Το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων των εργαζομένων στις εκκρεμείς υποθέσεις ειδικής διαχείρισης από τη διανομή πλειστηριάσματος και ειδικά για την περίπτωση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε (παλιό MEGA), παρά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, θίγει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Ο κ. Κατρίνης ρωτά τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση έναντι αυτής της καταφανούς παραβίασης του γράμματος του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε ομόθυμα εδώ και 3 μήνες.
Το θέμα δημιουργείται γιατί το δημόσιο αρνείται να επιστρέψει στην ειδική διαχείριση το ποσό που εισέπραξε, ενώ το ίδιο πράττουν και οι τράπεζες, τη στιγμή που δημόσιο και τράπεζες έχουν ήδη εισπράξει ένα ποσό που υπερβαίνει τα 22 εκ. ευρώ με βάση τον πίνακα κατάταξης ο οποίος όμως έχει ακυρωθεί νομοθετικά.
Τράπεζες και δημόσιο διακρατούν έως σήμερα το ποσό αυτό, κάνοντας ουσιαστικά αδύνατη την πληρωμή των εργαζομένων, καθώς τα χρήματα που είναι διαθέσιμα πλέον στο ταμείο της Ειδικής Διαχείρισης δεν επαρκούν για την εξόφληση τους.
Από την πλευρά της, η Ειδική Διαχείριση δεν έχει συντάξει νέο πίνακα στον οποίο να συμπεριλαμβάνονται κατά προτεραιότητα οι μισθοί και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.
Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
ΘΕΜΑ: Μη εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Κύριε υπουργέ,
Η Βουλή των Ελλήνων, με ευρεία πλειοψηφία, θεσμοθέτησε διατάξεις για την κατά προτεραιότητα πληρωμή μισθών και αποζημιώσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις υπό ειδική διαχείριση.
Συγκεκριμένα: Υπερψηφίστηκε ερμηνευτική του άρθρου 77, Ν. 4307/2014 με την παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4772/2021 (Α′ 17/5-2-2021), η οποία τροποποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρ. 7 του ν. 4787/2021 (ΦΕΚ Α 44/26.3.2021) ως εξής : ‘’Κατά την αληθή έννοια της παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 4307/2014 (Α’ 246), στις δαπάνες της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την ειδική διαχείριση, περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται μετά τη θέση της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, για την καταβολή οφειλόμενων μισθών, επιδομάτων αδείας και εορτών, αποζημίωσης μη ληφθείσας άδειας, καθώς και αποζημιώσεων συνεπεία καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, καιόλες εν γένει αδιακρίτως φύσεως και αιτίας οι απαιτήσεις και αποζημιώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας’’.
Το δε άρθρο 40 του ν. 4772/2021 συνεχίζει:
’’2. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, η άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που πλήττει την ικανοποίηση των πιστωτών κατά παράβαση της παρ. 1 δεν αναστέλλει την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 4307/2014.
3. Οι διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς διαδικασίες ειδικής διαχείρισης, μέχρι και το αμετάκλητο του πίνακα κατάταξης καθισταμένων αυτοδικαίως άκυρων των μη αμετάκλητων πινάκων κατάταξης που αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος, υποχρεούμενου αμελλητί του ειδικού διαχειριστή σε σύνταξη αναμορφωμένου πίνακα.’’
Περαιτέρω, με το άρθρο 52, Ν. 4787/2021 ρυθμίστηκε το θέμα των αποζημιώσεων των εργαζομένων των επιχειρήσεων υπό ειδική διαχείριση που έχουν γεννηθεί κατά την τελευταία διετία πριν την υποβολή αίτησης για την υπαγωγήτης επιχείρησης σε ειδική διαχείριση ως εξής : ‘’Απαιτήσεις εργαζόμενων για την καταβολή του συνόλου ή μέρους της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους, που έχουν γεννηθεί κατά την τελευταία διετία πριν την υποβολή αίτησης για την υπα γωγή επιχείρησης σε ειδική διαχείριση του ν. 4307/2014 (Α ́ 246), προαφαιρούνται από το προϊόν της ειδικής διαχείρισης και αποδίδονται στους δικαιούχους κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 4307/2014 και το άρθρο 40 του ν. 4772/2021 (Α ́21).
Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που πλήττει την ικανοποίηση των πιστωτών, κατά παράβαση της παρ. 1 δεν αναστέλλει την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους.
Οι διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς διαδικασίες ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4772/2021’’.
Επομένως, νόμος ρυθμίζει το καθεστώς των οικονομικών απαιτήσεων -ακόμα και αυτών που δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία διετία πριν την εκκίνηση της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης- των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που τελούν υπό ειδική εκκαθάριση, διασφαλίζοντάς τες πλήρως και επιπλέον εξειδικεύει τη ρύθμιση και για όσες επιχειρήσεις εκκρεμεί η διαδικασία ειδικής διαχείρισης ή υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές επιδιώξεις που πλήττουν τις απαιτήσεις των πιστωτών τους. Παρ’ όλα αυτά, οι ανωτέρω ξεκάθαρες και σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχουν εισέτι εφαρμοστεί στην περίπτωση των απολυμένων της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (παλαιό mega) διότι :
Το δημόσιο αρνείται να επιστρέψει στην ειδική διαχείριση το ποσό που εισέπραξε λόγω της κατάταξής του στον πίνακα διανομής που ακυρώθηκε νομοθετικά.
Το ίδιο πράττουν και οι τράπεζες, με αποτέλεσμα δημόσιο και τράπεζες να έχουν εισπράξει ένα ποσό που υπερβαίνει τα 22.000.000,00 ευρώ, με βάση πίνακα κατάταξης ο οποίος έχει ακυρωθεί νομοθετικά, να διακρατούν το εν λόγω ποσό και να καθιστούν αδύνατη την πληρωμή των εργαζομένων, καθώς τα χρήματα που είναι διαθέσιμα στο ταμείο της ειδικής διαχείρισης δεν επαρκούν.
Από την πλευρά της η ειδική διαχείριση δεν έχει συντάξει νέο πίνακα, ως όφειλε βάσει νόμου, ούτε έχει προαφαιρέσει, ως έξοδα της διαδικασίας, τους μισθούς και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, ενώ επιπλέον δεν έχει στραφεί κατάτων τραπεζών που διακρατούν τα χρήματα που πρέπει να τους αποδοθούν, παρά την πάροδο τριών μηνών από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Ερωτάται ο κύριος υπουργός: Τί προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι πρόσφατα ψηφισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και να αποδοθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους;
Ο ερωτών βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης