![Ετοιμαζόμαστε για εγχείρηση; Aν δεν κάνουμε έλεγχο ίσως βρεθούμε με πρόβλημα. Οπότε, ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας.](https://img.huffingtonpost.com/asset/67a6500a1d000026003b5aa8.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale)
Ο Φεβρουάριος έχει καθιερωθεί ως μήνας που πρέπει να εστιάσουμε στην υγεία της καρδιάς μας. Πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούμε να τρώμε σωστά, να γυμναζόμαστε και να δίνουμε προσοχή στα σημάδια που έχουν συσχετιστεί με την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό και άλλες επικίνδυνες παθήσεις.
Και ο ουρολόγος Τζέιμιν Μπράχμαντ, πολύ πριν από τη γυμναστική και την άσκηση εντοπίζει την ανάγκη για «καρδιακή κάθαρση» ή αλλιώς για «προεγχειρητικό έλεγχο». Αλλά τι είναι αυτό; Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουμε ιδέα τι περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία. Kι όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη πριν από διάφορα είδη εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η καρδιακή κάθαρση δεν είναι απλώς μια τυπική «σφραγίδα» από τον καρδιολόγο μας, που πιστοποιεί ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια χειρουργική επέμβαση.
Είναι μια σημαντική αξιολόγηση που πολλές φορές αποκαλύπτει καρδιακά προβλήματα για τα οποία δεν είχαμε ιδέα. Ως εκ τούτου, μειώνει τον κίνδυνο που πάει χέρι-χέρι με το χειρουργείο και σώσει ζωές.
Γιατί πρέπει να κάνουμε προεγχειρητικό έλεγχο όπωσδήποτε
Όταν ακούμε για την καρδιακή κάθαρση ή τον προεγχειρητικό έλεγχο, πολλοί υποθέτουμε ότι πρόκειται για ένα γρήγορο τσεκάρισμα που σπάνια προκαλεί εκπλήξεις. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι και χάσιμο χρόνου. Όμως αυτό δεν ισχύει.
Αυτός ο έλεγχος είναι μια σχολαστική αξιολόγηση του κατά πόσο η καρδιά μας μπορεί να ανταποκριθεί σε μια χειρουργική επέμβαση. Διότι κατά τη διάρκεια των περισσότερων επεμβάσεων, ακόμα και εκείνων που δεν σχετίζονται άμεσα με την καρδιά, το καρδιαγγειακό μας σύστημα διαχειρίζεται ένα σωρό βάρη. Από την ένεση αναισθησίας, μέχρι τα βαριά φάρμακα και τις απότομες αλλαγές στη ροή του αίματος. Και για άτομα με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, όλος αυτός ο πρόσθετος φόρτος εργασίας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.
O προεγχειρητικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει απαραιτήτως την προσεκτική λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, την ενδελεχή καρδιολογική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν και ο υπέρηχος καρδιάς (triplex) δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας, εντούτοις συμβάλλει σημαντικά στον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών εκτιμώντας την ανατομία και τη λειτουργικότητα της καρδιάς.
Αν τώρα, ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση έχει συμπτώματα συμβατά με πιθανή στεφανιαία νόσο ή έχει υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, τότε ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με τεστ κοπώσεως.
Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί έλεγχος του ασθενούς με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου ή στεφανιογραφία.
Από την οπτική γωνία ενός χειρουργού...
Κάθε σύστημα στο ανθρώπινο σώμα είναι συνδεδεμένο με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οπότε, πριν από μια εγχείρηση, αν υπάρχει μια μη αναγνωρισμένη απόφραξη ή τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης δεν είναι τα επιθυμητά, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για τη ζωή μας, προκαλώντας επιπλοκές στο χειρουργείο.
Συνεπώς, ο χειρουργός, προτού μας σπρώξει στο χειρουργείο θα πρέπει να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός μας θα αντέξει την εγχείρηση. Ακόμα κι αν μας προκαλεί απογοήτευση ή νιώθουμε ότι ο «Γολγοθάς» μας παρατείνεται, αυτή η σύντομη «στάση» θα μπορούσε κυριολεκτικά να μας σώσει τη ζωή.
Και μόλις όλα ελεγχθούν, οι γιατροί μπορούν να προχωρήσουν με σιγουριά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιακή κάθαρση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προεγχειρητικού σχεδιασμού.
Και από την οπτική γωνία ενός ασθενούς...
Εφόσον μας παραπέμψουν για καρδιακή κάθαρση, ο γιατρός μας θα ξεκινήσει με μια ενδελεχή ανασκόπηση των παραγόντων κινδύνου μας. Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το οικογενειακό μας ιστορικό καρδιακών παθήσεων, τυχόν συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όπως το κάπνισμα ή τη ρουτίνα άσκησης και το εάν υποφέρουμε από παθήσεις όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης. Έχει σημασία να φανούμε ειλικρινείς και να μην υποβαθμίζουμε τα συμπτώματα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε ούτως ή άλλως πρόθυμοι να προχωρήσουμε στην εγχείρηση και «θέλουμε να ξεμπερδεύουμε».
Στη συνέχεια, πιθανότατα θα υποβληθούμε σε βασικές εξετάσεις, ξεκινώντας με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια εξέταση αίματος, για να ελέγξουμε τα επίπεδα χοληστερόλης, τον κίνδυνο διαβήτη και άλλους βασικούς δείκτες.
Τέλος, εάν παίρνουμε αραιωτικά αίματος ή άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αυτές οι συνταγές ενδέχεται να προσαρμοστούν, προκειμένου να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Συμπερασματικά...
Το ραντεβού για προεγχειρητικό έλεγχο δεν είναι απλώς μια βαρετή τυπική διαδικασία. Και εάν ο χειρουργός μας το απαιτεί, τον ακούμε. Γιατί ακόμα κι αν νιώθουμε καλά ή οι προηγούμενες εξετάσεις μας ήταν άριστες, η κατάσταση της υγείας της καρδιάς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε.
(Με πληροφορίες από CNN).