Καναδάς: Με ευθανασία σχεδόν ένας στους 20 θανάτους - Αμφιλεγόμενες περιπτώσεις και κριτήρια επιλογής

Έρευνα επισημαίνει περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία, βαριές ασθένειες που επιδίωξαν ευθανασία λόγω έλλειψης στέγης ή επιδομάτων. Αναφορές για "προώθηση" της ευθανασίας από γιατρούς.
End of life care.
End of life care.
Peter Dazeley via Getty Images

Το ποσοστό των εθελούσια υποβοηθούμενων θανάτων (με ιατρική συνδρομή)-διαδικασία επίσης γνωστή ως ευθανασία- έχει αυξηθεί στον Καναδά για πέμπτη συνεχή χρονιά, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Η χώρα δημοσίευσε την πέμπτη ετήσια έκθεσή της από τη νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου το 2016 και για πρώτη φορά περιελάμβανε στοιχεία για την εθνικότητα των εκλιπόντων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, περίπου 15.300 άνθρωποι έλαβαν βοήθεια για να πεθάνουν πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 4,7% των θανάτων στη χώρα, δηλαδή περίπου 1 στους 20 θανάτους αφορά ευθανασία.

Οι αρχές του Καναδά, όπως αναφέρει το ΒΒC, επιδιώκουν επί του παρόντος να επεκτείνουν την πρόσβαση στην ευθανασία για να καλύπτουν άτομα με ψυχικές ασθένειες έως το 2027. Ο Καναδάς είναι μεταξύ των λίγων χωρών που έχουν θεσπίσει νόμους για υποβοηθούμενους θανάτους την τελευταία δεκαετία. Άλλες χώρες είναι οι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Αυστρία.

Τα στοιχεία της υπηρεσίας Health Canada δείχνουν ότι το ποσοστό υποβοηθούμενων θανάτων στον Καναδά αυξήθηκε κατά σχεδόν 16% το 2023. Αυτός ο αριθμός είναι μια απότομη πτώση από τη μέση αύξηση 31% τα προηγούμενα χρόνια. Η έκθεση προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί τι προκάλεσε τη μείωση του ποσοστού.

Σχεδόν όλοι όσοι κατέφυγαν σε υποβοηθούμενο θάνατο - περίπου το 96% - είχαν λάβει πρόγνωση πως ο φυσικός θάνατος τους θα ήταν άμεσος. Στο υπόλοιπο 4% επετράπη η ευθανασία λόγω σοβαρών μακροχρόνιων ασθενειών αν και δεν υπήρχε πρόγνωση για άμεση κατάληξη του αρρώστου.

Η μέση ηλικία όσων κατέφυγαν στην ευθανασία ήταν περίπου 77 ετών, με τον καρκίνο να είναι η πιο συχνή υποκείμενη νόσος.

Επίσης, για πρώτη φορά, η έκθεση εμβαθύνει στα φυλετικά και εθνοτικά στοιχεία όσων πέθαναν με ευθανασία. Περίπου το 96% ήταν λευκοί, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του πληθυσμού του Καναδά και ακολουθούν οι ανατολικοασιάτες με 1,8%, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 5,7% των κατοίκων της χώρας.

Το ποσοστό υποβοηθούμενων θανάτων ήταν υψηλότερο στο Κεμπέκ καθώς σημειώθηκε το 37% του συνόλου και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η επαρχία φιλοξενεί μόλις 22% του πληθυσμού του Καναδά. Η κυβέρνηση του Κεμπέκ ξεκίνησε μια μελέτη νωρίτερα φέτος για να εξετάσει γιατί το ποσοστό ευθανασίας ήταν τόσο υψηλό.

Πάντως, αν και ο αριθμός των υποβοηθούμενων θανάτων στον Καναδά αυξάνεται, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται ”πίσω” από την Ολλανδία, όπου η ευθανασία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των περσινών συνολικών θανάτων.

Επικρίσεις

Ο Καναδάς αρχικά νομιμοποίησε τον υποβοηθούμενο θάνατο για εκείνους των οποίων το ”τέλος” ήταν ”εύλογα προβλέψιμος”. Ωστόσο, ο Καναδάς επέκτεινε την πρόσβαση το 2021 σε άτομα που μπορεί να μην έχουν οριστική διάγνωση, αλλά θέλουν να τερματίσουν τη ζωή τους λόγω μιας χρόνιας, εξουθενωτικής πάθησης.

Στην έκθεσή της η Health Canada υπερασπίστηκε επίσης τη διαδικασία, λέγοντας ότι ο ποινικός κώδικας ορίζει ”αυστηρά τα κριτήρια επιλεξιμότητας” των ενδιαφερόμενων.

Αλλά η Cardus, μια χριστιανική δεξαμενή σκέψης, είπε ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν ”ανησυχητικά” και εκτιμούν πως δείχνουν ότι ο Καναδάς έχει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα προγράμματα ευθανασίας στον κόσμο.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από το Οντάριο - την πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά -έριξε κάποιο φως σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις όπου χορηγήθηκε βοήθεια σε ανθρώπους για να πεθάνουν όταν δεν βρίσκονταν κοντά στον φυσικό τους θάνατο.

Ένα παράδειγμα αφορούσε μια γυναίκα περίπου 50 ετών με ιστορικό κατάθλιψης και σκέψεις αυτοκτονίας που είχε σοβαρή ευαισθησία στα χημικά. Το αίτημά της για ευθανασία έγινε δεκτό αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στέγη που θα μπορούσε να καλύψει τις ιατρικές της ανάγκες.

Μια άλλη περίπτωση έγινε πρωτοσέλιδο τους τελευταίους μήνες και αφορούσε μια ασθενής με καρκίνο στη Νέα Σκωτία, η οποία είπε ότι ρωτήθηκε αν γνώριζε τον υποβοηθούμενο θάνατο ως επιλογή δύο φορές καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής. Η ερώτηση ”προέκυψε σε εντελώς ακατάλληλες χρονικές στιγμές”, είπε στην National Post.

Τα καναδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν επίσης αναφέρει περιπτώσεις όπου άτομα με αναπηρία σκέφτηκαν να πεθάνουν με υποβοήθηση λόγω έλλειψης στέγης ή επιδομάτων αναπηρίας.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή