Τα κρούσματα Covid έχουν εκτιναχθεί ξανά...
Με μαζικές εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ και συναυλίες να συνεχίζονται και περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές να κυκλοφορούν, ο φόβος για τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης αυξάνεται για άλλη μια φορά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν Covid την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι ένα άλμα 23% από τα 1,4 εκατομμύρια κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα – ένα ιδιαίτερα εκπληκτικό στατιστικό, δεδομένου ότι τα ποσοστά συνήθως μειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%, όπως ανέφερε ο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Λοιπόν, πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Τι βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων Covid
Η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων έχει συνδεθεί με δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον, τις BA.4 και BA.5, που έχουν γίνει τα κυρίαρχα στελέχη στο ΗΒ.
Είναι και οι δύο πιο μολυσματικές από την προηγούμενη παραλλαγή Ομικρον και ο επιπολασμός τους δείχνει πώς η Covid εξακολουθεί να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται.
Η ανοσολόγος στο Founding Scientist της Cignpost Diagnostics, Ντένις Κινάνε, ανέφερε στην HuffPost UK: «Τα δύο στελέχη έχουν αποδειχθεί ότι υπερνικούν την ανοσία που αναπτύχθηκε για άλλα στελέχη του ιού, όπως αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό επαναμολύνσεων».
Οι μαζικές εκδηλώσεις θα προκαλέσουν άνοδο
Το γνωρίζαμε αυτό – η αυξημένη κοινωνικοποίηση σε περιορισμένους χώρους χωρίς μάσκες προσώπου είναι γνωστή ως βασική αιτία των ποσοστών μόλυνσης από την Covid από τότε που ξεκίνησε το πρώτο lockdown.
«Οι μαζικές εκδηλώσεις είναι πολύ πιθανό να τροφοδοτήσουν μια αύξηση της εξάπλωσης της Covid, λόγω της κοινωνικής ανάμειξης, σε συνδυασμό με τα μειωμένα επίπεδα ανοσίας», είπε ο ίδιος...
Ωστόσο, ο ειδικός επεσήμανε: «Χωρίς δωρεάν τεστ, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν».
Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την παρακολούθηση των επιπέδων μόλυνσης και την κατανόηση της εξάπλωσης του ιού σε όλη τη χώρα (σ.σ. το άρθρο αναφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Αλλά υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός - τα εμβόλια
Το Our World in Data ισχυρίζεται ότι το 74,5% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Covid.
Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσοστά μετάδοσης θα επιβραδυνθούν απαραίτητα, θα πρέπει να αποτρέψει τους περισσότερους ανθρώπους από το να αναπτύξουν σοβαρές λοιμώξεις και να μειώσει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής Κινάνε: «Η ευρεία υιοθέτηση του προγράμματος της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κι οι συζητήσεις γύρω από την προσφορά ενός περαιτέρω εμβολιασμού το φθινόπωρο θα πρέπει να φέρουν τη χώρα σε καλύτερη θέση από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νοσοκομείων στην Αγγλία με ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid άρχισε να αυξάνεται ξανά το τελευταίο διάστημα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προέβλεψε το τρέχον κύμα τον Μάιο.
Οι ειδικοί εξήγησαν: «Με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες υποπαραλλαγές BA.1 και BA.2. Ωστόσο, όπως και στα προηγούμενα κύματα, εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων Covid αυξηθούν σημαντικά, είναι πιθανό να ακολουθήσει κάποιο επίπεδο αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ».
«Βλέπουμε τα κρούσματα Covid σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται πολύ γρήγορα», συμφώνησε στο τελευταίο του βίντεο ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, επικεφαλής επιστήμονας στη μελέτη Zoe Health.
«Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στους 27 ανθρώπους εκεί έξω έχουν αυτήν τη στιγμή Covid, ο οποίος είναι ο υψηλότερος που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό και ο αριθμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν ζει κανείς στην Σκωτία, όπου είναι 1 στα 18 άτομα».
Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τα ποσοστά των νοσηλευομένων να αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό». Ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί αύξηση στους θανάτους, οι οποίοι είναι «ακόμα πολύ χαμηλοί για αυτήν την εποχή» – και μειώνονται κάθε εβδομάδα.
Τι θα γίνει στο μέλλον;
Ο καθηγητής Κινάνε είπε ότι είναι «αναπόφευκτο να εμφανιστούν νέα στελέχη» που θα μπορούσαν να είναι πιο ανθεκτικά στα τρέχοντα εμβόλια.
Συμπλήρωσε: «Ανησυχώ περισσότερο πώς με έναν στους 50 του συνολικού πληθυσμού που έχει μολυνθεί αυτή τη στιγμή με τον ιό, θα συμβεί μια φθινοπωρινή αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων, όπως συνέβη στα δύο τελευταία χρόνια».
Προέτρεψε τα άτομα με ανοσοκαταστολή να δείξουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε περιόδους αυξημένων λοιμώξεων και να προσπαθήσουν να μειώσουν την κοινωνική τους επαφή.
Όμως, η Βρετανία είναι πιο έτοιμη από ό,τι στο παρελθόν.
«Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης καλύτερα εξοπλισμένος ανοσολογικά για την αντιμετώπιση της Covid και είναι σημαντικό εάν προσφερθεί μια περαιτέρω δόση εμβολιασμού, η απορρόφησή της θα πρέπει να είναι ταχεία και γενική, όπως φαίνεται κατά το αναμνηστικό πρόγραμμα στα τέλη του 2021».
Επεσήμανε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα «βασικό επίπεδο επιτήρησης» για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς της Covid και την παρακολούθηση νέων παραλλαγών, αν και χωρίς δωρεάν δοκιμές και μείωση των μέτρων ελέγχου των συνόρων, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο.