Οι επιζώντες του καρκίνου του μαστού διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν και δεύτερο καρκίνο, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 600.000 άτομα στη Βρετανία, δήλωσαν ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης νέων τύπου καρκίνων. Ωστόσο, σημείωσαν πως οι άνθρωποι που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, είναι παχύσαρκοι και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ενός δεύτερου καρκίνου.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι που επιβιώνουν από τον καρκίνο του μαστού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλου πρωτοπαθούς καρκίνου. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Regional Health – Europe, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που επιβιώνουν από τον καρκίνο του μαστού διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο και στον υγιή μαστό, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, διατρέχουν 87% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, μυελοειδούς λευχαιμίας (58%) και καρκίνο των ωοθηκών (25%).
Ο Αντώνης Αντωνίου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία από 580.000 γυναίκες και 3.500 άνδρες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ 1995 και 2019. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 50 ετών είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν δεύτερο, νέο καρκίνο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικίας, ενώ οι γυναίκες που διαγνώστηκαν μετά τα 50 είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, οι οποίες είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πρώιμου καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, προσφέρουν μια μερική εξήγηση για αυτό το εύρημα. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλου καρκίνου (35%) σε σχέση με εκείνες από τα πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα.
Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού είχαν 55 φορές περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό ανδρικό πληθυσμό να αναπτύξουν καρκίνο και στον άλλο τους μαστό, αν και ο συνολικός κίνδυνος ήταν πολύ χαμηλός. Οι άνδρες αυτοί είχαν επίσης 58% περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό ανδρικό πληθυσμό να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Ο Δρ. Σάιμον Βίνσεντ, διευθυντής έρευνας στο Breast Cancer Now, δήλωσε ότι «απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τους λόγους για τους οποίους ο δεύτερος πρωτοπαθής καρκίνος αναπτύσσεται μερικές φορές σε άλλα σημεία του σώματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους για τον πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού».
ΠΗΓΗ: Independent