
Μια κλοπή και ένα εξοργιστικό γραφειοκρατικό αλαλούμ καταστρέφει την ζωή ενός 24χρονου άνδρα που αν και βρίσκεται στην πιο δημιουργική του περίοδο δεν μπορεί ούτε να βρει δουλειά.
Ο εφιάλτης για τον Ραμί Μπατίκ, με καταγωγή από την Τυνησία αλλά γεννημένος στη Βόννη και με γερμανική υπηκοότητα, άρχισε όταν ένας κακοποιός από το Λονδίνο χρησιμοποίησε την ταυτότητά του και διέπραξε σειρά αδικημάτων τα οποία όμως εμφανίζονται στο ποινικό μητρώο του ανυποψίαστου 24χρονου.
Ο Μπατίκ είναι σε απόγνωση αφού μπήκε στη μαύρη λίστα και δεν μπορεί να βρει δουλειά τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βόννη.
Αν και απευθύνθηκε εγγράφως στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου παρακαλώντας να διευθετήσουν το θέμα επειγόντως, τονίζοντας ότι αισθάνεται παγιδευμένος και ανίσχυρος μετά από χρόνια μάταιης προσπάθειας να καθαρίσει το όνομά του, το πρόβλημα παραμένει.

Όλα άρχισαν μετά τις μικρής διάρκειας διακοπές του 24χρονου στο Λονδίνο το 2019. Είχε ταξιδέψει με το διαβατήριό του αλλά κατά την επιστροφή ανακάλυψε ότι το δελτίο ταυτότητάς του το είχε χάσει ή του το είχαν κλέψει.
Έκανε αίτηση για νέα ταυτότητα και δύο χρόνια αργότερα τελείωσε την επαγγελματική του μαθητεία στη Vodafone finance στη Βόννη. Του προσφέρθηκαν σύντομα δύο θέσεις εργασίας, η μία στη Vodafone και η άλλη στο παράρτημα της εφορίας στη γερμανική πόλη όπου ζούσε.
Η χαρά όμως μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Σε έναν έλεγχο ρουτίνας από τους επίδοξους εργοδότες του φάνηκε πως έχει ποινικό μητρώο στο Λονδίνο.
«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είπα στους εργοδότες μου ότι δεν ήταν αλήθεια ότι σίγουρα δεν ήμουν εγώ, ότι είχα αποδείξεις ότι δεν ήμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή [που διαπράχθηκαν τα αδικήματα], καθώς ήμουν στην Τυνησία και είχα σφραγίδες στο διαβατήριό μου για να το αποδείξω. Αλλά απλώς είπαν ότι δεν μπορούσαν να βασιστούν μόνο στον λόγο μου δεδομένων των επίσημων εγγράφων της αστυνομίας».
Αυτό που είχε συμβεί ήταν πως τον Μάρτιο του 2021 ένας άνδρας άρχισε να κάνει χρήση της ταυτότητας του Μπατίκ και φυλακίστηκε κατόπιν απόφασης του δικαστηρίου του Γουντ Γκριν στο Λονδίνο για μια σειρά αδικημάτων, όπως οδήγηση χωρίς άδεια και ασφάλεια, απάτη, κατοχή πλαστού και ακατάλληλα αποκτημένου εγγράφου ταυτότητας που ανήκει σε άλλο άτομο. Το μπέρδεμα εντοπίστηκε αρχικά από έναν δικαστή, τώρα συνταξιούχο, στο δικαστήριο του Γουντ Γκριν αφού ο Μπατίκ προσέλαβε δικηγόρο για να τον εκπροσωπήσει.
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των οποίων έχει λάβει γνώση ο Guardian, δείχνουν ότι ο διάδοχός του πρώτο δικαστή, προσπάθησε να ζητήσει από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου να διορθώσει το λάθος το 2022, περιγράφοντας την όλη κατάσταση ως «μπέρδεμα» που είχε κηλιδώσει το ποινικό μητρώο του Γερμανού υπηκόου.
Καθώς οι προσπάθειες να πειστεί η Μητροπολιτική Αστυνομία ότι η καταχώρησή της στη βάση δεδομένων ήταν εσφαλμένη συνεχίστηκαν χωρίς επιτυχία, ο εφιάλτης του Μπατίκ γινόταν όλο και χειρότερος.
Δεκατέσσερις μήνες αργότερα καταγράφηκαν περισσότερα εγκλήματα στο όνομα του αν και είχαν διαπραχθεί από αυτόν που χρησιμοποιούσε τα στοιχεία του και μεταξύ αυτών ήταν η κατοχή μαχαιριού σε δημόσιο χώρο.
«Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε στη Βρετανία. Είχαν ήδη αποδεχθεί πως δεν είμαι ο εγκληματίας και πως μου έκλεψαν την ταυτότητα, το επιβεβαίωσε το δικαστήριο. Αλλά γιατί δεν μπορούν να διαγράψουν το όνομά μου από το αρχείο τους; Ήμουν πραγματικά αναστατωμένο», είπε.
Πέρυσι έγραψε Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου η οποία είναι και η αρμόδια αρχή για να αλλάξει το ποινικό μητρώο αλλά ακόμα δεν έχει διαγραφεί το όνομά του.
«Δεν μπορώ να συνεχίσω να ζω έτσι, περιμένοντας επ′ αόριστον να καθαρίσει το ποινικό μου μητρώο. Είναι ακατανόητο ότι αυτή η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς επιτυχή έκβαση. Τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση μου, νιώθοντας παγιδευμένος και αδύναμος λόγω λαθών άλλων που δεν διορθώνονται; Αισθάνομαι απελπισμένος».
Ο 24χρονος δεν έχει καμία πιθανότητα να βρει δουλειά, αναγκάστηκε να πουλήσει το αυτοκίνητό του για να καλύψει λογαριασμούς και τώρα μοιράζεται την ιστορία του δημόσια, καθώς αισθάνεται πως δεν του έχει απομείνει κάποιος άλλος τρόπος για να διορθωθεί το λάθος σε βάρος του.
Πηγή: The Guardian