Καμμένος: Η τουρκική βαρβαρότητα δεν κατάφερε να αφανίσει την ιστορία και το πνεύμα των Ποντίων

Καμμένος: Η τουρκική βαρβαρότητα δεν κατάφερε να αφανίσει την ιστορία και το πνεύμα των Ποντίων
Eurokinissi

«Εορτάζουμε την 19η Μαΐου ως ημέρα απόδοσης τιμής προς τον Ποντιακό Ελληνισμό που υπέστη τα πάνδεινα από την τουρκική βαρβαρότητα, η οποία όμως δεν κατάφερε να αφανίσει την ιστορία, τις ρίζες, το εθνικό φρόνημα και το αθάνατο πνεύμα των Ποντίων» αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμός.

«Η Γενοκτονία που υπέστη ο ελληνικός πληθυσμός του Πόντου από το 1914 έως το 1923, προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ύστερα από αιώνες παρουσίας, ο ποντιακός λαός ξεριζώθηκε από τη γη του, αφήνοντας πίσω του εκκλησίες, πατρογονικές εστίες και τάφους προγόνων. Όμως οι ρίζες του Ελληνισμού, οι τόποι χιλιετηρίδων Ελληνικής Ποντιακής Ιστορίας, η Ελληνική Ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά δεν χάθηκε στη λήθη της ιστορίας, όπως ευελπιστούσαν οι σφαγείς του. Ο Ποντιακός Ελληνισμός επιβίωσε, κράτησε άσβεστες τις παραδόσεις του, τα ήθη του, τα έθιμά του, τα ιδανικά του και την πλούσια ορθόδοξη παράδοση του, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συνέχεια του Ελληνικού Έθνους».

«Είναι στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα όλου του λαού μας και δεν αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Διαμόρφωσαν τη συνείδηση, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Όλη η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να αντισταθεί στη λήθη που βολεύει αυτούς που εγκλημάτησαν και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλα τα κράτη θα είναι ο ενδεικνυόμενος σεβασμός στις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948, αποτελεί τον οδηγό στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Καμμένος, η σημερινή ημέρα αποτελεί για τον Ελληνισμό, «όχι μόνο αναμόχλευση της μνήμης, αλλά εφαλτήριο δύναμης, σκέψης, βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης και άντλησης μηνυμάτων για τις νεότερες γενιές.Όλοι οι Έλληνες πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή κατά του Έθνους μας, τιμώντας ταυτόχρονα τους προγόνους μας στους οποίους χρωστάμε την ύπαρξή μας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ως εγγυητές της ειρήνης και της ανεξαρτησίας της χώρας, στέλνουν το μήνυμα προς εχθρούς και φίλους ότι δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθούν εγκλήματα κατά του ελληνικού Έθνους. Τα στελέχη, τα στρατευμένα νιάτα και οι εθνοφύλακες μας, πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει, να υπερασπίζονται την Πατρίδα, αποτελούν την απάντηση στον οποιοδήποτε επιβουλεύεται τα ιερά και τα όσια του Έθνους μας.Αποτελεί, επίσης, χρέος όλων μας, η προστασία των ελληνικών μνημείων στον Πόντο αλλά και των ορθόδοξων ναών με προεξέχουσα την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, η πάνσεπτη εικόνα της οποίας βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή μας στο όρος Βέρμιο, κατέχει δε ξεχωριστή σημασία για τον Ποντιακό Ελληνισμό και είναι αιώνιο σύμβολο στην ιστορία της Ορθοδοξίας αλλά και του Έθνους μας».

«Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, Καθήκον όλων μας είναι να τιμούμε παντοτινά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, περνώντας την από γενιά σε γενιά και να συνεχίσουμε, μαζί με την Ποντιακή κοινότητα, να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αντιστεκόμενοι στους παραχαράκτες της Ιστορίας. Εύχομαι, ο Παντοδύναμος Θεός και η Υπέρμαχος Στρατηγός, να δίνουν δύναμη στους Έλληνες Πόντιους ανά την υφήλιο και σε όλο το Ελληνικό Έθνος.Αιωνία η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας» καταλήγει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δημοφιλή