
Απίστευτες εικόνες καταγράφονται στην Πάρο μετά τη νεροποντή που έπληξε το νησί το απόγευμα της Δευτέρας (31/3). Στη Νάουσα, η ένταση της βροχής είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ορμητικών χειμάρρων που παρέσυραν οχήματα και προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Συγκεκριμένα στην Πάρο τις τελευταίες ώρες σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δρόμοι να έχουν πλημμυρίσει, κατεβάζοντας μάλιστα φερτά υλικά και παρασύροντας παρκαρισμένα οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο άτομα έξω από τη Νάουσα απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματά τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για αγνοούμενους.
Όπως τονίζει ο Δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του, οι ζημιές στο οδικό δίκτυο περιλαμβάνουν, κατολισθήσεις, πλημμύρες και καταρρεύσεις τμημάτων του δικτύου, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση.
Επιπλέον, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενεργήσουν αφού μειωθεί η ένταση των βροχοπτώσεων. Παράλληλα σε περιπολίες είναι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχείρησε να μεταβεί στο νησί, αλλά λόγω της κακοκαιρίας αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Νωρίτερα, εκδόθηκε μήνυμα μέσω του 112 που γνωστοποιούσε στους κατοίκους του νησιού την απαγόρευση μετακίνησης με οχήματα στο οδικό δίκτυο λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, ο Δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του, καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί καθώς και των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να μην κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο.
«Καλούμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί μας, καθώς και των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να μην κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο του νησιού μας. Εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο Δήμος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης. Τέλος, καλεί όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Καταιγίδα με χαλάζι στη Σύρο
Σοβαρά προβλήματα προέκυψαν και στη Σύρο εξαιτίας της ισχυρής καταιγίδας, η οποία συνοδεύτηκε από έντονη χαλαζόπτωση.
Η σφοδρότητα των φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να πλημμυρίσουν, δημιουργώντας δυσκολίες στις μετακινήσεις.
Απαγόρευση μετακίνησης με οχήματα στη Μύκονο
Απαγορεύτηκε η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του νησιού ενημερώνοντας τους για την απαγόρευση της μετακίνησης με οχήματα στο οδικό δίκτυο.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Απαγορεύεται η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μέχρι το πέρας των φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Οι Κυκλάδες στο «μάτι» της κακοκαιρίας
Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Κυκλάδων καθώς το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ προέβλεπε ισχυρές καταιγίδες στα νησιά, ανεβάζοντας τη βαθμίδα επικινδυνότητας στο «κόκκινο».
Κλειστά όλα τα σχολεία στη Ρόδο την Τρίτη
Με απόφαση του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, τα σχολεία του νησιού όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη 1η Απριλίου 2025, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται στην περιοχή μας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αθηναίων
Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε kai ο Δήμος Αθηναίων, λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ, αλλά και λόγω της πιθανότητας να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Γι′ αυτό έχει τεθεί σε επιφυλακή η Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, ώστε να επέμβει άμεσα όπου χρειαστεί με μηχανήματα έργου, καθώς και δύο συνεργεία απάντλησης υδάτων. Το πρώτο βρίσκεται στον λόφο του Λυκαβηττού (μαζί με μηχάνημα έργου) και το δεύτερο στην 4η Δημοτική Κοινότητα και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αίμωνος & Αντιγόνης, προκειμένου να καλυφθεί όποια ανάγκη προκύψει γενικότερα στον Κολωνό.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Αθηναίων, καλώντας την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή μέσω της δωρεάν εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, Novoville.
Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε νωρίτερα το πρωί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη (2/4), θα σημειωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας έχει επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ, τα σώματα ασφαλείας κλπ, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα και να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.