Καλλιτέχνης έκλεψε τα χαρτονομίσματα που επρόκειτο να εκθέσει

Αντ' αυτού ανέβασε ένα λευκό καμβά με την ονομασία του έργου, «Πάρε τα λεφτά και τρέχα». Καταδικάστηκε να πληρώσει 70.000 ευρώ!
Μια γυναίκα κοιτάζει την εγκατάσταση τέχνης με τίτλο "Take the Money and Run" του Δανού καλλιτέχνη Jens Haaning στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kunsten, στο Άαλμποργκ της Δανίας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.
Μια γυναίκα κοιτάζει την εγκατάσταση τέχνης με τίτλο "Take the Money and Run" του Δανού καλλιτέχνη Jens Haaning στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kunsten, στο Άαλμποργκ της Δανίας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.
RITZAU SCANPIX via Reuters

Επρόκειτο να εκθέσει χαρτονομίσματα ― που ισοδυναμούσαν με το ποσό των 70.000 και πλέον ευρώ ― κολλημένα σε καμβά, αλλά τελικά παρουσίασε άδεια κάδρα με την ονομασία του έργου: «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» και κράτησε το σεβαστό ποσό. Τη Δευτέρα, δικαστήριο καταδίκασε τον Δανό καλλιτέχνη Γενς Χάανινγκ να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.

«Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ‘Β’ (ο καλλιτέχνης) πρέπει να πληρώσει στο ‘Α’ (το μουσείο) 492.549 κορώνες Δανίας (66.000 ευρώ) ― το οφειλόμενο ποσό ― μείον την αμοιβή του καλλιτέχνη και την αποζημίωση που συνδέεται με την ανάρτηση» του έργου τέχνης, αναφέρει σε ανακοίνωση το δικαστήριο της Κοπεγχάγης.

Το 2021, το μουσείο «Kunsten» του Άαλμποργκ, στη δυτική Δανία, είχε συναινέσει να δανείσει ένα σημαντικό χρηματικό πόσο σε μετρητά στον Γενς Χάανινγκ, προκειμένου ο καλλιτέχνης να κάνει την ανασύσταση ενός από τα παλαιά έργα του μουσείου που απεικόνιζε τον μισθό ενός έτους στη Δανία και την Αυστρία, σε νομίσματα Δανίας και σε ευρώ.

Όταν άνοιξαν τα ταμεία, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι τα κάδρα ήταν άδεια και ότι τα έργα είχαν μετονομαστεί σε «Πάρε τα λεφτά και τρέχα».

Ο διευθυντής του μουσείου, ο Λάσε ’Αντερσον, αποφάσισε ωστόσο να παρουσιάσει τα δύο έργα στο πλαίσιο της έκθεσης του μουσείου για την σύγχρονη τέχνη.

«Τα έργα αυτά δίνουν μια χιουμοριστική προσέγγιση και μας κάνουν να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η εργασία», δικαιολογήθηκε, δηλώνοντας ωστόσο ότι το μουσείο θα κατέφευγε στη δικαιοσύνη εάν ο Χάανινγκ, 58 ετών, δεν επέστρεφε τα χρήματα.

Για την εργασία του, ο Χάανινγκ είχε λάβει 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ), στις οποίες προστίθεται ένα επίδομα για την έκθεση. Ο ίδιος μήνυσε το κράτος για παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nord, ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι το μουσείο είχε λάβει «πολύ πολύ περισσότερα» συγκριτικά με τα χρήματα που είχε επενδύσει, κυρίως λόγω της μεγάλης προβολής της υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή