«Η αίσθηση όλων όσων παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι ότι έχουμε μειωμένους αριθμούς» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για τον εξάπλωση του κορονοϊού, συμπληρώνοντας: «Εχουμε πλέον εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων».
Αναφερόμενη στα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους πάντες «να καθορίσουν την φούσκα τους», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επικινδυνότητα διασποράς, ακόμα κι αν σε ένα σπίτι φορούν μάσκα.
Η ίδια τόνισε ότι αν βγουν οι μάσκες, υπάρχουν τραγούδια και κάποιος είναι ασυμπτωματικός, τότε αρκούν «μόλις 8 λεπτά για να αρχίσει η διασπορά κορωνοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους».
«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά», τόνισε, από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι επειδή είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, έκανε έκκληση αυτό να πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.
Τόνισε ότι είμαστε πλέον κοντά και στο εμβόλιο, προσθέτοντας «ήδη, όπως όλοι γνωρίζετε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα ενώ μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε το πράσινο φως να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ».
«Και στη χώρα μας ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους, του 2021» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η κ. Παπαευαγγέλου επέλεξε να εστιάσει «στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, οι οποίες και θα έχουν προτεραιότητα» και συγκεκριμένα «για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ειδικούς πληθυσμούς των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας αλλά και των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα», οι οποίοι «το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως».
«Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα» ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η λοιμωξιολόγος.
«Εχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι «η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος» στο σημείο της ένεσης στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν το αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και σπανιότερα πυρετό.
«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Μαγιορκίνης: «Ελαφρά υποχώρηση της πίεσης στο ΕΣΥ»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι «η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά», επισημαίνοντας ότι επειδή είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, αυτό να πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξάπλωση του κορονοϊού, ο κ.Μαγιορκίνης παρουσίασε ορισμένα διεθνή στοιχεία αναφέροντας ότι η πανδημία «πλέον καταγράφει περισσότερα από 72 εκατομμύρια διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».
«Ο ρυθμός των διαγνώσεων ωστόσο ενισχύθηκε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν φαίνεται σταθεροποιημένος στους 12 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».
«Στην Ευρώπη η πανδημία έχει δείξει κάποια μικρά στοιχεία σταθεροποίησης» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην Γερμανία η οποία αναγκάστηκε να πάρει αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση στις νέες διαγνώσεις, αλλά και στους θανάτους.
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τα σημεία αυτά βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».
«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι πιο επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα και καλύτερη στη νότια Ελλάδα.
Στο μέτωπο των εμβολίων αναφέρθηκε και ο κ. Μαγιορκίνης, ενημερώνοντας ότι «η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου». Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι «εμβόλιο μιας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)