Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για τη διατροφή και την καθημερινότητά μας. Είναι συνήθως φθηνά, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως χαλάσουν και σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά στα φρέσκα λαχανικά υποβαθμίζονται εξαιτίας του χρόνου που παραμένουν στο ψυγείο Ωστόσο, όταν συσκευάζουμε αεροστεγώς τα κατεψυγμένα λαχανικά, αυτό τα διατηρεί στη μέγιστη ωρίμανση τους και συντηρεί άψογα τις περισσότερες από τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πολύ απλό να προστεθούν σε όλα τα είδη πιάτων, ωστόσο, μερικές συνταγές πράγματι δεν είναι και τόσο νόστιμες χωρίς την προσθήκη φρέσκων λαχανικών. Οι ειδικοί στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής μας προσφέρουν τη συμβουλή τους σχετικά με το πότε τα κατεψυγμένα λαχανικά αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας και το πότε είναι καλύτερα να προτιμήσουμε τα φρέσκα.
Ο αρακάς
Ταιριάζει τέλεια σχεδόν στο ο,τιδήποτε: Σούπες, μαγειρευτά, ζυμαρικά αλλά και σαλάτες.
Τα dont’s του κατεψυγμένου αρακά
«Υπάρχει ένα ρητό γνωστό στον κόσμο των σεφ που λέει πως πρέπει να περιμένουμε να έρθει η εποχή του αρακά και έπειτα να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας τον κατεψυγμένο», αναφέρει η Τίφανι Σουάν, σεφ και επιστήμονας τροφίμων, που έχει συνεργαστεί με επωνυμίες όπως τα Starbucks και η PepsiCo.
«Αυτό συνίσταται γιατί τότε ο αρακάς μας, ως προς την φρεσκάδα του, δεν θα απέχει σημαντικά από τη στιγμή που μαζεύτηκε από το χωράφι».
Οι ειδικοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κατεψυγμένο αρακά για σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο, ακόμη και για τις σαλάτες ή το χούμους μας. Πριν τον χρησιμοποιήσουμε, αρκεί απλώς να τον ξεπαγώσουμε τοποθετώντας τον από την κατάψυξη στο ψυγείο για μια νύχτα.
Εάν σκοπεύουμε να τον προσθέσουμε σε ένα ζεστό πιάτο, όπως σε μια σούπα λαχανικών ή στα ζυμαρικά μας, τον προσθέτουμε στο τέλος της διαδικασίας του μαγειρέματος, ώστε να ζεσταθεί μεν, χωρίς όμως να μαλακώσει υπερβολικά.
Το κουνουπίδι
Βραστό στον ατμό, μέσα στο ρύζι μας, σε σούπες ή μαγειρευτά, το κουνουπίδι προσφέρει υπέροχη γεύση και άρωμα σε κάθε μας πιάτο.
Tα don’ts του κατεψυγμένου κουνουπιδιού
Το κουνουπίδι θεωρείται το απόλυτο λαχανικό στην αγορά των κατεψυγμένων, σύμφωνα με τον σεφ Λέξι Ρότζερς, καθώς διαθέτει σχεδόν την ίδια υπέροχη γεύση με το φρέσκο. Ο σεφ, συνιστά να το μαγειρεύουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και έπειτα να το προσθέτουμε στις σούπες μας ή ως συνοδευτικό στα κυρίως πιάτα μας.
Ωστόσο, η Σεφ Ελίσα Μπέρνερ θεωρεί ότι γευστικά τίποτα δεν υπερνικά το φρέσκο κουνουπίδι, ιδίως όταν βρίσκεται την εποχή του. Γι’ αυτό και η ίδια, χρησιμοποιεί το κατεψυγμένο μόνο όταν δεν βρίσκει φρέσκο λόγω εποχής.
Το σπανάκι
Σε σμούθις, σε σουφλέ, σε ομελέτες ή στην κρέπα μας, το κατεψυγμένο σπανάκι δίνει το κάτι παραπάνω.
Tα don’ts στο κατεψυγμένο σπανάκι
Το συγκεκριμένο φυλλώδες και πράσινο λαχανικό είναι κάπως αμφιλεγόμενο. Και ενώ σύμφωνα με την Σουάν αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και πρωτεϊνών σε οποιοδήποτε ζεστό πιάτο, συνιστά πάντοτε να το μαγειρεύουμε προτού το καταναλώσουμε, καθώς έχει ήδη μαγειρευτεί κατά τη διαδικασίας της επεξεργασίας και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Επομένως, το να τρώμε κατεψυγμένο σπανάκι σε σαλάτες και σάντουιτς απορρίπτεται.
Άλλο ένα μειονέκτημά που εντοπίζουμε στο κατεψυγμένο σπανάκι, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί έχουμε ψωνίσει προτού ανοίξουμε τη σακούλα.
Τα φασολάκια
Μπορούμε να τα προσθέσουμε για έξτρα γεύση σε λαχταριστές σαλάτες με ζυμαρικά και δημητριακά, αλλά και να συνοδεύσουμε με αυτά ένα σωρο πιάτα.
Tα dont’s που αφορούν τα κατεψυγμένα φασολάκια
Όσον αφορά τα πράσινα φασόλια, η ερώτηση «κατεψυγμένα ή φρέσκα» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο προετοιμασίας τους.
«Εάν απλώς τα ανακατέψουμε στα ζυμαρικά μας ή στη σαλάτα μας, τα κατεψυγμένα φασολάκια αποτελούν εξαιρετική επιλογή, καθώς η εμφάνιση και η υφή τους δεν αποτελούν προτεραιότητα», εξηγεί η Κριστίνα Μπάιλεϊ, σεφ και εκπαιδεύτρια στο Culinary Institute of America.
«Ωστόσο, εφόσον σκοπεύουμε να ψήσουμε τα φασολάκια μας, καλύτερα να επιλέξουμε τα φρέσκα. Η υπολειμματική υγρασία των κατεψυγμένων λαχανικών στερεί τη γεύση που προσδίδει το μαγείρεμα στο φούρνο», προσθέτει η ίδια.
Τα καρότα
Μπορούμε να τα προσθέσουμε κυριολεκτικά σε οτιδήποτε κι αν μαγειρέψουμε.
Τα dont’s του κατεψυγμένου καρότου
Τα ριζώδη λαχανικά, όπως τα καρότα, τείνουν να διατηρούντα άψογα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως η κατανάλωση τους πριν χαλάσουν, αποτελεί μικρή πρόκληση σε σύγκριση με άλλα λαχανικά.
Αν βαριόμαστε ή δεν διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να καθαρίσουμε και να ψιλοκόψουμε τα καρότα μας, σίγουρα μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένα, αρκεί σύμφωνα με τον Ρότζερς, να σκοπεύουμε να τα μαγειρέψουμε, με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύουμε και τα φρέσκα.
Σε σούπες, μαγειρευτά, πίτες, ακόμη και σε ένα κέικ καρότου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα καρότα. Ωστόσο, σε κάθε πιάτο που απαιτεί ωμά καρότα, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα.
«Αν σκοπεύουμε για παράδειγμα να τα προσθέσουμε σε μια πιατέλα αλλαντικών και τυριών, ας προτιμήσουμε τα φρέσκα καρότα», καταλήγει ο Ρότζερς.