Τα ορυκτά καύσιμα, σαν νικοτίνη που ρέει στο σώμα ενός καπνιστή, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θα έλεγε κανείς ότι η κλιματική κρίση και το κάπνισμα δεν έχουν καμία συσχέτιση, όμως οι δύο αυτές έννοιες μοιράζονται κοινά αίτια και επιπτώσεις.
Απόλαυση σήμερα, καταστροφή αύριο
Ο ανεπτυγμένος κόσμος καταναλώνει ενέργεια χωρίς αυτό να προκαλεί κάποια άμεση επίδραση στη ζωή του. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι καπνίζουν αγνοώντας τις μελλοντικές επιπτώσεις, καθώς δεν βλέπουν καμία άμεση επίδραση στον οργανισμό τους. Στην κλιματική επιστήμη, υπάρχουν τα λεγόμενα tipping points, τα οποία αν ξεπεραστούν δεν υπάρχει γυρισμός. Ακριβώς όπως και στο κάπνισμα, αν νοσήσει κανείς λόγω αυτού, δεν υπάρχει γυρισμός.
Εθισμός και lobbying
Όπως ο καπνιστής θα αποχωριστεί το τσιγάρο δύσκολα έτσι και οι χώρες την εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα. Συνάμα, οι πετρελαιοβιομηχανίες, σαν άλλες καπνοβιομηχανίες, ξοδεύουν αρκετά χρήματα στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την άρνηση των βαρέων επιπτώσεων.
Την πληρώνουν και όσοι δεν φταίνε
Ο καπνιστής που (στην Ελλάδα) καπνίζει σε κλειστούς χώρους, εκτός από το ότι βλάπτει την υγεία του, βλάπτει και αυτή των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο. Έτσι και στο ”δωμάτιο” της ανθρωπότητας, οι περισσότερες χώρες ”καπνίζουν” εκπέμποντας αέρια του θερμοκηπίου. Το ότι ένας εκ των πολλών σταματάει να καπνίζει δεν κάνει μεγάλη διαφορά στην ατμόσφαιρα του δωματίου. Έτσι και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από συγκεκριμένες χώρες έχει πολύ μικρή θετική επίδραση στην κλιματική αλλαγή. Στο τέλος την πληρώνουν και οι χώρες που έχουν μηδαμινή συνεισφορά, σαν άλλοι παθητικοί καπνιστές.
Αντιμετώπιση με φορολογία
Ακριβώς όπως ο περιορισμός του καπνίσματος επιτυγχάνεται με αυξημένη φορολογία στα τσιγάρα, έτσι και ο περιορισμός της κλιματικής καταστροφής απαιτεί φορολογία στα ορυκτά καύσιμα. Σαν τους καπνιστές, οι κλιματικοί καταστροφείς αντιδρούν στη φορολογία αγνοώντας την θετική επίδραση στο κοινωνικό σύνολο.
Η απεξάρτηση είναι ευθύνη όλων μας.