Κάτω Ιταλία: Ελληνικό ναό της θεάς Αθηνάς από το 6ο αιώνα π.Χ. έφεραν στο φως ανασκαφές

Σε μια ακρόπολη μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, της Υέλης, μεταγενέστερα γνωστής ως Ελέα.
Ανασκαφές στην Ελέα στην περιοχή της Καμπανίας αποκάλυψαν έναν ελληνικό ναό της Αθηνάς από το 540 π.Χ. και δύο κράνη από τη ναυμαχία της Αλαλίας
Ανασκαφές στην Ελέα στην περιοχή της Καμπανίας αποκάλυψαν έναν ελληνικό ναό της Αθηνάς από το 540 π.Χ. και δύο κράνη από τη ναυμαχία της Αλαλίας
TWITTER

Αρχαιολόγοι στην Κάτω Ιταλία ανακάλυψαν αρχαία κράνη Ελλήνων πολεμιστών και τα ερείπια ενός ζωγραφισμένου τοίχου από τούβλα σε μια τοποθεσία που θα μπορούσε να ήταν ο πρόδρομος ενός ναού αφιερωμένου στη θεά Αθηνά, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη (1/2).

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι είπε ότι τα ερεπία που ανασκάφηκαν στη δημοφιλή τουριστική τοποθεσία της Ελέας (Velia) βρέθηκαν σε μια ακρόπολη μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της Mεγάλης Ελλάδας. Η Ελέα (ή Υέλη) βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ποσειδωνίας (Paestum), μιας πολυσύχναστης τοποθεσίας αρχαίων ελληνικών ναών στην περιοχή της Καμπανίας.

TWITTER

Η πρόσφατα ολοκληρωμένη ανασκαφή στην Ελέα αποκάλυψε ένα ζευγάρι κράνη πολεμιστών σε καλή κατάσταση, ερείπια κτιρίου, αγγεία με την ελληνική επιγραφή για «ιερά» και μεταλλικά θραύσματα πιθανότατα από όπλα, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο διευθυντής Κρατικών Μουσείων της Ιταλίας, Mάσιμο Oσάνα, ο οποίος στο παρελθόν διηύθυνε ανασκαφές στην Πομπηία, τον πιο διάσημο ανασκαφικό χώρο της Ιταλίας, είπε ότι η περιοχή που εξερευνήθηκε στην Ελέα περιείχε πιθανώς λείψανα προσφορών που έγιναν στην Αθηνά, τη μυθολογική Ελληνίδα θεά του πολέμου και της σοφίας, μετά από μια σημαντική ναυμαχία, στο κοντινό Τυρρηνικό Πέλαγος.

Τον 6ο αιώνα π.Χ., στη ναυμαχία της Αλαλίας στα ανοικτά των ακτών της Κορσικής, οι ελληνικές δυνάμεις κέρδισαν τις δυνάμεις των Ετρούσκων και τους Καρχηδονιακούς συμμάχους τους.

Η Ελέα φημίζεται ως το ”σπίτι” μιας αρχαίας προσωκρατικής φιλοσοφικής σχολής (ελεατική σχολή), συμπεριλαμβανομένων των φιλοσόφων Παρμενίδη και Ζήνωνα. Ήταν μέρος της Mεγάλης Ελλάδας, της περιοχής της νότιας Ιταλίας που αποικίστηκε από ελληνικές πόλεις-κράτη. Ο οικισμός στην Ελέα καταλάμβανε το ανώτερο τμήμα, ή ακρόπολη, της περιοχής καθώς και πλαγιές, και περιβαλλόταν από ένα τείχος.

Η ίδρυση της Ελέας χρονολογείται περίπου στο 540 π.Χ. από αποίκους από τη Μικρά Ασία.

Ιδρύθηκε από Φωκαείς οι οποίοι κατέφυγαν στην περιοχή κατά την διάρκεια της Περσικής κατοχής της Ιωνίας μεταξύ του 538 και 535 π.Χ.

Ο Φραντεσκίνι είπε ότι οι ανακαλύψεις που προέκυψαν από την ανασκαφή της Ελέας υπογράμμισαν τη σημασία της επένδυσης στην αρχαιολογική έρευνα για την αποκάλυψη «σημαντικών κομματιών της ιστορίας της Μεσογείου».

TWITTER

Δημοφιλή