Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο είναι θέμα και της ΕΕ, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. «Είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Μετά από επικοινωνία μου με την κ. Μογκερίνι, σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία» τόνισε ο κ. Καμμένος.
Όπως είπε, τέτοιου είδους παραμεθόρια επεισόδια συνήθως λύνονται άμεσα δια της διαπραγματεύσεων των διοικητών, ωστόσο επί της προκειμένης παρατηρείται εμπλοκή από πλευράς της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί περιπολούσαν σε περιοχή όπου παρατηρείται παράνομη είσοδος προσφύγων και μεταναστών και ακολουθούσαν στίγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που έμπαιναν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να περάσουν λίγα μέτρα στο τουρκικό έδαφος.
«Είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας ότι «μετά το πέρας της Συνόδου Υπουργών θα ενημερωθεί και η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ».
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ένοπλων Δυνάμεων» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Τις δυνατότητες για την επίσπευση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών εκτιμάται ότι θα εξετάσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παρά το ότι ο πρωθυπουργός είναι από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, δεν είχε υπάρξει συνεδρίαση συγκροτημένου κυβερνητικού οργάνου που θα συζητούσε το ζήτημα που προέκυψε με τους δύο στρατιωτικούς. Όμως τώρα η τουρκική πλευρά έκανε τις δικές της κινήσεις από τις οποίες μπορεί να εκτιμηθεί η τακτική που θα ακολουθήσει και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να λυθεί η εμπλοκή. Άγνωστο είναι αν θα αξιοποιηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα και σε ποιο επίπεδο.
Κομισιόν: Ελπίδα για μία ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Την ελπίδα για μία ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για το το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο αξιωματούχων του ελληνικού στρατού, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν. Όπως πρόσθεσε, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο. «Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».
Εξάλλου, ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι η Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία της Συνόδου, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διεργασίες που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή της.
Μογκερίνι: H Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους προστριβή ή απειλή εναντίον κράτους-μέλους
H Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς τής υποψήφιας προς ένταξη χώρας, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Ελίζας Βόζεμπεργκ, σχετικά με τις κλιμακούμενες, το τελευταίο διάστημα, προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Η κ. Μογκερίνι επισήμανε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της παύσης κάθε απειλής ή αιτίας προστριβής από την Τουρκία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η ΕΕ τονίζει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών και έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα την αξιολογήσει στην επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, την άνοιξη του 2018».