Καθηγητής ΑΕΙ δίδασκε για 18 χρόνια δίχως πτυχίο - Ηταν συγγενής Προέδρου του Ιδρύματος

Υπέπεσε σε σειρά από παραβάσεις, κατά τη διάρκεια των σχεδόν 2 δεκαετιών που δίδασκε.
φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Εντύπωση προκαλεί η είδηση για καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος δίδασκε κανονικά επί 18 συναπτά έτη, δίχως όμως να έχει ο ίδιος αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. «Κλειδί» στην εν λόγω υπόθεση φαίνεται να είναι η στενή συγγένεια του με καθηγητή/τρια, που μάλιστα διετέλεσε και πρόεδρος του πανεπιστημιακού ιδρύματος αυτού για ένα διάστημα.

Μια καταγγελία είναι αυτή που φέρεται να «έφερε» την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οι επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Ε.Α.Δ. διενέργησαν έλεγχο για το χρονικό διάστημα 2005 - 2024, αναφορικά με ανάθεση διδακτικού έργου εκτάκτου προσωπικού και απασχόλησης σε έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.).

Τα ευρήματα της Ε.Α.Δ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο/η «Κ» (τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Στο παρόν κείμενο παρουσιάζεται ως «ο» ιδιώτης Κ) απασχολήθηκε στο ΑΕΙ ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005 - 2017. Δίχως όμως να κατέχει αναγνωρισμένο πτυχίο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Το χρονικό διάστημα 2005 - 2020 μάλιστα, ανατέθηκαν στον «Κ» συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360€. Σε αυτά - σχεδόν αποκλειστικά - επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν ο/η συγγενής του «Κ», ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου στον «Κ». Γεγονός που αποτελεί παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων.

Ακόμα, η αξιολόγηση των υποψηφίων εκτάκτων εκπαιδευτικών - στους οποίους συγκαταλεγόταν ο «Κ» - διενεργούνταν από αναρμόδια επιτροπή. Στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων διδασκόντων, είθισται να συντάσσεται ένα πρακτικό αξιολόγησης. Στην περίπτωση του «Κ» όμως, εμφανίζεται αναιτιολόγητη προσαύξηση της βαθμολογίας του από την επιτροπή, καθώς δεν είχαν υποβληθεί νέα στοιχεία από τον ίδιο.

Ο/Η καθηγητής/τρια που είναι στενός συγγενής του «Κ» συμμετείχε κανονικά στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος, αναφορικά με την έγκριση της ανάθεσης διδακτικού έργου στον «Κ». Η συνθήκη αυτή επίσης αποτελεί παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.

Σε αυτά, προστίθεται το γεγονός ότι ο «Κ» απασχολείτο παράνομα χωρίς τη σύναψη σχετικής σύμβασης ανάθεσης διδακτικού έργου. Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, που υπήρχε σύμβαση, αυτή δεν «ανέβαινε» στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», όπως οφειλόταν.

Για το χρονικό διάστημα από το 2005 έως και το 2023 η Ε.Α.Δ. εντόπισε ουσιαστικές και ισχυρές ενδείξεις μη πραγματικής εργασίας του «Κ» σε συμβάσεις μίσθωσης έργου σε προγράμματα που χρηματοδοτούσε ο Ε.Λ.Κ.Ε.

Αποκορύφωμα αποτελεί η περίοδο από το 2008 έως και το 2011, όπου ο «Κ» παρουσιάζεται ταυτοχρόνως να:

- Παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό

- Παρέχει εργασία σε φορέα του εξωτερικού

- Παρέχει εργασία σε προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε.

- Παρέχει διδακτικό έργο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διαβίβασε την έκθεση ελέγχου τόσο στο Υπουργείο Παιδείας και την Εισαγγελική Αρχή, όσο και στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και στον ελεγχόμενο φορέα.

Δημοφιλή