Όπως όλες οι σωστές διαγωνιζόμενες σε καλλιστεία, η Ναζαα’ά επέδειξε όχι μόνο εκθαμβωτική ομορφιά, αλλά και κορμοστασιά και χάρη.
Πετάρισε τις βλεφαρίδες της και χαμογέλασε στις τηλεοπτικές κάμερες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Mzayen, ένα διαγωνισμό ομορφιάς που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το Μουντιάλ, στην έρημο του Κατάρ, περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από τη Ντόχα.
Εδω να επισημάνουμε πως η Nαζαα΄ά είναι καμήλα. Ενα μεγαλοπρεπές ανοιχτόχρωμο πλάσμα που πέρασε απ′ αρκετούς προκαταρκτικούς γύρους και άφησε πίσω της εκατοντάδες άλλες καμήλες για να κερδίσει το ”στέμμα” στο Qatar Camel Mzayen Club την Παρασκευή.
Η Nαζαα’ά ήταν μία από τις 15 καμήλες που διαγωνίστηκαν για το στέμμα, παρελαύνοντας μπροστά από θαυμαστές, στολισμένη και ντυμένη με κορδόνια από πολύτιμους λίθους.
Η εκδήλωση, η οποία είχε σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει πολιτιστικά τους επισκέπτες του Μουντιάλ, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού και Νεολαίας του Κατάρ, σε συνεργασία με την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς, την τοπική οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Θεωρώ ότι η καμήλα μας είναι καλύτερη από τον Ρονάλντο και τον Μέσι», αστειεύτηκε ο Γιασίμ αλ Κουαρί, μέλος της οικογένειας στην οποία ανήκει η Ναζαα’ά.
Αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται συχνά σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου οι ντόπιοι έχουν εδώ και αιώνες στενούς δεσμούς με τις καμήλες. Πριν από ένα χρόνο περίπου, είχαμε μάλιστα και ένα σκάνδαλο σε ανάλογο διαγωνισμό στην Σαουδική Αραβία με μαζικό αποκλεισμό διαγωνιζόμενων λόγω... μπότοξ.
«Αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Αυτό γίνεται εδώ και πολλές γενιές από πολύ παλιά, από τους πατεράδες και τους παππούδες μας», είπε ο Aλ Κουαρί. «Σήμερα είναι ένας διαγωνισμός ομορφιάς. Μας αρέσουν αυτές οι καμήλες. Τους δίνουμε ονόματα. Είναι σαν οικογένεια».
Τους επισκέπτες υποδέχτηκε ένα κουδούνισμα καμήλας και η αναγγελία «Welcome to the Camel Competition» πριν σερβιριστούν καράκ, ένα καρυκευμένο τσάι με γάλα. Οι ιδιοκτήτες και οι οικογένειές στις οποίες ανήκουν οι καμήλες κάθισαν σε μια κλιματιζόμενη πολυτελή σκηνή με κόκκινες βελούδινες καρέκλες και έναν γυάλινο τοίχο για να παρακολουθήσουν με άνεση τον διαγωνισμό.
Το κύριο αξιοθέατο ήταν οι καθαρόαιμες θηλυκές καμήλες. Οι διαγωνιζόμενες κάνουν αρκετά περάσματα μπροστά από μια κερκίδα οπαδών που επευφημούν την αγαπημένη τους. Υπάρχει εξάλλου κι′ ένας διαγωνισμός αρμέγματος, με το βραβείο να πηγαίνει στην καμήλα που παράγει το περισσότερο γάλα.
Ολα είναι οργανωμένα σε επαγγελματικά πρώτυπα: Ένας γιατρός στο προσωπικό εξετάζει τα ζώα για να εξακριβώσει ότι δεν έχουν κάνει ενέσεις μπότοξ και άλλες τεχνητές επεμβάσεις για τον (αθέμιτο) καλλωπισμό τους, όπως συνέβη τον περασμένο χρόνο στο King Abdulaziz Camel Festival στη Σαουδική Αραβία.
Έπειτα, υπάρχουν και τα χρηματικά έπαθλα: Η νικήτρια, η δεύτερη και η τρίτη καμήλα λαμβάνουν τρόπαια. Οι ιδιοκτήτες της Ναζαα’ά κέρδισαν 200.000 ριάλ Κατάρ (52.500 ευρώ). Η καμήλα που παράγει το περισσότερο γάλα κερδίζει 15.000 ριάλ (3.900 ευρώ).
«Είμαι με τις καμήλες και παρακολουθώ τους διαγωνισμούς τους από τότε που ήμουν παιδί», είπε ένας άλλος ιδιοκτήτης καμήλας, ο Χαμάντ αλ Γκρεϊσί. «Οι καμήλες ήταν εκεί πριν από τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα. Τις έλεγαν πλοία της ερήμου. Μετά την έλευση των σύγχρονων οχημάτων, οι καμήλες έγιναν λιγότερο δημοφιλείς, αλλά εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλη θέση στην κουλτούρα και στην καρδιά μας».