Φοιτητές στο Παρίσι, εμπνευσμένοι από τις κατασκηνώσεις αλληλεγγύης για τη Γάζα σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, απέκλεισαν την Παρασκευή την πρόσβαση σε ένα κτίριο πανεπιστημιούπολης σε ένα διάσημο γαλλικό πανεπιστήμιο, αναγκάζοντας τους διοικητικούς υπαλλήλους να μεταφέρουν όλα τα μαθήματα διαδικτυακά.
Η φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, γνωστό ως Sciences Po, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφότου η αστυνομία διέλυσε μια ξεχωριστή διαδήλωση σε ένα από τα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου.
Την Παρασκευή, δεκάδες διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κεντρικό κτίριο της πανεπιστημιούπολης και δεκάδες άλλοι απέκλεισαν την είσοδό του με κάδους απορριμμάτων, ξύλινες πλατφόρμες και ένα ποδήλατο. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στα παράθυρα του κτιρίου φώναζαν συνθήματα και κρέμασαν πλακάτ που έγραφαν «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι», αψηφώντας τους διοικητικούς υπαλλήλους που, σύμφωνα με τους φοιτητές, κάλεσαν την αστυνομία δύο ημέρες νωρίτερα.
Αργότερα την Παρασκευή, φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές έφτασαν για να έρθουν αντιμέτωποι με τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές έξω από την είσοδο της διάσημης σχολής, από την οποία έχουν αποφοιτήσει τόσο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ μεταξύ άλλων.
Ορισμένοι από τους φιλοϊσραηλινούς διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.
Αστυνομικοί των ΜΑΤ με ασπίδες επενέβησαν για να χωρίσουν τις αντιμαχόμενες ομάδες, οι οποίες συνολικά αριθμούσαν περίπου 200 άτομα.
Το βράδυ της Τετάρτης, περισσότεροι από 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές κατέλαβαν ένα αμφιθέατρο του Sciences Po. Οι περισσότεροι συμφώνησαν να αποχωρήσουν μετά από συζητήσεις με τη διεύθυνση, αλλά μια μικρή ομάδα φοιτητών παρέμεινε. Απομακρύνθηκαν από την αστυνομία αργότερα το ίδιο βράδυ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου έκλεισε όλα τα πανεπιστημιακά κτίρια και μετέφερε τα μαθήματα στο διαδίκτυο την Παρασκευή. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «καταδικάζει έντονα αυτές τις ενέργειες των φοιτητών που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και τιμωρούν τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους υπαλλήλους του Sciences Po».
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι περίπου 60 διαδηλωτές βρίσκονταν μέσα στο υπό κατάληψη κτίριο και ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία φοιτητών «για να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο από αυτή την κατάσταση μέσω διαλόγου».
Η Λουίζ, μια από τις διαδηλώτριες, δήλωσε ότι οι ενέργειες των φοιτητών εμπνεύστηκαν από παρόμοιες διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.
«Αλλά η αλληλεγγύη μας παραμένει πρώτα και κύρια στον παλαιστινιακό λαό», είπε. Μίλησε υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί μόνο το μικρό της όνομα λόγω ανησυχιών για επιπτώσεις.
Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχουν ταμπουρωθεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μία από τις πολλές καταλήψεις που συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια από την Καλιφόρνια μέχρι το Κονέκτικατ.
Εκατοντάδες φοιτητές και ακόμη και ορισμένοι καθηγητές έχουν συλληφθεί σε όλες τις ΗΠΑ, μερικές φορές εν μέσω συγκρούσεων με την αστυνομία.
Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Παρασκευή σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές των ΗΠΑ
Πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με σύνθημα «Αλληλεγγύη στους φοιτητές στις ΗΠΑ! Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά – Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!» πραγματοποιούν αυτήν την ώρα Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ». Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εκατοντάδες φοιτητές του Columbia, του Yale και δεκάδων ακόμα Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ που διαδηλώνουν ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την απαράδεκτη καταστολή σε βάρος των φοιτητών και τις εκατοντάδες συλλήψεις στις οποίες έχει προχωρήσει η αστυνομία.