Κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες στη Βουλή των Λόρδων για την ψήφιση του νομοσχεδίου που ήδη υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τις τρεις διαδοχικές ήττες στη Βουλή και μάλιστα μόλις μέσα σε δύο 24ωρα δέχθηκε και ένα πιο προσωπικό χτύπημα που του κάνει και μια μεγάλη πολιτική ζημιά. Ο μικρότερος αδερφός του, Τζο, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και υπουργός της κυβέρνησης παραιτήθηκε δηλώντας πως είναι διχασμένος ανάμεσα στην αφοσίωση του στην οικογένεια και στο καθήκον του για τη διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος. Σημειώνεται πως ο 47χρονος είναι υπήρξε υποστηρικτής του Remain.
Το χρονοδιάγραμμα για το νομοσχέδιο
Αρχικά, πληροφορίες από τους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος ανέφεραν πως οι προσπάθειες του Τζόνσον επικεντρώνονταν πλέον στην άσκηση πίεσης στα μέλη της Βουλής των Λόρδων ώστε να καθυστερήσει να τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο. Και φυσικά δεδομένου ότι οι εργασίας αναστέλλονται για σχεδόν πέντε εβδομάδες, δεν θα ετίθετο ποτέ σε ψήφιση και άρα δεν θα γινόταν νόμος του κράτους.
Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αντιτίθεται πως παύει να αντιτίθεται στο νομοσχέδιο και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ενημερώθηκαν πως η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά. Βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος, όπως αναφέρει ο Guardian θα ψηφιστεί και θα επιστραφεί στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής.
Ακολούθως θα τεθεί ξανά σε ψηφοφορία την επόμενη Δευτέρα και μετά θα πάρει το δρόμο για το Μπάκιγχαμ, προκειμένου να λάβει τη βασιλική έγκριση.
Σημειώνεται πως σήμερα οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν περαιτέρω επί του νομοσχεδίου και να προτείνουν και τροπολογίες.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την άρνηση της Βουλής να εγκρίνει το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να φέρει μια συμφωνία για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ την οποία θα υπερψηφίσει το Σώμα πριν τις 31 Οκτωβρίου ή να ζητηθεί μια ακόμη παράταση-που φαίνεται και το πιο πιθανό- μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.
Εκλογές = σωσίβιο πολιτικής επιβίωσης
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι σαφές πως ο Τζόνσον θα αυξήσει τις πιέσεις προς τους Εργατικούς που ήταν και αυτοί που αποτέλεσαν το βασικό ανάχωμα στα σχέδια του, αφού χρειαζόταν τα 2/3 της Βουλής να εγκριθεί το αίτημα για εκλογές.
Ο Τζόνσον βέβαια θα επιμείνει και όπως όλα δείχνουν από σήμερα κιόλας ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία, εκτιμώντας πως η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο.
Έτσι εκτιμάται παράλληλα πως θα επιχειρήσει να ξεσηκώσει τους οπαδούς τους «Brexit πάση θυσία», δαιμονοποιόντας τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν και του οπαδούς του Remain. Για την Ντάουνινγκ Στριτ μάλιστα η σημερινή μέρα, θεωρείται η πρώτη της νέας προεκλογικής καμπάνιας Παράλληλα όμως θα πρέπει να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει προς τον Νάιτζελ Φάρατζ καθώς αρκετά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος εκτιμούν πως θα πρέπει να συμμαχήσουν μαζί του – ακόμη και να προχωρήσουν σε προγραμματική συμφωνία- αφού διαφορετικά θα έχουν διαρροή ψηφοφόρων προς το κόμμα του φανατικού brexiteer.
Σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον βέβαια, ποντάρουν από την πλευρά τους οι Εργατικοί. Αρνούμενοι να συναινέσουν σε πρόωρες εκλογές που ο Τζόνσον ήθελε ξεκάθαρα να γίνουν πριν την 31η Οκτωβρίου (ώστε να μην έχει τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο και να είναι εφικτό ένα Brexit χωρίς συμφωνία) γνωρίζουν πως όσο οι κάλπες μετατίθενται χρονικά τόσο μεγαλύτερα θα είναι και η φθορά του κυβερνώντος κόμματος.
Έτσι κατά κάποιον τρόπο, ο χρόνος διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, κρίνει μπορεί να κρίνει και την πολιτική του επιβίωση.
Στο μεσοδιάστημα βέβαια η χώρα θα έχει μια κυβέρνηση που δεν θα διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής με ό,τι σημαίνει αυτό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της χώρας.
Πηγές: The Guardian, Reuters