Κάπα Research: Ποιος φταίει για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πόσοι θα εμβολιαστούν

Η άποψη των Ελλήνων για Τσιόδρα, Χαρδαλιά και η αλλαγή στάσης τους όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας ενάντια στη μετάδοση του ιού.
ASSOCIATED PRESS

Οι επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν πως το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση ήταν απαραίτητο τη δεδομένη στιγμή για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες (σε ποσοστό 52% από 13% τον Απρίλιο) πιστεύουν πως η κρίση που έχει ξεσπάσει είναι πρωτίστως υγειονομική και λιγότερο οικονομική.

Σαφώς όλοι επιδεικνύουν λιγότερες αντοχές, πιο έντονο εκνευρισμό και περισσότερο στρες από την πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα, το 37% των πολιτών δηλώνει θυμό και οργή ενώ το 36% ότι κυριαρχούν συναισθήματα άγχους στρες και ανησυχίας.

Κάπα Research

Τον Απρίλιο το 84% των πολιτών προέβαλε περισσότερο το οικονομικό πλήγμα. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της νέας έρευνας που δίνει στη δημοσιότητα η Κάπα Research αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και την οποία δημοσιεύει η HuffPost Greece.

Κάπα Research

Τα θετικά της υπόθεσης

Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου ενισχύουν την επιθυμία εμβολιασμού μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των «αρνητών». Με άλλα λόγια, η αυξημένη ανησυχία έχει και θετικά σημάδια.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν σήμερα ότι τηρούν τα μέτρα πολύ και αρκετά σχολαστικά (88% - με αύξηση 16 μονάδων από τον Σεπτέμβριο), ενώ σημαντικά έχει αυξηθεί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αυτών (στο 51% με άνοδο 12 μονάδων από τον Σεπτέμβριο).

Με αντίστοιχο τρόπο επιδρούν οι θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού: Σε σύγκριση με την τελευταία μέτρηση του Σεπτεμβρίου, μειώνονται σημαντικά κατά δέκα μονάδες – στο 25% - οι λεγόμενοι «αρνητές» του εμβολιασμού, με το 75% των πολιτών να δηλώνει σήμερα πως προτίθεται -έστω και με προϋποθέσεις- να κάνει το εμβόλιο όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

Κάπα Research
Κάπα Research
Κάπα Research
Κάπα Research

Φταίει κυρίως η ελλιπής προετοιμασία

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τους χειρισμούς και την προετοιμασία των Αρχών (55%) και λιγότερο την ανυπακοή των πολιτών (37%). Κατά την άποψη των Ελλήνων, ειδικότερα, για την κατάσταση ευθύνεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ (σε ποσοστό 93%), οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (σε ποσοστό 77%) και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (σε ποσοστό 72%).

Στο ίδιο το μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας, παρά την ένταση του δεύτερου κύματος και τις ευθύνες που η κοινωνία τής επιρρίπτει, η κυβέρνηση διατηρεί τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, σημειώνοντας στατιστικά μη σημαντική κάμψη 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο.

Κάπα Research

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Παράλληλα, οι βασικοί διαχειριστές της κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, συγκεντρώνουν υψηλά – δεδομένης της μεγάλης χρονικής διάρκειας της κρίσης – επίπεδα εμπιστοσύνης (60% και 46% αντίστοιχα).

Επιπρόσθετα, θετικής αποδοχής (44%) χαίρει και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ε.Ε., με θετικές αξιολογήσεις μόνο από το 36%, πρέπει να επισπεύσει τις όποιες ενέργειες αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως και κατά τη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας του 2010, οι Έλληνες διατηρούν την αισιοδοξία τους, την πίστη σε μια συλλογική επιτυχία, «θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες».

Αντέχει την πίεση η ΝΔ

Σε πολιτικό επίπεδο, τα παραπάνω φαίνεται να μην αλλάζουν ουσιαστικά το σκηνικό: παρά το μερικό ξεφούσκωμα από τα υψηλά του Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία αντέχει στην πίεση του δεύτερου κύματος διατηρώντας ευρύ προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ: 37,4% - ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%), ευρύτερο προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ΝΔ:65% - ΣΥΡΙΖΑ:20%), ενώ η υπεροχή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται και στον δείκτη καταλληλότερου πρωθυπουργού (Κυριάκος Μητσοτάκης: 43% - Αλέξης Τσίπρας: 25%).

Δημοφιλή