Ταυτόχρονη επιχείρηση καθαριότητας και αποκατάστασης σε πέντε πλατείες στην περιοχή των Αμπελοκήπων έγινε χθες από τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τις πλατείες ΕΠΟΝ, Λακωνίας, Αγίου Δημητρίου, Βερναρδάκη και Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης οι οποίες σκουπίστηκαν, πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν από συνεργεία του οδοκαθαρισμού της 7ης Δημοτικής Κοινότητας.
Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο σε σχέση με ότι είχε γινόταν μέχρι σήμερα; «Καταρχάς να σημειώσω ότι ο καθαρισμός γίνεται ταυτόχρονα σε 4 - 5 σημεία των Αμπελοκήπων, ενώ παράλληλα γίνονται 2 με 3 καθαρισμοί την εβδομάδα σε όλη την πόλη. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι παλιότερα η κάθε υπηρεσία έκανε δουλειά από μόνη της. Αλλοτε όσον αφορά το πράσινο, άλλοτε όσον αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτρολογικών. Τώρα γίνεται συντονισμένα: Τα συνεργεία εργάζονται ταυτόχρονα ώς προς το κλάδεμα, την τακτοποίηση των παρτεριών, τις ηλεκτρολογικές αλλαγές,ενώ παράλληλα γίνεται και καθαρισμός ουσίας», αναφέρει στην HuffPost ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης.
Συγκεκριμένα ως προς τους Αμπλεκόπηκους αναφέρει: «Οι Αμπελόκηποι - όπως και πολλά σημεία της Αθήνας - είχαν πρόβλημα. Είχαν να πλυθούν πάρα πολύ καιρό. Μέχρι την ΄Ανοιξη πιστεύω θα έχει φανεί σημαντική διαφορά».
«΄Ενα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης ήταν ότι δεν πλενόταν»
Και συμπληρώνει: «΄Ενα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης ήταν ότι δεν πλενόταν. Είχε να πλυθεί πάνω από 4 - 5 χρόνια.΄Οταν λέμε πλύσιμο δεν εννοούμε να ρίξει κανείς νερό και να φύγει, αλλά να κάνει απολύμανση, να ρίξει χημικά και να κάνει άλλες απαραίτητες και χρονοβόρες διαδικασίες καθαρισμού. Για παράδειγμα, τα ούρα από τους αστέγους δεν φεύγουν εύκολα...»
Αλήθεια, ποιο είναι το πιο έντονο πρόβλημα στην καθαριότητα της πόλης; «Προβλήματα πολλά! Εμείς παραλάβαμε μια πόλη από την οποία λείπουν 6.000 κάδοι σε συνολο 13.000. ΄Ελλειψη που προήλθε από καταστροφές, βανδαλισμούς, κλοπές κ.τ.λ. Χωρίς κάδους πως να ”συμμαζέψεις” την πόλη;»
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, ο δήμος Αθηναίων κάνει μελέτη επανατοποθέτησης των κάδων, ενώ από τέλος Ιανουαρίου θα αρχίσει η τοποθέτηση των καινούργιων κάδων. «Μέχρι τέλος Μαρτίου θα αναλάβουμε τους πρώτους 5.000. Θα έχουμε νέα δρομολόγια αποκομιδής», βεβαιώνει ο κ. Αβραμίδης. Κι είμαστε σε συνεννόηση με την ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης να μας προμηθεύσει τους 2.500 κάδους που λείπουν. Το θεμα της ανακύκλωσης ειναι ουσιαστικό και συνολικό», συμπληρώνει.
Ποιο είναι, αλήθεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του δήμου ως προς τις δράσεις τους αυτές;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου με τις προμήθειες των αναγκαίων που κινούνται με ρυθμούς χελώνας», απαντά.
Ως προς τον καθαρισμό στην περιοχή των Αμπελοκήπων, το πλύσιμο έγινε με ειδικά καθαριστικά – απολυμαντικά σκευάσματα και πλυστικά οχήματα χρησιμοποιώντας πεπιεσμένο ζεστό νερό.
Επίσης το τμήμα ειδικών εργασιών φρόντισε να βάψει τα παρτέρια με τα λουλούδια τα παγκάκια και τα καλαθάκια και στις πέντε πλατείες.
Στην επιχείρηση αυτή έλαβαν μέρος είκοσι εργάτες οδοκαθαρισμού, δύο μεγάλες υδροφόρες και δύο πλυστικά οχήματα.
Το post του δημάρχου Αθηναίων
«Επιχείρηση καθαριότητας σε πέντε πλατείες στους Αμπελόκηπους. Το προσωπικό του δήμου με τα πλυστικά μηχανήματα και τις υδροφόρες στις πλατείες ΕΠΟΝ, Λακωνίας, Αγίου Δημητρίου, Βερναρδάκη και στην πλατεία Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Άλλαξαν εικόνα και είναι έτοιμες για περίπατο, για όλους» έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.