Οι πασίγνωστοι καταρράκτες της Βικτωρίας που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε στην Αφρική, προκαλούσαν δέος σε κάθε επισκέπτη. Τώρα, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που γνωρίζαμε.
Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τεράστιες αλλαγές και έχει καταστρέψει τους άλλοτε εντυπωσιακούς καταρράκτες. Δεν είναι ασυνήθιστο να μειωθούν τα νερά κατά την περίοδο ξηρασίας, αλλά φέτος η ροή του νερού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.
Ο πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Λουνγκού, έχει συνδέσει την ξηρασία με την κλιματική αλλαγή και προειδοποίησε πως μια μέρα οι καταρράκτες θα εξαφανιστούν τελείως.
«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ένα πραγματικό. Και είναι εντυπωσιακό όταν οι άνθρωποι λένε πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Μάλλον ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο, αλλά σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε εμείς, στην Ζάμπια, βλέπουμε τις συνέπειες κάθε μέρα», δήλωσε ο Λουνγκού σε συνέντευξή του στο Sky News.
Μέσα στο 2019, η ροή του νερού στους καταρράκτες μειώθηκε σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλίματος και Τουρισμού της Ζιμπάμπουε. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε πως η μείωση της ροής του νερού θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των καταρρακτών σύντομα.
«Παρατηρήται μια φυσιολογική πτώση φέτος. Δεν έχουμε όσο νερό είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έχει ξεραθεί κιόλας», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τουρισμού Μπλέσινγκ Μουνγίγουα.
Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 200 ελέφαντες είχαν πεθάνει λόγω έλλειψης νερού στο Mana Pools και το Εθνικό Πάρκο Hwange. Σε απάντηση, η εθνική υπηρεσία άγριων ζώων αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να μετακινήσει 600 ελέφαντες, μεταξύ άλλων ζώων. Η διαδικασία έχει περιγραφεί από τον εκπρόσωπο της αρχής της άγριας φύσης, Τινάς Φαρό, ως «τη μεγαλύτερη μετακίνηση στην ιστορία μας».
Ποια είναι λοιπόν η εικόνα των καταρρακτών από το έδαφος; Σε μια δημοσίευση στο instagram, ο κινέζικος τηλεοπτικός σταθμός CGTN έδειξε τη διαφορά που υπάρχει τώρα στους καταρράκτες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019.
Η εικόνα, είναι συγκλονιστική.
πηγή: telegraph