Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί απότομα στις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία δήλωσε ότι θα αντιμετωπίζει τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους μετά και την αποχώρησή της από την συμφωνία που εγγυάτο επί έναν χρόνο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Το ρωσικό Υπ. Εθνικής Άμυνας ενημέρωνε πως: «Από τις 00:00 ώρα Μόσχας στις 20 Ιουλίου 2023 [21:00 GMT Τετάρτη], όλα τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου...Τα κράτη σημαίας τέτοιων πλοίων θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου».
Βέβαια το ρίσκο για όποιο πλοίο πλησίαζε ουκρανικούς λιμένες για την παραλαβή φορτίου αλλά και η ίδια η πλεύση του πλέον ήταν ήδη υψηλό αφού η Ρωσία από την Τρίτη βομβαρδίζει αδιάκοπα πόλεις λιμάνια, όπως η Οδησσός και το Μικολάεφ στοχεύοντας λιμενικές υποδομές και τερματικούς σταθμούς όπου αποθηκεύονται σιτηρά.
Ο δε Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας υποστηρίζει πως η Μόσχα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά και κατόπιν να κατηγορήσει το Κίεβο. Η κατηγορία αυτή βασίζεται, όπως είπε, σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και αποχαρακτηρίστηκαν.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει πως η Ρωσία σκόπιμα στοχεύει τις υποδομές εξαγωγής σιτηρών ενώ με τις πράξεις της αυτής και με την αναστολή της συμμετοχής της στην συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τους πληθυσμούς φτωχών και ευάλωτων χωρών η διατροφή των οποίων αφενός βασίζεται στα σιτηρά και αφετέρου περιορίζονται οι δυνατότητες εισαγωγές σιτηρών όσο οι τιμές τους ανεβαίνουν.
Μάλιστα το Κίεβο προέτρεψε άλλες χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να παρέμβουν για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των φορτηγών πλοίων.
Βέβαια, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα επέστρεφε αμέσως στη συμφωνία σιτηρών εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της χώρας του, τα οποία αφορούν κυρίως την επανασύνδεση της αγροτικής τράπεζας της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, ώστε να διευκολυνθούν και οι δικές της εξαγωγές.
Στο μεταξύ οι τιμές του σιταριού στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 8,2% την Τετάρτη σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, στα 253,75 δολάρια ανά τόνο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 5,4%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 8,5%, που είναι και η υψηλότερη ημερήσια άνοδό από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μικόλα Σόλσκι ανέφερε πως ήδη οι ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν 60.000 τόνους σιτηρών και σημαντικά τμήματα της υποδομής εξαγωγής σιτηρών.
Ο αναλυτής της Marex Capital, Τσάρλι Σερνάτιγκερ σχολιάζει πως απειλή αυτού του είδους κλιμάκωσης που επιδιώκει η Ρωσία θα μπορούσε να «αποκόψει όλες τις θαλάσσιες αποστολές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας», κάτι που θα προκαλούσε επισιτιστική ανασφάλεια έως και κρίση ανάλογη αυτής της πρώτης περιόδου του πολέμου.
Επίσης, ο Τζιμ Γκέρλακ, πρόεδρος της A/C Trading σχολίασε πως «Τα πράγματα αναζωπυρώθηκαν στην Ουκρανία. Υπάρχουν πραγματικά πυρά εκεί και κανείς δεν πρόκειται να μπει στη μέση....Εκεί είναι το καλάθι με το ψωμί της Ευρώπης και οι φορτωτές αποσύρονται».