Η κάπαρη καταναλώνεται ευρέως στην περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση και θρεπτική αξία σε πιάτα όπως τα ζυμαρικά και οι σαλάτες.
Αν και συνήθως καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, η κάπαρη περιέχει μερικά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις, που υπόσχονται να ωφελήσουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους.
Τα μοναδικά οφέλη της κάπαρης
Μας παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά
Αν και η κάπαρη είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, παρέχοντας (μόλις 23 θερμίδες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων), περιέχει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Η κάπαρη είναι μια καλή πηγή χαλκού και βιταμίνης Κ, με ένα τέταρτο του φλιτζανιού να καλύπτει το 7% και το 14% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά αντίστοιχα.
Ο χαλκός είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό του σιδήρου, την παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διεργασίες.
Η βιταμίνη Κ από την άλλη πλευρά, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην καλή υγεία των οστών και της καρδιάς και είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Εκτός από τον χαλκό και τη βιταμίνη Κ, η κάπαρη παρέχει μικρότερες ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης Ε και αρκετές άλλες βιταμίνες και μέταλλα.
H κάπαρη είναι μια εξαιρετική πηγή κερκετίνης
Η κάπαρη περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως η πολυφαινολική ένωση κερκετίνη. Οι ενώσεις πολυφαινόλης, όπως η κερκετίνη, βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη, και ως εκ τούτου συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, μελέτες αποδεικνύουν ότι η κερκετίνη έχει αντικαρκινική, αντιδιαβητική και αντιική δράση, ενώ μπορεί επίσης να προστατεύει τον οργανισμό μας από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η κάπαρη βοηθά στη μείωση των λιπιδίων του αίματος και ως εκ τούτου, της κακής (HDL) χοληστερόλης
Μελέτη του 2019, με 60 συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν θεραπεία με 10 χιλιοστόγραμμα (mg) ενός φαρμάκου μείωσης της χοληστερόλης, γνωστού ως «ατορβαστατίνη», μαζί με την κατανάλωση 50 γραμμαριών κάπαρης την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, σε σύγκριση με συμμετέχοντες που έλαβαν μόνο ατορβαστατίνη.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση κάπαρης
Αν και η κάπαρη είναι γευστική και περιέχει oρισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, είναι εξαιρετικά πλούσια σε νάτριο, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει την υγεία.
Το νάτριο βρίσκεται εκ φύσεως σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα θαλασσινά και κάποια λαχανικά, ενώ σε κάποιες τροφές, προστίθεται κατά την επεξεργασία και το μαγείρεμα.
Μια δίαιτα πλούσια σε νάτριο αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά από παθήσεις. Aπό την υψηλή αρτηριακή πίεση, έως τη νεφρική νόσο. Και καθώς η κάπαρη είναι πλούσια σε αλάτι, οι ειδικοί συνιστούν να την απολαμβάνουμε με μέτρο.
Πολύτιμα tips για την κατανάλωση κάπαρης
Η κάπαρη έχει μια τραγανή υφή και μια αλμυρή γεύση, που μας θυμίζει την ελιά και συνδυάζεται υπέροχα με διάφορα αλμυρά συστατικά.
Επειδή είναι τόσο γευστική, μια μικρή ποσότητα κάπαρης αρκεί για να απογειώσει τα πιάτα μας.
Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε την κάπαρη στην κουζίνα μας:
- Ρίχνουμε κάπαρη στις σαλάτες για τραγανή υφή και λαχταριστή γεύση
- Χρησιμοποιούμε την κάπαρη για να ενισχύσουμε την αλμυρή γεύση σε πιάτα όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι
- Εκτοξεύουμε τη γεύση σε σάλτσες που προορίζονται για το ψάρι
- Προσθέτουμε κάπαρη στην τονοσαλάτα ή την κοτοσαλάτα μας
- Χρησιμοποιούμε την άλμη της κάπαρης ως υποκατάστατο του ξιδιού στα ντρέσινγκ για σαλάτες
(Mε πληροφορίες από health).