H Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιχειρεί να απαγορεύσει την πρόσβαση παιδιών και εφήβων, ηλικίας κάτω των 16 ετών στα social media (TikTok, Instagram, Facebook, X). Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες το σχετικό νομοσχέδιο ”πέρασε” από την Γερουσία αφού προηγήθηκε η έγκριση της Βουλής, και σύντομα η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2025.
Βάσει του νόμου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν θα λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν τους χρήστες αυτών των ευαίσθητων ηλικιών από το να διατηρούν λογαριασμούς, θα είναι αντιμέτωπα με πρόστιμα έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (δηλαδή 33 εκατομμύρια δολάρια).
Το μέτρο αποσκοπεί στη μείωση της «κοινωνικής βλάβης» που προκαλείται στους νέους ενώ αξίζει να σημειωθεί πως άλλες χώρες, όπως και η Ελλάδα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν συνολικά το θέμα ”κινητό και παιδιά” με απαγόρευση αυτών στο σχολείο.
Πάντως, αυτή η γενική απαγόρευση των social media στην Αυστραλία έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από πολλές ομάδες για τα δικαιώματα των παιδιών που προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να διακόψει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υποστήριξη, ιδιαίτερα για παιδιά μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ και γενικότερα με μειονοτικό υπόβαθρο. Υποστηρίζουν επίσης ότι θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τα παιδιά σε λιγότερο ρυθμιζόμενες ”περιοχές” του Διαδικτύου.
Τα δεδομένα από έρευνα της Ipsos που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος πάντως, δείχνουν ότι δεν είναι μόνο οι Αυστραλοί που υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά και εφήβους.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στις 30 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν μια τέτοια ρύθμιση.
Στη Γαλλία, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων, 80% είχε την άποψη ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε εντός είτε εκτός σχολείου.
Αυτή η πεποίθηση ήταν πολύ λιγότερο κοινή στη Γερμανία (40%) η οποία ήταν η μόνη χώρα όπου η πλειοψηφία δεν υποστήριξε την απαγόρευση.
Οι απόψεις φυσικά για τη χρήση smartphone διέφεραν ανά γενιά.
Το 36% της Gen Z (γεννημένοι μέσα προς τέλη δεκαετίας του 1990) δήλωσε ότι θα υποστήριζε την απαγόρευση των smartphone στα σχολεία αλλά το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο μεταξύ των παλαιότερων γενεών, φτάνοντας το 66% μεταξύ των Boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946-1964), 58% μεταξύ των της Gen X (γεννημένοι μεταξύ 1965-1980) και 53% μεταξύ των Millennials (γεννημένοι μεταξύ 1981-1996).