Σε άλλη γλώσσα φαίνεται να μιλούν και να προσπαθούν να συνεννοηθούν και κατά τις σημερινές εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης και 87 μέλη αυτής που ”κατεβάζουν” πρόταση για εσωκομματικά δημοψηφίσματα και αμφισβητούν θέσεις και προτάσεις του.
Σημεία τριβής οι καταγγελίες Κασσελάκη για μαύρο χρήμα στο κόμμα, η αποτίμησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και το θέμα των πιθανών συνεργασιών με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και τέλος οι προτάσεις του για αλλαγή στην οργανωτικό δομή του κόμματος.
″Ενώσεις αυθαίρετες καταλήγουν σε τραγέλαφο και δεν κερδίζουν κόμματα που κυβερνούν”
″Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου” ανέφερε ο κ. Κασσελάκης κατά την ομιλία του προς τα μέλη της ΚΕ και πρόσθεσε: ”Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται’”.
Ακολούθως αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: ”Κατ′ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών”.
Αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων: ”Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.
Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος’, αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου”.
Επέμεινε ”στην σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων” και εξήγησε: ”Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%”.
Οι οργανωτικές δομές στο στόχαστρο του προέδρου
Επίσης, ο Κεσσαλάκης προχώρησε σε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος λέγοντας πως δεν ήταν το « επιθυμητό», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ «διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Αναφέρθηκε ακόμη σε μη αποδεκτές για κόμμα εξουσίας οργανωτικές αδυναμίες που είχαν επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας την ανάγκη για «εξορθολογισμό και ανανέωση» κάνοντας προτάσεις για σαρρωτικές αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος.
Συγκεκριμένα εκ των βασικότερων αλλαγών που προτείνει είναι:
-Αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη, στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές και 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών.
-Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
-Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνεται το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:
-Κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και ενεγοποίση των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του κόμματος, υπογράμμισε πως «εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας».
Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε μια αναλυτική περιγραφή των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατέληξε στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής.
Τόνισε δε πως «έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά ΜΜΕ του κόμματος προαναγγέλλοντας νέα Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα για « να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».
80 μέλη αμφισβητούν την εκλογική αποτίμηση του Κασσελάκη- Ζητούν δυο εσωκομματικά δημοψηφίσματα
Στο μεταξύ σε κείμενο που κατέθεσε ο κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης εκ μέρους 87 μελών που το συνυπογράφουν, καταγράφεται η διαφωνία τους με τον πρόεδρο του κόμματος όσον αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ αναφέρονται και στο θέμα των ”μαύρων ταμείων”.
Συγκεκριμένα αναφέρουν: ”Οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας. Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές και αν έχει δεχθεί προτάσεις παράνομης χρηματοδότησης, να καταγγείλει επίσης στις αρχές, από ποιους τις δέχθηκε. Αν έχει την οποιαδήποτε υπόνοια για την οικονομική διαχείριση στο Κόμμα, επίσης να καλέσει ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ακολούθως ζητούν την διεξαγωγή δύο εσωκομματικών δημοψηφισμάτων: ”Προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα : ”Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη - χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν - δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας”.