Το ποσοστό γεννήσεων στην Ουκρανία έχει μειωθεί κατά 28% από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με νέα στοιχεία, ενώ 38.324 λιγότερα μωρά έχουν γεννηθεί τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το 2021, πριν την ρωσική εισβολή.
Ενώ τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται κατά 7% ανά έτος από το 2015, σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων OpenDataBot, η πτώση από το 2021 έως το 2023 είναι η μεγαλύτερη από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία το 1991.
Η επόμενη πιο απότομη πτώση ήταν το 2015, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία.
Φέτος, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, γεννιούνταν κατά μέσο όρο 16.000 μωρά το μήνα, σε σύγκριση με 23.000 μωρά που γεννιούνταν μηνιαίως πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο βέβαια, ο πληθυσμός της Ουκρανίας αναμενόταν να μειωθεί κατά 50% έως το 2050, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Η Ουκρανία είχε έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στον πλανήτη. Και μετά ξέσπασε πόλεμος», σχολίασε στο NPR τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους η Μπριένα Παρέλλι Χάρρις καθηγήτρια δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθάμπτον που μελετά τα ποσοστά γονιμότητας στην Ουκρανία.
«Όταν οι Ουκρανοί αισθανθούν και δουν πως υπάρχεί μεγαλύτερη σταθερότητα. όταν νιώσουν περισσότερο προστατευμένοι, θα έχουν την επιθυμία να κάνουν περισσότερα παιδιά», είπε στο NPR ένας γιατρός που βοηθά στη διαχείριση του μαιευτηρίου στο δυτικό Κίεβο.
Εξάλλου, μια από τις καθοριστικές εικόνες του πολέμου που σίγουρα στοιχειώνει πολλούς Ουκρανούς που ενδεχομένως θα ήθελαν να κάνουν παιδί, είναι αυτή της Μαριάννα Βισεγκίρσκαγια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αιμορραγώντας και κατεβαίνει τις σκάλες μαιευτηρίου στη Μαριούπολη λίγο αφού οι Ρώσοι είχαν βομβαρδίσει το νοσοκομείο. Μια άλλη γυναίκα που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού πέθανε λίγο μετά τη γέννηση του μωρού της που ήρθε στον κόσμο επίσης νεκρό.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 6 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Πηγές: ΝPR, OpenDataBot, Lancet, Humdata.org