«Καλή Κοινωνία», Αμορ Τόουλς (Διόπτρα)

Μία ωδή στο Μανχάταν του 1938, την πόλη στην οποία ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να συμβούν τα πάντα.
.
.

Το πρωτόλειο μυθιστόρημα του Αμερικανού Αμορ Τόουλς, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2011 και στα Ελληνικά τον Οκτώβριο του 2019. Αρχίζει την τελευταία νύχτα του 1937, όταν η 25χρονη, φτωχή Κέϊτι, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Υόρκη και η Ιβ, η πλούσια συγκάτοικός της από την αμερικανική επαρχία, γνωρίζουν τον Τίνκερ, έναν γοητευτικό τραπεζίτη, σε ένα τζαζ κλαμπ του Γκρίνουιτς Βίλατζ.

Το 1938 αλλάζει για πάντα την ζωή και των τριών και ο Τόουλς ναι μεν δεν φέρεται ευγενικά σε κανέναν τους, αλλά καταγράφει την πορεία τους με τον πολύ ευγενικό και ιδιαίτερο τρόπο γραφής του, που τελειοποίησε στο δεύτερο μυθιστόρημά του - «Ενας τζέντλεμαν στη Μόσχα» - με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός.

Η «Καλή Κοινωνία» είναι μία ωδή στο Μανχάταν του 1938, την πόλη στην οποία ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να συμβούν τα πάντα. Είναι η ερωτική εξομολόγηση του Τόουλς στην πόλη που αγαπά και οι περιπέτειες των τριών πρωταγωνιστών δεν είναι παρά οι αφορμές για να ζωντανέψει μία εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί, χωρίς να έχει την τύχει να την ζήσει.

Το δεύτερο βιβλίο του, «Ενας τζέντλεμαν στη Μόσχα», ήταν το καλύτερο βιβλίο που διάβασα το 2019 κι άρχισα το πρωτόλειο με μεγάλη επιφύλαξη, η οποία μετατράπηκε σε ενθουσιασμό μετά τις δέκα πρώτες σελίδες. Το γράψιμό του δεν θυμίζει κανέναν άλλον. Είναι ο μοναδικός συγγραφέας που έχω διαβάσει, ο οποίος καταφέρνει να περιγράψει όλες τις αρνητικές πλευρές της ανθρώπινης φύσης με τον πιο ευγενικό, καλοπροαίρετο και βαθιά ανθρώπινο τρόπο.

Ο Αμορ Τόουλς είναι ένας μεγάλος συγγραφέας της εποχής μας και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να το αποδεικνύει με τα επόμενα βιβλία του - τα οποία ελπίζω να μην αργήσει να γράψει.

Δημοφιλή