Καρκίνος: Υποσχόμενη θεραπεία από το θαυματουργό μανιτάρι «μύκητας της κάμπιας»

Η ουσία του «μύκητα της κάμπιας» θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη αντικαρκινική θεραπεία σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη.

Μια ουσία που βρίσκεται σε έναν παρασιτικό μύκητα (μανιτάρι) που «χτυπά» τα έντομα, o Cordyceps militaris ή «μύκητας της κάμπιας» όπως άλλως είναι γνωστός, θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη αντικαρκινική θεραπεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες διαπίστωσε ότι η cordycepin, βιοδραστική ουσία του μύκητα, μπορεί να αλληλεπιδρά με γονίδια για να διακόψει τα σήματα ανάπτυξης των κυττάρων, τα οποία είναι υπερδραστήρια στον καρκίνο.

Αυτό, σημειώνουν, θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα προσέγγιση με λιγότερες επιπτώσεις για τους παρακείμενους υγιείς ιστούς συγκριτικά με τις σημερινές αντικαρκινικές θεραπείες.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές υψηλής απόδοσης, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τις επιδράσεις της κορδισεπίνης στη δραστηριότητα χιλιάδων γονιδίων σε πολλαπλές κυτταρικές σειρές. Η σύγκριση των επιδράσεων της κορδισεπίνης με αυτές άλλων θεραπειών σε κάθε περίπτωση, έδειξε ότι δρα στις οδούς που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Η Δρ Cornelia de Moor από τη Σχολή Φαρμακευτικής, η οποία ηγείται της έρευνας, εξηγεί: «Μελετάμε τις επιδράσεις της κορδισεπίνης σε διάφορες ασθένειες για αρκετά χρόνια και, με κάθε βήμα, πλησιάζουμε περισσότερο στην κατανόηση του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία.

Ένα από τα συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν είναι ότι έχει γίνει ευκολότερο και πιο οικονομικό να πραγματοποιούμε τέτοια μεγάλα πειράματα, οπότε μπορέσαμε να εξετάσουμε χιλιάδες γονίδια ταυτόχρονα, λέει η βιολόγος RNA Cornelia de Moor.

Μέσω εργαστηριακών πειραμάτων σε καλλιέργειες ανθρώπινου ιστού και γενετικής ανάλυσης του τρόπου δράσης του cordycepin σε αυτά τα κύτταρα, η ομάδα διαπίστωσε ότι η χημική ουσία μετατράπηκε σε μια πιο δραστική ένωση που ονομάζεται τριφωσφορική cordycepin, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναστολή της κυτταρικής δραστηριότητας.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μετατραπούν τα ευρήματα σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο, ωστόσο η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το μόριο επηρεάζει την ανάπτυξη των κυττάρων θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για νέους τύπους αντικαρκινικών φαρμάκων.

Είναι σημαντικό ότι η ακρίβεια με την οποία λειτουργεί το cordycepin triphosphate σημαίνει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές τρέχουσες θεραπείες: να προσπαθήσουμε να πάρουμε τα καρκινικά μας κύτταρα χωρίς να προκαλέσουμε μεγάλη βλάβη στον υγιή ιστό.

«Ερευνούμε τις επιδράσεις του cordycepin σε μια σειρά ασθενειών εδώ και πολλά χρόνια και με κάθε βήμα πλησιάζουμε στην κατανόηση του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία», λέει ο de Moor.

Το είδος Cordyceps C. militaris έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό με διάφορους τρόπους στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και μπορεί να βρεθεί και σε πολλά σύγχρονα φάρμακα, λόγω των διαφόρων αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του. Από την παχυσαρκία μέχρι τους θρόμβους αίματος, οι ουσίες που βρίσκονται στον φυσικό κόσμο εμπνέουν μια ολόκληρη σειρά από θεραπείες.

«Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν ότι το cordycepin είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για νέα αντικαρκινικά φάρμακα και εξηγούν τα ευεργετικά του αποτελέσματα», λέει ο de Moor.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο FEBS Letters.

Πηγή: Science Alert

Δημοφιλή