Κάρολος ΙΙI: Ο άνθρωπος που μια ζωή προετοιμαζόταν να γίνει βασιλιάς

Τα άσχημα παιδικά χρόνια, η ταραγμένη προσωπική ζωή, η χαμηλή δημοτικότητα αλλά κι ο παρεμβατικός λόγος του μεγαλύτερου μέλους της βασιλικής οικογένειας που ανεβαίνει στον βρετανικό θρόνο.
Ο Κάρολος αντικαθιστά την Ελισάβετ στο Λονδίνο στο άνοιγμα των εργασιών του Κοινοβουλίου στις10 Μαΐου 2022.
Ο Κάρολος αντικαθιστά την Ελισάβετ στο Λονδίνο στο άνοιγμα των εργασιών του Κοινοβουλίου στις10 Μαΐου 2022.
via Associated Press

Λονδίνο (AP) — Ο πρίγκιπας Κάρολος προετοιμαζόταν για τον θρόνο όλη του την ζωή. Τώρα, σε ηλικία 73 ετών, η στιγμή του έφτασε.

Ο Κάρολος, το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της βασιλικής οικογένειας που ανεβαίνει στον θρόνο, έγινε την Πέμπτη Κάρολος ΙΙ μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. Δεν έχει οριστεί μέρα για την στέψη του.

Μετά από μια μαθητεία που ξεκίνησε ως παιδί, ο Κάρολος ενσαρκώνει το εκσυγχρονιστικό πρόσωπο της βρετανικής μοναρχίας. Ήταν ο πρώτος κληρονόμος που δεν έλαβε σπουδές στο σπίτι, ο πρώτος που πήρε πτυχίο πανεπιστημίου και ο πρώτος που μεγάλωσε μέσα στην ολοένα εντεινόμενη λάμψη των μέσων ενημέρωσης, καθώς ο σεβασμός προς τα (ατομικά) δικαιώματα εξανεμίστηκε.

Επίσης, αποξένωσε πολλούς με το άσχημο διαζύγιό του από την πολυαγαπημένη (του κόσμου) πριγκίπισσα Νταϊάνα και με το να δοκιμάσει τις αντοχές των κανόνων που απαγορεύουν στους βασιλείς να παρεμβαίνουν στις δημόσιες υποθέσεις και να μπαίνουν σε συζητήσεις για θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής.

.
.
POOL New via Reuters

Θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά πώς θα προβάλλει την εικόνα του ως δημόσιο πρόσωπο

«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι στο φθινόπωρο της ζωής του πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά το πώς θα προβάλλει την εικόνα του ως δημόσιο πρόσωπο», λέει ο ιστορικός Εντ Οουενς. «Δεν είναι ούτε στο ελάχιστο τόσο δημοφιλής όσο η μητέρα του».

Ο Κάρολος πρέπει να βρει πώς να παράξει «δημόσια υποστήριξη, μια αίσθηση αγάπης» που χαρακτήριζε τη σχέση που είχε η Ελισάβετ με το βρετανικό κοινό, λέει ο Όουενς.

Με άλλα λόγια, ο Κάρολος θα είναι το ίδιο αγαπητός στους υπηκόους του; Είναι ένα ερώτημα που έχει επισκιάσει όλη του τη ζωή.

Ένα ντροπαλό αγόρι με έναν δεσποτικό πατέρα, ο Κάρολος μεγάλωσε (και διαμορφώθηκε) σε έναν μερικές φορές αδέξιο, συγκρατημένο άντρα που ωστόσο είναι σίγουρος για τις απόψεις του. Σε αντίθεση με τη μητέρα του, η οποία αρνήθηκε να συζητήσει δημόσια τις απόψεις της, ο Κάρολος έχει εκφωνήσει ομιλίες και έχει γράψει άρθρα για θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια και η εναλλακτική ιατρική.

Η άνοδός του στο θρόνο είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το μέλλον της, σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικής, μοναρχίας της Βρετανίας, η οποία θεωρείται από ορισμένους ως σύμβολο εθνικής ενότητας και άλλοι ως ένα απαρχαιωμένο κατάλοιπο της φεουδαρχικής ιστορίας.

«Γνωρίζουμε τον μονάρχη και σίγουρα την οικογένεια του μονάρχη – δεν προορίζονταν να έχουν πολιτικές φωνές. Δεν προορίζονταν να έχουν πολιτικές απόψεις. Και το γεγονός ότι (ο Κάρολος) λυγίζει, αν θέλετε, τον πολιτικό του μυ είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός... μήπως τον θεωρήσουν αντισυνταγματικό», αναφέρει ο Όουενς, ο οποίος έγραψε το «The Family Firm: Monarchy, Mass Τα ΜΜΕ και το βρετανικό κοινό, 1932-53».

.
.
POOL New via Reuters

Υπερασπιστής των ενεργειών του

Ο Κάρολος ο οποίος θα είναι αρχηγός του κράτους για το Ηνωμένο Βασίλειο και 14 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούα Νέας Γουινέας, έχει υπερασπιστεί τις ενέργειές του.

«Πάντα αναρωτιέμαι τι είναι η παρέμβαση, πάντα πίστευα ότι ήταν κίνητρο», είπε στο «Prince, Son and Heir: Charles at 70», ένα ντοκιμαντέρ του 2018. «Πάντα με ιντριγκάρει να ανησυχώ για τα εσωτερικά ζητήματα των πόλεων, όπως έκανα πριν από 40 χρόνια, και τι συνέβαινε ή δεν συνέβαινε εκεί, τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι άνθρωποι. Αν αυτό παρεμβαίνει, είμαι πολύ περήφανος για αυτό».

Στην ίδια συνέντευξη, ωστόσο, ο Κάρολος αναγνώρισε ότι ως βασιλιάς, δεν θα μπορούσε να μιλήσει ή να παρέμβει στην πολιτική, επειδή ο ρόλος του βασιλιά είναι διαφορετικός από του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Ο Κάρολος έχει αναφέρει ότι σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στο παλάτι, να μειώσει τα έξοδα και να εκπροσωπήσει καλύτερα τη σύγχρονη Βρετανία.

Αλλά η παράδοση έχει σημασία, επίσης, για έναν άνθρωπο του οποίου το αξίωμα περιέγραφε προηγουμένως τη μοναρχία ως «το κομβικό σημείο για την εθνική υπερηφάνεια, την ενότητα και την πίστη».

Αυτό σήμαινε μια ζωή στα παλάτια και τα πόλο, που προσέλκυσε την κριτική ότι ο Κάρολος δεν είχε επαφή με την καθημερινή ζωή. Τον κορόιδευαν επειδή είχε έναν παρκαδόρο κορδωμένο που δεν χαμογελούσε ποτέ.

.
.
facebook.com/TheBritishMonarchy/photos

Επισκιασμένος...

Αλλά ήταν η διάλυση του γάμου του με την Νταϊάνα που έκανε πολλούς να αμφισβητήσουν την καταλληλότητά του για τον θρόνο. Στη συνέχεια, καθώς γερνούσε, οι όμορφοι μικροί γιοι του έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας από έναν άντρα που είχε τη φήμη ότι ήταν τόσο γκρίζος... Η Σάλι Μπέντελ Σμιθ, συγγραφέας του «Prince Charles: the Passions and Paradoxes of an Improbable Life», τον περιέγραψε ως επισκιασμένο συνεχώς από άλλα μέλη της οικογένειας, παρά το πεπρωμένο του.

...«Πιστεύω ότι η κύρια απογοήτευσή του είναι ότι έχει κάνει τόσα πολλά και ότι... έχει παρεξηγηθεί πολύ. Είναι κάπως εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δύο κόσμους: Τον κόσμο της μητέρας του, σεβαστό, τώρα κι αγαπημένο. Και της Νταϊάνα, το φάντασμα της οποίας τον σκιάζει ακόμα. Και μετά τους απίστευτα λαμπερούς γιους του», είπε η Σμιθ στο PBS.

Χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια για να συγχωρήσουν πολλοί στην Βρετανία τον Κάρολο για την απιστία του στην Νταϊάνα πριν η «πριγκίπισσα του λαού» πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997. Αλλά η διάθεση του κοινού αμβλύνθηκε αφού παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς το 2005 η οποία έγινε Δούκισσα της Κορνουάλης.

Αν και η Καμίλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον χωρισμό του Καρόλου και της Νταϊάνα, το αυτοκαταφρονητικό ύφος της και η αίσθηση του χιούμορ της κέρδισαν τελικά πολλούς Βρετανούς.

Βοήθησε τον Κάρολο να χαμογελάσει περισσότερο δημόσια... κάνοντάς τον να φαίνεται προσιτός, αν όχι πιο χαρούμενος, καθώς έκοβε κορδέλες, επισκεπτόταν ναούς λατρείας, αποκάλυπτε πλάκες και περίμενε το στέμμα.

Η υπηρεσία της ανταμείφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β′ είπε δημόσια ότι ήταν «ειλικρινή της επιθυμία» η Καμίλα να γίνει γνωστή ως «βασιλική σύζυγος» (Queen Consort) όταν την διαδεχτεί ο γιος της, απαντώντας σε ερωτήσεις μια και καλή σχετικά με την ιδιότητά της στη βασιλική οικογένεια.

.
.
instagram.com/theroyalfamily

Ενα μάλλον δυστυχισμένο και ντροπαλό παιδί

Ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Άρθουρ Τζορτζ γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Όταν η μητέρα του ανέβηκε στο θρόνο το 1952, ο 3χρονος πρίγκιπας έγινε δούκας της Κορνουάλης. Έγινε πρίγκιπας της Ουαλίας στα 20.

Τα σχολικά του χρόνια δεν ήταν χαρούμενα, με τον μελλοντικό βασιλιά να δέχεται εκφοβισμό από συμμαθητές στο Gordonstoun, ένα οικοτροφείο της Σκωτίας που υπερηφανεύεται ότι «χτίζει» χαρακτήρες μέσα από έντονες υπαίθριες δραστηριότητες και εκπαίδευσε τον πατέρα του, Φίλιππο.

Ο Κάρολος σπούδασε ιστορία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, και το 1970 έγινε ο πρώτος Βρετανός βασιλιάς που απέκτησε πανεπιστημιακό πτυχίο.

Στη συνέχεια πέρασε επτά χρόνια με στολή, εκπαιδευόμενος ως πιλότος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας πριν ενταχθεί στο Βασιλικό Ναυτικό, όπου έμαθε να πετά με ελικόπτερα. Τελείωσε τη στρατιωτική του καριέρα ως διοικητής του ναρκαλιευτή HMS Bronington, το 1976.

Η σχέση του Κάρολου με την Καμίλα ξεκίνησε πριν βρεθεί στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά το ειδύλλιο ναυάγησε και εκείνη παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του ιππικού.

.
.
fox news

Το φιάσκο του γάμου με την Νταϊάνα

Γνώρισε τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ το 1977 όταν ήταν 16 ετών και έβγαινε με τη μεγαλύτερη αδερφή της. Η Νταϊάνα προφανώς δεν τον ξαναείδε μέχρι το 1980 και οι φήμες για τον αρραβώνα τους κυκλοφόρησαν αφού προσκλήθηκε να περάσει χρόνο με τον Κάρολο και τη βασιλική οικογένεια.

Οι δυο τους ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους τον Φεβρουάριο του 1981. Κάποια αμηχανία στη σχέση τους φάνηκε αμέσως όταν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης για τον αρραβώνα τους, ένας δημοσιογράφος τους ρώτησε αν ήταν ερωτευμένοι. «Φυσικά», απάντησε αμέσως η Νταϊάνα, ενώ ο Τσαρλς είπε, «Ό,τι σημαίνει ”να είσαι ερωτευμένος”».

Αν και η Νταϊάνα (εκείνη την ώρα) γέλασε με την απάντηση, αργότερα είπε ότι η παρατήρηση του Τσαρλς «με έριξε εντελώς».

«Θεέ μου, με τραυμάτισε απόλυτα», είχε πει σε μια ηχογράφηση που έκανε ο voice coach της το 1992-93 και που εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ του 2017 «Diana, In Her Own Words».

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου σε μια τελετή με παγκόσμια τηλεθέαση. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, πλέον διάδοχος του θρόνου, γεννήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ακολουθούμενος από τον αδελφό του, πρίγκιπα Χάρι, το 1984.

Το δημόσιο παραμύθι σύντομα κατέρρευσε. Ο Κάρολος παραδέχτηκε μοιχεία σε μια τηλεοπτική συνέντευξη το 1994. Σε μια δική της συνέντευξη, η Νταϊάνα επέστησε την προσοχή στη σχέση του συζύγου της με την Καμίλα, λέγοντας: «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο».

Οι αποκαλύψεις αμαύρωσαν τη φήμη του Καρόλου μεταξύ πολλών που αποθέωναν την Νταϊάνα για το στυλ της καθώς και για τη φιλανθρωπική της δράση με ασθενείς με AIDS αλλά και θύματα ναρκών ξηράς.

Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι βρέθηκαν στη μέση. Ενώ οι πρίγκιπες σέβονταν την αείμνηστη μητέρα τους, είπαν ότι ο Κάρολος ήταν καλός πατέρας και τον επαίνεσαν ως συνήγορο σε θέματα όπως το περιβάλλον.

Οι εντάσεις παραμένουν εντός των κόλπων της βασιλικής οικογένειας, κάτι που υπογραμμίζεται από την απόφαση του Χάρι και της συζύγου του, Μέγκαν, να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια το 2020. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη αργότερα είπαν ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας είχε θέσει « ανησυχίες και συζητήσεις» για το χρώμα του δέρματος του μωρού τους πριν γεννηθεί. Η εκρηκτική αποκάλυψη ανάγκασε τον Γουίλιαμ να δηλώσει δημόσια ότι η οικογένεια δεν ήταν ρατσιστική.

.
.
facebook.com/TheBritishMonarchy

«Στρατιωτική θητεία» μέχρι τέλους στο πλευρό της βασίλισσας

Ο Κάρολος συνέχισε «στρατιωτική θητεία», ολοένα και περισσότερο για να υποστηρίξει τη βασίλισσα στα χρόνια του λυκόφωτος. Το 2018, ονομάστηκε ορισμένος διάδοχος της βασίλισσας ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 54 εθνών με δεσμούς με τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, στις 9 Απριλίου 2021.

Καθώς η Ελισάβετ έκανε βήματα προς τα πίσω, μερικές φορές ο πρωτότοκος γιος της την αναπλήρωνε την τελευταία στιγμή.

Την παραμονή του ανοίγματος του Κοινοβουλίου φέτος, στις 10 Μαΐου, η βασίλισσα ζήτησε από τον Κάρολο να προεδρεύσει, αναθέτοντας του ένα από τα πιο σημαντικά συνταγματικά της καθήκοντα – απόδειξη ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια μετάβαση.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2018 η Καμίλα είπε ότι ο Κάρολος ένιωθε άνετα με την προοπτική να γίνει βασιλιάς. «Νομίζω ότι το πεπρωμένο του θα έρθει», είπε. «Ήξερε πάντα ότι θα έρθει και δεν νομίζω ότι βαραίνει καθόλου τους ώμους του».

.
.
facebook.com/TheBritishMonarchy/photos

Δημοφιλή