Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή κήρυξε η Νέα Ζηλανδία- Αλλά τι σημαίνει στην πράξη

Και παρά τις καλές προθέσεις αλήθεια είναι πως η χώρα έχει χειρότερες επιδόσεις στην μείωση των εκπομπών άνθρακα ακόμη και από τις ΗΠΑ κατά την προεδρίας Τραμπ.
Τον Ιανουάριο μια ασυνήθιστα υψηλή παλίρροια προκάλεσε πλυμμήρες στον Κόλπο Ντιπόι
Τον Ιανουάριο μια ασυνήθιστα υψηλή παλίρροια προκάλεσε πλυμμήρες στον Κόλπο Ντιπόι
ASSOCIATED PRESS

Η Νέα Ζηλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα έχει αποδεσμευτεί από τη χρήση άνθρακα έως το 2025, με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερννα κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας».

Σε σχετική πρόταση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη και υπερψηφίστηκε, αναγνωρίζεται «ο καταστροφικός αντίκτυπος» που θα έχουν η κλιματική αλλαγή στη Νέα Ζηλανδία και στην ευημερία των κατοίκων της χώρας, στις πρωτογενείς βιομηχανίες, στη διαθεσιμότητα νερού και τη Δημόσια Υγεία εξαιτίας των πλημμυρών, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και των πυρκαγιών.

«Όταν κάνουμε αυτές τις δηλώσεις συχνά υπάρχει απειλή για τη ζωή, απειλή για την περιουσία, επείγουσες καταστάσεις που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών...Αν δεν δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις...Ψηφίστε υπέρ της διακήρυξης αυτής, βρεθείτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γίνετε μέρος της λύσης που πρέπει να προσφέρουμε από κοινού στην επόμενη γενιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός.

Άλλα 32 κράτη έχουν αναγνωρίσει επίσημα την παγκόσμια κρίση, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

ASSOCIATED PRESS

Η διακήρυξη της Νέας Ζηλανδίας αναγνωρίζει την «ανησυχητική τάση της μείωσης των ειδών και της παγκόσμιας βιοποικιλότητας», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της γηγενής βιοποικιλότητας της Νέας Ζηλανδίας.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για το κλίμα υποστηρίχθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων και το Κόμμα Μαορί αλλά αντιτάχθηκαν τα δύο ακραία συντηρητικά και δεξιά κόμματα.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο μετά την κατάθεση της πρότασης, Άρντερ είπε ότι η χώρα πρέπει «να δράσει άμεσα».

«Αυτή η δήλωση αποτελεί μια αναγνώριση του βάρους που θα πρέπει να σηκώσει η επόμενη γενιά. Του βάρους που θα φέρουν εάν δεν τα καταφέρουμε και δεν αναλάβουμε δράση τώρα», είπε και πρόσθεσε πως «Εναπόκειται σε εμάς να αναδείξουμε ένα σχέδιο δράσης και να παρέχουμε έναν λόγο για να ελπίζουμε».

Η Άρντερ ανακοίνωσε πως όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα υποχρεούνται να να αγοράζουν μόνο ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, ο στόλος θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου κατά 20% και η χρήση 200 λεβήτων -που κάνουν καύση άνθρακα- και αποτελούν μέσο θέρμανσης στα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών θα πάψουν να λειτουργούν.

Επίσης η σχετική πρόταση, όπως αναφέρει ανταποκριτής του Guardian, καλεί σε να αναγνώριση της «σημαντικής προόδου στην αντιμετώπιση της πρόκλησης» από τη χώρα μέσω της υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού και της έγκρισης του νόμου του 2019 περί μηδενικής χρήσης άνθρακα , ο οποίος δεσμεύει τη Νέα Ζηλανδία να μειώσει τις εκπομπές.

ASSOCIATED PRESS

Αυτή η νομοθεσία -της Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει αναλάβει να βάλει τη χώρα σε μια τροχιά που οδηγήσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 - κάνει τη Νέα Ζηλανδία μία από τις λίγες χώρες που θέτει στόχο μηδενικών εκπομπών.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η χώρα είναι ήδη πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αυτών των απαραίτητων αλλαγών.

Η έλλειψη δράσης σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ήταν «ενοχλητική» και είχε γίνει «ανυπόφορη», όπως δήλωσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρυ, Μπρονβίν Χέιγουαρντ την περασμένη εβδομάδα. «Η ειρωνεία είναι ότι, ακόμη και υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ θα έχουν καλύτερες επιδόσεις στις κατά κεφαλήν μειώσεις των εκπομπών από ό,τι εμείς».

Σε άρθρο του στο Conversation, o Ρόμπερτ Μακ Λακλαν, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Μάσσεϊ αναφέρει πως η Νέα Ζηλανδία δεν είχε ακόμη μειώσει τις εκπομπές.

Από τις 43 βιομηχανικές χώρες, η Νέα Ζηλανδία συγκαταλέγεται στις 12 που έχουν σημειώσει αύξηση των καθαρών εκπομπών μεταξύ 1990 και 2018.

Επίσης, η οργάνωση Climate Action Tracker, που εξετάζει τις δεσμεύσεις των χωρών με τις μεγαλύτερες εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου, εκτίμησε, όπως αναφέρει το AFP, ότι η περιβαλλοντική πολιτική της Νέας Ζηλανδίας είναι “ανεπαρκής” για να πετύχει τους στόχους της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Δημοφιλή