«Καμιά πολιτική κρίση» λόγω των διαδηλώσεων στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Υποστηρίζει τη στάση της αστυνομίας.
Maxim Shemetov / Reuters

Το Κρεμλίνο εμφανίστηκε να αψηφά τις πέντε εβδομάδες διαδηλώσεων στους δρόμους της Μόσχας υπέρ των ελεύθερων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δεν χρήζει σχολίου από τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, και εκφράζοντας τη στήριξή του προς την σκληρή αντίδραση της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εκλογές στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο έχουν μετατραπεί στις μεγαλύτερες συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία από το 2011-2013, όταν διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι περί νοθείας στις εκλογές.

Η αστυνομία έθεσε προσωρινά σε κράτηση πάνω από 2.000 άτομα, άρχισε έρευνες σε βάρος περίπου δέκα ατόμων για μαζικές ταραχές, επέβαλε ποινές σύντομης φυλάκισης σχεδόν σε όλους τους συνεργάτες του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει τις διαδηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες.

Το Σάββατο και παρά την επέμβαση της αστυνομίας, περίπου 60.000 άτομα βγήκαν στους δρόμους. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν προέβη σε σχετικά σχόλια- και τα σχόλια του Κρεμλίνου την Τρίτη ήταν τα πρώτα που έγιναν.

«Δεν συμφωνούμε με αυτούς που χαρακτηρίζουν αυτό που συμβαίνει ως πολιτική κρίση» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς σχετικά. «Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Προκαλούνται από συγκεκριμένα θέματα» είπε, υποδεικνύοντας διαδηλώσεις στην Ευρώπη, όπου ρωσικά κρατικά ΜΜΕ συχνά επικεντρώνονται σε διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως η σκληρή αντίδραση της αστυνομίας ήταν δικαιολογημένη. Μεμονωμένες περιπτώσεις υπερβολικής αστυνομικής βίας, καθώς και βίας από διαδηλωτές κατά της αστυνομίας, εξετάζονται.

Η οργή των διαδηλωτών οφείλεται στον αποκλεισμό μιας σειράς αντιπολιτευόμενων υποψηφίων, κάποιοι εκ των οποίων είναι σύμμαχοι του Ναβάλνι. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης απέτυχαν να συγκεντρώσουν αρκετές αυθεντικές υπογραφές για να συμμετέχουν. Οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν λένε ότι αυτό είναι ψέμα και επιμένουν να λάβουν μέρος σε μια αναμέτρηση την οποία θεωρούν πως μπορούν να κερδίσουν.

Η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος, «Ενωμένη Ρωσία» είναι στο χαμηλότερό της σημείο από το 2011, και το ποσοστό δημοτικότητας του ίδιου του Πούτιν έχουν επίσης πέσει, εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την πτώση του βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο, παραμένει πάνω από το 60%.

Δημοφιλή