Προτείνω τρία πρόσωπα που ενώνονται σε ένα, αισιόδοξο πρόσωπο. Τρεις νέοι Ελληνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στα πιο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα- ο Λάνθιμος, ο Αντετοκούμπο, ο Τσιτσιπάς.
Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η πενταετία του ανήκει. Το 2015 τον ήξερε η Ελλάδα και περιμέναμε να αποδείξει ότι μπορεί να λάμψει στο μπασκετικό στερέωμα του ΝΒΑ. Το 2019 τον ξέρει όλος ο κόσμος και εμείς καμαρώνουμε - αλλά το κυριότερο είναι πως ο Γιάννης δεν έχει θαμπωθεί από την λάμψη.
Γιάννης Αντετοκούνμπο. Για τον υψηλό συμβολισμό που έχει η προσωπική ιστορία και διαδρομή του νέου αυτού ανθρώπου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ. Έλυσε τον γρίφο του Νας και το 2018 διακρίθηκε με το κορυφαίο Βραβείο Νεβάνλινα από την διεθνή ένωση μαθηματικών. Από τα πιο λαμπρά μυαλά της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας. Ένας άριστος Έλληνας, που δεν ξεχνά την πατρίδα του.
Λευτέρης Πετρούνιας. Οι διαδοχικές επιτυχίες του στο αγώνισμα των κρίκων τα τελευταία 5 χρόνια, τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, το 2005 (σε ηλικία 15 ετών - αρκετά κομβική για ένα γυμναστή), ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε την προσωπική του επανάσταση, εγκαταλείποντας το άθλημα. Επέστρεψε όμως δριμύτερος το 2008, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν υπάρχει χαμένος χρόνος όταν θέλεις πραγματικά να πετύχεις έναν στόχο. Προσωπικά, η επάνοδος αυτή με συγκινεί περισσότερο κι από τα χρυσά μετάλλια που έχει κατακτήσει. Αυτό το φρόνημα, υπομονής κι επιμονής, το χρειαζόμαστε όλοι.
Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο λιμενικός που έσωσε στη Λέσβο χιλιάδες πρόσφυγες και μας θύμισε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Θυμάμαι ακόμα τη φωνή του που έτρεμε όταν μου περιέγραφε το μεγάλο ναυάγιο της 28 Οκτωβρίου του 2015. Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή το 2018, από ανακοπή καρδιάς.
Λέω να βάλω και εγώ τον Στέφανο Τσιτσιπά, καθ‘ό,τι νομίζω ότι αφ‘ενός πρόκειται για τον «Νίκο Γκάλη του τένις» και αφ’ετέρου επειδή οι νίκες είναι καλές, από όπου και αν προέρχονται.
Άγκελα Μέρκελ. Φυσικά δεν είναι ελληνίδα αλλά η στάση και οι αποφάσεις της επηρέασαν όσο ελάχιστων όχι μόνο τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αλλά και της προσφυγική. Και όσο και εάν φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται persona non grata από πολλούς Έλληνες, ως υπεύθυνη για τα σκληρά μέτρα λιτότητας όσο περνούσε ο καιρός και κυρίως στην στάση που τήρησε στο προσφυγικό παραδίδοντας μαθήματα Δημοκρατίας και ανθρωπισμού πρωτίστως σε ηγέτες κρατών που ανήκουν στο ΕΛΚ και βάζοντας παράλληλα ένα φρένο σε ακραίες εθνικιστικές κραυγές. Και τώρα που φεύγει, βλέποντας το κενό που αφήνει πίσω της και τον ξενοφοβικό, ρατσιστικό λόγο του μίσους που υψώνεται σε πολλές χώρες θα την εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο.
Επιλέγω τον Ζακ Κωστόπουλο. Πέρα από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2018 και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, νομίζω ότι ο θάνατος του λειτούργησε και ως ένα σύμβολο για τους ανθρώπους/κοινότητες που για κάποιο λόγο δεν χωρούν στα όρια της κανονικότητας της κοινωνίας και επιδιώκουν τη ριζική αμφισβήτησή της.
Γιάννης Αντετοκούμπο. Διότι αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα, συνδυάζοντας εργατικότητα και αδαμάντινο χαρακτήρα.
Γιάννης Αντετοκούμπο. Γιατί βγήκε MVP του ΝΒΑ.
Γιάννης Αντετοκούνμπο. Δεν είναι απλά ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής του πλανήτη, Είναι η ζωντανή απόδειξη πώς ακόμη και ένα παιδί των φαναριών μπορεί να φτάσει στην κορυφή του κόσμου - αρκεί να το πιστέψει και να δουλέψει σκληρά για αυτό.
Γιώργος Λάνθιμος. Από τον βραβευμένο «Αστακό» (2015) με τον οποίο ήταν πλέον ευρέως γνωστός ως σκηνοθέτης και τη συμμετοχή δημοφιλών ηθοποιών του κινηματογράφου, μέχρι την παγκόσμια επιτυχία της «Ευνοούμενης» και το επερχόμενο τηλεοπτικό του πρότζεκτ, παρακολουθώ πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του Λάνθιμου.
Γιάννης Αντετοκούμπο. Ενας απλός μετανάστης, μόλις 25 χρονών, που κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο και τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του NBA.
Κώστας Πουλακίδας
Γιάννης Αντετοκούμπο. Χρειάζονται εξηγήσεις;
Στέφανος Τσιτσιπάς. Τον επέλεξα γιατί έχει καθοριστικό ρόλο στην διείσδυση του τένις στα αθλητικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας. Και βέβαια γιατί απέδειξε ότι όταν συνδυάζεται το ταλέντο με την σκληρή δουλειά, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά. Με τα όσα έχει δείξει έως τώρα, το μέλλον του ανήκει και εκτιμώ ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που το όνομα του θα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τένις, κάτι που δεν έχει κατορθώσει άλλος Έλληνας αθλητής.
Ο (κάθε) μετανάστης που μπήκε σε μια βάρκα και ο (κάθε) Έλληνας που τον υποδέχτηκε στην απέναντι πλευρά.
Αλέξανδρος Γαγλίας
Ο Αλέξης Τσίπρας «για καλό ή για κακό» ξεπετάχτηκε από το 3% σε dominant political figure της ελληνικής και, περισσότερο από κάθε Έλληνα πρωθυπουργό της μεταπολιτευτικής περιόδου, της διεθνούς σκηνής. Η προσαρμογή στον ρεαλισμό ήταν επώδυνη αλλά και αναγκαία- όσο και η (προ εξουσίας) προσφυγή στον πολιτικό λαϊκισμό, τη μοναδική πολιτική ιδεολογία που διαχρονικά αναθράφηκε επιτυχώς στην Ελλάδα. Η διεθνοποίηση του όρου kolotoumba το επιβεβαιώνει.
Λευτέρης Πετρούνιας. Μακράν ο κορυφαίος, με σταθερές επιδόσεις, 12 χρυσά, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο μετάλλιο σε ,Μεσογειακούς, Ευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα δίνει τη μάχη για μια ακόμη Ολυμπιάδα, ερχόμενος από χειρουργείο.
Αννα- Μαρία Σύρου
Γιάννης Αντετοκούμπο. Ο πολυτιμότερος παίκτης του NBA και της εθνικής μας ομάδας. Κάνει περήφανη την χώρα μας.
Εσείς ποιόν θα διαλέγατε ως καλύτερο Ελληνα της πενταετίας; Απαντήστε στο πεδίο των σχολίων.