Απαλλάχθηκε των καθηκόντων της η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Αλ-Μανγκούς και της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία ενώ σύμφωνα με το Libya Panorama, άνοιξε σε έρευνα σε βάρος της ”για διοικητικές παραβάσεις”.
Η Αλ-Μανγκούς, δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορείται πως έλαβε αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς να έχει συμβουλευτεί το Προεδρικό Συμβούλιο.
Η πολιτικός πρόσκειται στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης που θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές ενώ έχει εξοργίσει πολλές φορές την Τουρκία και τον ίδιο το ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του στη Λιβύη τον περασμένο Μάιο, καθώς επέμενε και πίεζε για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρας της. Μεταξύ αυτών φυσικά, και των Τούρκων.
Έκτοτε μάλιστα, οι πιέσεις Τούρκων αλλά και μερίδας μουσουλμάνων κληρικών προς την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης να παραιτηθεί η Μανγκούς ήταν πολύ έντονες κάτι που έχει καταγγείλει και η ίδια κάνοντας λόγο μάλιστα ακόμη και για απειλές σε βάρος της.
Επίσης ο Χαφτάρ αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έχουν ταχθεί κατά του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου το οποίο δεν αναγνωρίζουν ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας αντιθέτως, διατηρεί αρκετά καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και την Άγκυρα.
Βάσει του διατάγματος που υπεγράφη από το Προεδρικό Συμβούλιο, ”συστάθηκε εξεταστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αμπντάλα Αλάφι, αντιπροέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου” το οποίο θα υποβάλλει την έκθεσή του σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος της, εντός 14 ημερών.
Η απαλλαγή από τα καθήκοντά της και η απαγόρευση να ταξιδέψει αποφασίστηκαν σε βάρος της Μανγκούς λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή στο Παρίσι διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη.
Η διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου αναμένεται να προετοιμάσει τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, έπειτα από τις οποίες, ένα μήνα αργότερα, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.
Οι εκλογές αναμένεται να θέσουν τέλος σε μια δεκαετία χάους στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Πηγή: Reuters, Libya Review