
Έχουμε ακούσει την προτροπή που λέει πως «αν θέλουμε ένα πραγματικά υγιεινό γεύμα, καλό είναι να το φτιάξουμε μόνοι μας». Κι όμως, από ό,τι φαίνεται αυτό δεν αρκεί. Γιατί ακόμα και αν παρασκευάζουμε μόνοι μας τα γεύματά μας, μπορεί να κάνουμε λάθη που θερμιδικά κοστίζουν.
Όμως δεν χρειάζεται ούτε να παραιτηθούμε, ούτε να μας πιάσει πανικός. Ο εντοπισμός των πιο κοινών λαθών με τη βοήθεια των ειδικών, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε παγίδες που μπαίνουν εμπόδιο στους διατροφικούς μας στόχους.
Τρανταχτά λάθη που πάνε πίσω τον στόχο μιας υγιεινής διατοφής
1. Πιστεύουμε ότι σώνει και ντε τα τρόφιμα που δεν είναι γενετικά τροποποιημένα (ΓΤΟ) είναι καλά για την υγεία μας
«Πολλοί προτιμάμε να μένουμε μακριά από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι άλλες τροφές είναι πιο υγιεινές», διευκρινίζει ο βραβευμένος με Μισελέν σεφ Ζουλιάν Μπορντό.
Εν ολίγοις, επειδή βλέπουμε την ένδειξη ότι το τρόφιμο που επιλέγουμε δεν είναι γενετικά τροποποιημένο, δεν σημαίνει ότι δεν θα εξετάσουμε στη διατροφική ετικέτα την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θερμίδες, συντηρητικά, κορεσμένα λιπαρά και ανθυγιεινούς υδατάνθρακες. Όλα πρέπει να περνάνε από το μικροσκόπιό μας.
2. Αντικαθιστούμε το κρέας με τις χείριστες εναλλακτικές
«Αν θέλουμε να κάνουμε χορτοφαγική δίαιτα για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας, είναι δικαίωμά μας. Αλλά ας το κάνουμε σωστά. Οι κοτομπουκιές και τα μπιφτέκια σόγιας, τα vegan κεφτεδάκια και όλα αυτά τα κατεψυγμένα εδέσματα του σούπερ μάρκετ δεν είναι για κανένα λόγο πιο υγιεινά από το ζωικό κρέας. Αντίθετα καταστρέφουν το μικροβίωμα του εντέρου προκαλώντας μεγάλη ζημιά μακροπρόθεσμα. Αν θέλουμε όντως να κάνουμε μια στροφή προς το καλύτερο, αντικαθιστούμε το κρέας με όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ειδάλλως κάνουμε μια τρύπα στο νερό», μας προειδοποιεί ο σεφ Τζοσεφ Βαν Βάγκενρ.,
3. Το παρακάνουμε με το λάδι και το βούτυρο
«Το βούτυρο και το λάδι ενισχύουν τη γεύση των πιάτων μας. Αλλά η υπερβολική ποσότητα προσθέτει ακόμα και στις υγιεινές συνταγές ένα σωρό θερμίδες και πάρα πολλά ανθυγιεινά λιπαρά. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι μία κουταλιά της σούπας λάδι περιέχει περίπου 120 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους», επισημαίνει η διατροφολόγος Μάιντι Ροθ. «Επομένως μετράμε το λάδι ή το βούτυρο με ζυγαριά ή δοσομετρητή και όχι με το μάτι. Και ιδανικά επιλέγουμε ελαιόλαδο», καταλήγει η ειδικός.
4. Χρησιμοποιούμε αντικολλητικά τηγάνια με τεφλόν
Το πολυτετραφθοροαιθυλενίο, που έγινε ευρέως γνωστό με τον όρο «τεφλόν» είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως ως επικάλυψη σκευών και ως συστατικό πλαστικών αντικειμένων. Ωστόσο, τα αντικολλητικά τηγάνια που κατασκευάζονται με τη χρήση τεφλόν, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν στο φαγητό μας επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ουσίες που έχουν συσχετιστεί με πολλά ζητήματα υγείας, όπως διαταραχές ορμονών, εμβρυϊκή νευροανάπτυξη, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Οπότε, μια καλή εναλλακτική είναι οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που παρασκευάζονται από χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο ατσάλι.
5. Χρησιμοποιούμε συστατικά χαμηλής ποιότητας
Το καλό με τη μαγειρική στο σπίτι είναι ότι μας δίνει την ελευθερία να χρησιμοποιούμε κορυφαία υλικά. Και εμείς πώς την αξιοποιούμε αυτή την ελευθερία; Με κακά έλαια όπως το σπορέλαιο, φτηνά βούτυρα, μαναβική από το σούπερ μάρκετ και γενικότερα κακές πρώτες ύλες.
Ώρα να αλλάξουμε ρότα. Όταν μαγειρεύουμε σπίτι, στο εξής χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, φυσικά με μέτρο επειδή είναι πανάκριβο - και έχει τις θερμίδες του. Ακόμη, προσπαθούμε να ψωνίζουμε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια από τη λαϊκή αγορά. Είναι γεμάτα γεύση και συνήθως πολύ πιο φρέσκα από αυτά του σούπερ μάρκετ.
6. Παρασυρόμαστε από τις ετικέτες των τροφίμων που προσδιορίζονται από τις επωνυμίες τους ως υγιεινά
Πολλές ετικέτες τροφίμων είναι παραπλανητικές. Γράφουν λόγου χάρη ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό, ενώ υπάρχει μόνο ένα οργανικό συστατικό στη λίστα με τα συστατικά του. Και κατά τα άλλα το προϊόν δεν είναι πιστοποιημένο ως βιολογικό από τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων.
Αυτές οι παραπλανητικές ετικέτες μπορεί να οδηγούν στην τρελή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων σνακ. Οπότε, το μυστικό δεν είναι να διαβάζουμε εκατό φορές την ετικέτα. Αλλά γενικότερα, ό,τι σνακ κι αν αγοράζουμε, να μην πέφτουμε με τα μούτρα απλώς και μόνο επειδή φέρει την ένδειξη «bio». Εν ολίγοις, τρώμε τα πάντα, αλλά με σύνεση και μέτρο.
7. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά σε βαθμό εξόντωσης των θρεπτικών συστατικών τους
Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών είναι ο ιδανικός τρόπος να προσλάβουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας. Αλλά το υπερβολικό μαγείρεμα των λαχανικών μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα.
Πώς θα το προλάβουμε;
Όταν βράζουμε, σοτάρουμε ή ψήνουμε τα λαχανικά μας φροντίζουμε να μην χάσουν το ζωηρό τους χρώμα. Εάν τα λαχανικά μας αρχίσουν να σκουραίνουν, τότε μάλλον το παρακάναμε με το ψήσιμο.
8. To παρακάνουμε με το αλάτι
Η προσθήκη υπερβολικού αλατιού στις σπεσιαλιτέ μας αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων παθήσεων. Συν τοις άλλοις, μας προκαλεί φούσκωμα και κατακράτηση υγρών. Επομένως, βάζουμε στο φαγητό μας ελάχιστο αλάτι. Και μόνο αν μας φανεί ότι το πιάτο το έχει απόλυτη ανάγκη προσθέτουμε λίγο ακόμα. Αλλά και πάλι με μέτρο.
Είναι κρίμα να κάνουμε μια συνολική προσπάθεια προκειμένου να τρεφόμαστε υγιεινά και αυτή να καταστρέφεται από μικρο-λάθη που δεν παίρνουμε καν είδηση. Τώρα που ξέρουμε, ας κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει. Τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας.
(Με πληροφορίες από eatthis).