Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να κλωνοποιήσουν επιτυχώς τις πρώτες θιβετιανές κατσίκες χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο στον κόσμο, το πρόβατο Dolly.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι κλώνοι των κατσικών δημιουργήθηκαν με κλωνοποίηση, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά του πυρήνα ενός ενήλικου κυττάρου σε ένα νέο ωάριο.
Το ωάριο στη συνέχεια εμφυτεύεται σε μια παρένθετη μητέρα, η οποία γεννά ένα μωρό που έχει μηδέν τοις εκατό του δικού της DNA, αλλά 100%του DNA του δότη, αναφέρει η Daily Mail.
Το ζώο ζύγιζε 7,4 κιλά και είναι υγιές, σύμφωνα με ένα βίντεο από το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι China Central Television, αλλά δεν έχει γίνει καμία αναφορά για τη δεύτερη κατσίκα.
«Μέσω της κλωνοποίησης, η γενετική πληροφορία μπορεί να αντιγραφεί πλήρως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Su Jianmin. Η ομάδα σκοπεύει να κλωνοποιήσει τις κατσίκες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πολύτιμου μαλλιού.
Πρόκειται για την ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του διάσημου σκωτσέζικου προβάτου Dolly.
Αυτό είναι το πιο γνωστό πείραμα κλωνοποίησης στον κόσμο. Η Dolly δημιουργήθηκε από ένα κύτταρο μαστού ενήλικου προβάτου. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο Roslin Institute της Σκωτίας περιελάμβανε τη μεταμόσχευση πυρήνα σε ένα απύρηνο ωάριο και τελικά γεννήθηκε η Dolly, ένα γενετικό αντίγραφο του προβάτου από το οποίο ελήφθη το αρχικό κύτταρο.
Η Dolly ήταν ένα εκπληκτικό βιοτεχνολογικό επίτευγμα. Αποτέλεσε τότε μια τεράστια πρόκληση και μια υπόσχεση για την επιστήμη και την ιατρική.
Είναι γνωστό, από το 1975, ότι στα αμφίβια η μεταμόσχευση πυρήνων από διαφοροποιημένα κύτταρα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νεαρών γυρίνων.
Στα θηλαστικά, παρότι η διαδικασία μεταμόσχευσης πυρήνων επιτρέπει επιτυχή αρχική ανάπτυξη και διαφοροποίηση σε περίπλοκους ιστούς και όργανα, πριν από τη γέννηση της Dolly, δεν είχε αναφερθεί γέννηση και ανάπτυξη ως την ενήλικη ζωή.
Η Dolly έζησε στο Ινστιτούτο Ρόσλιν καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής της και γέννησε αρκετά αρνάκια.
Της έγινε ευθανασία στην ηλικία των 6 ετών λόγω προϊούσας πνευμονοπάθειας. Δεν βρέθηκε κάποια αιτία που να συνδέει την ασθένεια με την κλωνοποίησή της.
Το σώμα της Dollyσυντηρήθηκε και δωρήθηκε από το Roslin Institute στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, όπου εκτίθεται από το 2003.