Κάτι «δεν πάει καλά» με το πολυδιαφημισμένο τουρκικό drone Akinci: Έπεσαν δύο σε λίγες ημέρες

Καταγράφηκαν συντριβές σε Αφρική και Μέση Ανατολή
To τουρκικό Akinci (AP Photo/Emrah Gurel)
To τουρκικό Akinci (AP Photo/Emrah Gurel)
via Associated Press

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar Akinci είναι μεταξύ των πιο πολυδιαφημισμένων προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, μαζί με το Bayraktar TB2, ωστόσο ερωτήματα έχουν προκαλέσει δύο απώλειες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη- και, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γνώση των περιστατικών και παρακολουθούν το θέμα.

 (Photo by BAYKAR/Handout/Anadolu via Getty Images)
(Photo by BAYKAR/Handout/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Τη νύχτα της 31ης Μαρτίου προς 1η Απριλίου ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από το Τινζαουατέν στο βόρειο Μάλι, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι μάχονται κατά ενόπλων οργανώσεων στα σύνορα με την Αλγερία. Μαχητές του «Μετώπου Απελευθέρωσης Αζαβάντ» (FLA) έσπευσαν στο σημείο και τράβηξαν φωτογραφίες από τα συντρίμμια- στο Χ μάλιστα κάποιοι ανεπίσημοι λογαριασμοί που υποστηρίζουν το FLA ισχυρίστηκαν ότι οι αυτονομιστές κατέρριψαν το drone. Όπως ισχυρίζονται οι αυτονομιστές, επρόκειτο για ένα από τα Akinci που το Μάλι αγόρασε από την Τουρκία και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2024.

Μιλώντας στο Χ, ο Ατάγιε Αγκ Μοχάμεντ, στέλεχος του FLA, υποστήριξε ότι το drone συνετρίβη εντός ακτίνας περίπου 20 χλμ από τα σύνορα με την Αλγερία. Ο Βιμ Ζβίτσενμπουργκ, ερευνητής της μη κυβερνητικής οργάνωσης PAX και ειδικός σε θέματα drones είπε στην ομάδα Observers του FRANCE 24 πως το εν λόγω μη επανδρωμένο αεροσκάφος συχνά επιχειρεί σε μικρό ύψος λόγω καιρικών συνθηκών, δεν έχει αντίμετρα και ως εκ τούτου είναι πολύ ευάλωτο σε αντιαεροπορικούς πυραύλους: «Έχουν υπάρξει προηγούμενα με τους Χούθι, που έχουν καταρρίψει αυτό το drone, καθώς και το ΡΚΚ, που κατέρριψε το Akinci με ιρανικής κατασκευής πυραύλους» πρόσθεσε.

Τα συντρίμμια υποδεικνύουν πως όντως το drone που συνετρίβη είχε κατασκευαστεί από τη Baykar στην Τουρκία, ενώ έφερε και βόμβες ανεμοπορίας MAM-T. Το Akinci μπορεί να φέρει έξι όπλα τέτοιου τύπου (το ΤΒ2, που είναι λιγότερο εξελιγμένο, μπορεί να φέρει τρία). Σημειώνεται πως οι μαχητές του FLA ανέσυραν επίσης τμήματα και από έναν άλλο τύπο βόμβας, τη MAM-L. Μεταξύ των κομματιών που έπεσαν στα χέρια των μαχητών του FLA είναι μια συσκευή ρίψης βομβών με κωδικό CAGE (Commercial and Government Entity Code) που αντιστοιχεί στη Baykar.

Ως προς το πώς συνετρίβη, υπάρχουν διάφορες θεωρίες: Η μία είναι πως χτυπήθηκε από φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο από τους αυτονομιστές του FLA (Κούρδοι μαχητές κατέρριψαν με ίδιο τρόπο τον Μάρτιο άλλο ένα Akinci), η δεύτερη πως το κατέρριψε η Αλγερία και η τρίτη πως υπήρξε βλάβη. Έχουν βγει ανακοινώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος: Το FLA λέει πως το drone «καταρρίφθηκε» μα χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος τους που συνετρίβη, χωρίς να μιλούν για πλήγμα. Το αλγερινό υπουργείο Άμυνας έβγαλε ανακοίνωση όπου έλεγε ότι η αεράμυνά του χτύπησε ένα drone που είχε μπει στον εναέριο χώρο της Αλγερίας, σε βάθος δύο χιλιομέτρων. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ένα «οπλισμένο αναγνωριστικό drone κοντά στο συνοριακό χωριό Τινζαουατέν». Το γαλλικό Jeune Afrique μετέδωσε πως το αεροσκάφος επλήγη κοντά στα σύνορα σε περιοχή όπου βρίσκεται αλγερινό αντιαεροπορικό σύστημα και πηγές αναφέρουν ότι χτυπήθηκε όταν πέρασε στην αλγερινή πλευρά.

Δεν είναι το μόνο περιστατικό απώλειας Akinci τον τελευταίο καιρό: Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συγκεκριμένου τύπου, αυτή τη φορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, συνετρίβη στο Ιρακινό Κουρδιστάν στις 16 Μαρτίου, με το ΡΚΚ να δίνει στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει τις δυνάμεις του να το στοχεύουν και να το πλήττουν. Όπως αναφέρει το Forbes, μέσα στο τελευταίο έτος έχουν υπάρξει αναφορές ότι το ΡΚΚ απέκτησε ιρανικά όπλα, μεταξύ των οποίων περιφερόμενα πυρομαχικά με αισθητήρες που επιτρέπουν να περιπολούν σε προκαθορισμένη περιοχή αναζητώντας εχθρικά drones.

Σημειώνεται πως οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία (SDF) φαίνονται να έχουν αυξήσει τις δυνατότητες αντι-drone τους τον τελευταίο καιρό, έχοντας καταρρίψει τουρκικά drones Bayraktar TB2, Aksungur και Anka. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα που καταρρίφθηκαν πάνω από τη βορειοανατολική Συρία είναι της κατηγορίας MALE (medium altitude, long endurance), ωστόσο το Akinci είναι HALE (high altitude long endurance) και προορίζεται για χρήση σε μεγάλα ύψη, διαθέτοντας πιο προηγμένους αισθητήρες και βαρύτερο οπλισμό. Είναι πιο ακριβό από το ΤΒ2, που έχει σημειώσει εμπορική επιτυχία, ωστόσο η Τουρκία έχει κλείσει συμφωνίες πώλησής του με τουλάχιστον 11 χώρες.

Akinci ανάμεσα σε Bayraktar TB2 και TB3 (Photo by Tayyib Hosbas/Anadolu via Getty Images)
Akinci ανάμεσα σε Bayraktar TB2 και TB3 (Photo by Tayyib Hosbas/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Οι δύο αυτές συντριβές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες: Όπως προαναφέρθηκε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν το θέμα, ενώ από εμπορικής άποψης θα μπορούσε να πληγεί η φήμη του Akinci. Αν στην περίπτωση του drone στο Μάλι καταρρίφθηκε όντως από την αλγερινή αεράμυνα, η ζημιά από αυτή την άποψη δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς, ρεαλιστικά μιλώντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρά τα πολλά πλεονεκτήματά τους, δεν έχουν πολλές ελπίδες όταν έρχονται αντιμέτωπα με επανδρωμένα μαχητικά ή οργανωμένη αεράμυνα με σύγχρονα όπλα. Επίσης, τα δύο drones που συνετρίβησαν, αν και της κατηγορίας HALE, μάλλον πετούσαν σε χαμηλά ύψη, οπότε ήταν ευάλωτα σε μεγαλύτερο εύρος όπλων.

Από την άλλη πλευρά, οι αφρικανικές χώρες που αγοράζουν το Akinci το κάνουν κυρίως για χρήση εναντίον ανταρτών, αγοράζοντας λιγότερα drones από ό,τι αν έπαιρναν πχ ΤΒ2- οπότε οι ενδεχόμενες απώλειες έχουν μεγαλύτερο κόστος. Μεταξύ των αγοραστών είναι η Σομαλία και το Μαρόκο, το οποίο είχε αγοράσει και ΤΒ2.

Με επιπλέον πληροφορίες από Forbes, FRANCE24 Observers

Δημοφιλή