Καρχαρίας 4 μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία της Πάτρας

Χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για να βγει από την θάλασσα.

Ενας καρχαρίας προσκυνητής, γνωστός και ως «σαπουνάς», ξεβράστηκε νεκρός σε αλιευτικό καταφύγιο της Ανατολικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thebest.gr, ο καρχαρίας, μήκους τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρός στο καταφύγιο της περιοχής Αραχωβίτικα της Πάτρας και χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για να βγει από την θάλασσα.

Επιστρατεύτηκαν οχήματα 4Χ4, στα οποία δέθηκε ο καρχαρίας κι ένας γερανός, ο οποίος βοήθησε στην απομάκρυνσή του. Η όλη προσπάθεια συγκέντρωσε και πολλούς θεατές, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να απαθανατίσουν τα τεκταινόμενα με τα κινητά τους.

Δεν είναι ο πρώτος καρχαρίας αυτού του είδους που εμφανίζεται φέτος στα ελληνικά νερά. Στις 23 Μαρτίου, στο Αχίλλειο Μαγνησίας, ένας «σαπουνάς» μήκους 7 μέτρων μπλέχτηκε στα δίχτυα του ψαρά Λεωνίδα Καριμαλή, στη θαλάσσια περιοχή Κροτερό που βρίσκεται 1,5 ναυτικό μίλι από το Αχίλλειο. Και σε εκείνη την περίπτωση χρειάστηκε να επιστρατευτεί γερανός για τη μεταφορά του.

Ενας άλλος καρχαρίας προσκυνητής, βάρους 330 κιλών, αλιεύτηκε στις 7 Μαΐου από μηχανότρατα ανοιχτά της Καβάλας και μεταφέρθηκε στην κεντρική ιχθυόσκαλα της πόλης.

Ο καρχαρίας προσκυνητής είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, και μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους - αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Δεν είναι σαρκοφάγο και τρέφεται με πλαγκτόν. Βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου και είναι μεταναστευτικό είδος. Κινείται αργά και γενικά φιλτράρει το νερό και έχει ανατομικές προσαρμογές για να τρέφεται φιλτράροντας, όπως ένα πολύ διευρυμένο στόμα και πολύ ανεπτυγμένες βραγχιακές άκανθες.

Οι καρχαρίες προσκυνητές μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά, μια πρακτική γνωστή ως ωοφαγία.

Σύμφωνα με τον τεχνολόγο-γεωπόνο Αρη Χρηστίδη, αυτό το είδος του καρχαρία είναι προστατευόμενο και δεν το κυνηγούν οι ψαράδες. Μπορεί να πιαστεί τυχαία, αλλά συνήθως οι ψαράδες τα απελευθερώνουν, δεδομένου ότι δεν αξίζει τον κόπο να πουληθεί και ο χειρισμός του είναι δύσκολος.

Δημοφιλή