Η στάση της Σερβίας απέναντι στην Ρωσία και την επιβολή κυρώσεων δεν έχει αλλάξει, δήλωσε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς. «Η θέση μας είναι μία θέση αρχής που καθορίζεται πρώτα απ όλα με βάση το εθνικό συμφέρον και είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις διακηρύξεις του ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι δυσκολεύονται να μας αντιταχθούν και καταφέρνουμε για την ώρα να υπερασπιστούμε την θέση μας και να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία», επισήμανε σε συνέντευξη της στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) η ’Ανα Μπρνάμπιτς.
Ανέφερε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις για να αναθεωρήσει η Σερβία την στάση της απέναντι στην Ρωσία υποστηρίζοντας ότι είναι άδικο να πιέζεται με τέτοιο τρόπο μία χώρα που υπέστη τόσες αδικίες στο παρελθόν. «Η Σερβία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση εξαιτίας όλων όσων μας έκαναν στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα», είπε η Μπρνάμπιτς, αναφερόμενη στον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999 και σε όλα όσα ακολούθησαν γύρω από την απόσχιση του Κοσόβου.
Η Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε απαισιόδοξη για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά της Πρίστινας. Εκτίμησε δε ότι «η Δύση βιάζεται να αφαιρέσει το ζήτημα του Κοσόβου από την ημερήσια διάταξη» ώστε να επιβληθεί στην συνέχεια μία κατάσταση «γενικής λήθης», όπου το Κόσοβο δεν θα συγκρίνεται με την Ουκρανία και την απόσχιση εδαφών της. «Θέλουν να σβήσουν από την συλλογική μνήμη ό,τι έκαναν οι ίδιοι το 1999 με την βίαιη επέμβαση και τον βομβαρδισμό της Σερβίας χωρίς την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ» υποστήριξε στην συνέντευξη της στην RTS η Άνα Μπρνάμπιτς.
Η Σερβία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ ή να μπει σε συνεργασία με τη Ρωσία, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Γερμανία στο Βελιγράδι την Τρίτη, δύο ημέρες πριν έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων συζητήσουν στενότερη συνεργασία στο Βερολίνο.
«Η ανάγκη για μια απόφαση κορυφώνεται εν όψει γεωπολιτικών εξελίξεων» είπε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Σερβία εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να εξισορροπήσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία με τις φιλοδοξίες για οικονομική και πολιτική προσέγγιση με τη Δύση.
Μια συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας περί αυξημένης συνεργασίας προκάλεσε έκπληξη και απογοήτευση, και δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες πως οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα υιοθετούσαν επίσης τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο εκπρόσωπος.
Η Σερβία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη από το 2012, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να έχει τακτικές συνομιλίες περί εξωτερικής πολιτικής για διμερείς και πολυμερείς δραστηριότητες με τη Ρωσία. Αυτό προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δημιουργείται η εντύπωση πως ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς γνωρίζει καλά πως η θέση του είναι «εκκρεμές», και αν αποφάσιζε να πάει τη χώρα του προς την ΕΕ θα είχε την υποστήριξη της Γερμανίας. «Αν αποφασίσει να πάει προς την άλλη κατεύθυνση, θα έχει αντίθετες συνέπειες» συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters