είχαν συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ. Η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από τον αλεσμένο καφέ, ο οποίος έδειξε 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ο ντεκαφεϊνέ είχε στο 14% και ο στιγμιαίος καφές 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Στη συνέχεια, μια μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, την οποία η μελέτη όρισε καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό, βρέθηκε για άτομα που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα. Ο αλεσμένος καφές σημείωσε για άλλη μια φορά την υψηλότερη μείωση κινδύνου κατά 20%, ακολουθούμενος από τον στιγμιαίο με 9% και τον ντεκαφεϊνέ με 6%.

.
juanma hache via Getty Images
.

Το τελευταίο πράγμα που μέτρησε η μελέτη ήταν η μείωση των αρρυθμιών, γνωστή και ως ακανόνιστος καρδιακός παλμός. Σε αυτό το τμήμα της μελέτης, τα αποτελέσματα διέφεραν από τα άλλα αποτελέσματα. Τα άτομα που έπιναν τέσσερα έως πέντε (όχι δύο έως τρία) φλιτζάνια αλεσμένου ή στιγμιαίο καφέ κάθε μέρα, είδαν μείωση στις αρρυθμίες - και δεν υπήρξε μείωση για τα άτομα που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη.

Αυτή η μελέτη είχε δυο βασικούς περιορισμούς: Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των φλιτζανιών καφέ που καταναλώνονταν κάθε μέρα αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες από μόνους τους και αυτές οι πληροφορίες συλλέχθηκαν στην αρχή της μελέτης. Έτσι, οι συγγραφείς της μελέτης δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν αν κάποιος άλλαξε την ημερήσια πρόσληψη καφέ ή το είδος του καφέ που κατανάλωνε κατά τη διάρκεια μιας μελέτης περίπου 12,5 ετών.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο καφές έχει οφέλη για την υγεία

Αλλά ακόμη και με αυτούς τους παράγοντες να λαμβάνονται υπόψη, ο καφές, όταν καταναλώνεται με εύλογη βάση και χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη και κρέμα, είναι γνωστό ότι είναι καλός για την υγεία μας. Ο καφές έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μας ξυπνάει.

Και η καφεΐνη, όταν καταναλώνεται σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες (οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης κάθε μέρα) συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. «Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα», σύμφωνα με την American Heart Association, και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Έτσι, αν σκεφτόμαστε αν θα πιούμε το δεύτερο ή το τρίτο φλιτζάνι καφέ, ας γεμίσουμε την κούπα μας. Αυτό το φλιτζάνι θα έχει πιθανώς οφέλη για την υγεία μας.