Η Βραζιλία δημοσίευσε την Πέμπτη αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου ξεπέρασε σε έκταση τα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι και η μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Για την ακρίβεια η έκταση δάσους που χάθηκε είναι ίση με οκτώ φορές την έκταση της Νέας Υόρκης.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) είχε ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα ότι τα δορυφορικά δεδομένα έδειχναν ότι σε 9.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους δεν υπήρχαν πλέον δάση, κάνοντας λόγο για αύξηση 29,5% του ποσοστού αποψίλωσης σε βάση 12μήνου.
Τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας όμως στην σχετική έκθεση του ΙΝΡΕ δείχνουν πλέον πως η αποψίλωση ήταν μεγαλύτερη κατά 43,% και το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο «έχασε» 10.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον Αύγουστο του 2018 έως και τον Ιούλιο του 2019.
Σημειώνεται πως την αντίστοιχη περίοδο που εξετάζεται (Αύγουστος 2017-Ιούλιος 12018) η έκταηση που είχε αποψιλωθεί έφτανε τα 7.033 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η αποψίλωση που καταγράφεται σήμερα είναι η μεγαλύτερη από το 2008, όταν 12.287 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αμαζονίου καταστράφηκαν σε περίοδο 12 μηνών.
Μάλιστα η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου ήταν μεγαλύτερη κατά τους πρώτους οκτώ μήνες που εξετάζονται (Αύγουστος-Μάρτιο) συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο αφού η έκταση που αποψιλώθηκε έφτασε τα 6.440 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τα νέα δεδομένα έρχονται μετά και τις καταστροφικές φωτιές στο τροπικό δάσος αλλά η αλήθεια είναι πως η εντατικοποίηση της αποψίλωση του τροπικού δάσος με παράνομες ενέργειες και με την ανοχή του ίδιου του ακροδεξιού προέδρου της χώρας, Ζαϊρ Μπολσονάρο ήταν εμφανής πριν από τις φωτιές. Εξάλλου ο Ζαϊρ Μπολσονάρου έχει κατ’΄επανάληψη ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης ορυχείων σε περιοχές του τροπικού δάσους, υπόσχεται γη σε αγρότες και φυσικά δε αντιτίθεται και σε οικοδομικές δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως στην Βραζιλία βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εξ ου και οι απειλές αρκετών χωρών της Ευρώπης με πρώτη τη Γαλλία πως εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση θα εγείρουν θέμα κυριαρχίας της Βραζιλίας στην περιοχή.
Πηγη: AFP