Ιδανικό φαγητό για το Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι. Το κρέας μαγειρεμένο μαζί με τις μελιτζάνες και τις πατάτες είναι ένα πάντρεμα γεύσεων μοναδικό. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγη καπνιστή πάπρικα στο πιάτο απογειώνουν τη γεύση! Ενώ το μπούκοβο δίνει αυτό το κάτι, που ξετρελαίνει. Καλομαγειρεμένο και νόστιμο, σκέτο λουκουμάκι!
Υλικά
4 μερίδες κατσικάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασί
μπούκοβο
αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο για το κοκκινιστό
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
4-5 μεγάλες μελιτζάνες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Τσιγαρίστε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο (ή πιπεράκι αν προτιμάτε). Ανακατέψτε μερικές φορές για να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέστε το κρασί. Βράζετε το φαγητό 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέστε τις πολτοποιημένες ντομάτες, λίγο αλάτι και όσο νερό χρειάζεται μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να γίνει καλά το κρέας και λίγο πριν μελώσει καλά η σάλτσα σβήστε την εστία. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού εάν το κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό και χρειάζεται αρκετή ώρα βρασμού μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 2ο: Καθώς το κρέας σιγοβράζει, καθαρίστε και κόψτε σε κύβους τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Φροντίστε να κόψετε τις μελιτζάνες σε μεγαλύτερο μέγεθος από τις πατάτες. Αλατίστε τα λαχανικά και ξεκινήστε το τηγάνισμα πρώτα με τις πατάτες. Ρίξτε τες σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώστε λίγο την ένταση της φωτιάς, σκεπάστε το σκεύος με καπάκι και αφήστε τις πατάτες να σιγο-τηγανιστούν μέχρι να μαλακώσουν. Συνεχίστε το τηγάνισμα δυναμώνοντας την ένταση της εστίας και χωρίς το καπάκι μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν. Αφαιρέστε τες από το τηγάνι και τοποθετήστε τες σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Όταν τηγανίσετε όλες τις πατάτες συνεχίστε με τις μελιτζάνες. Οι μελιτζάνες δεν θέλουν σκέπασμα. Τις ρίχνετε σε καυτό ελαιόλαδο και όταν πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές τις τοποθετείτε και αυτές σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 3ο: Προσθέστε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κοκκινιστό κατσικάκι. Ανάψτε την εστία και αφήστε το φαγητό να βράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε και τις μελιτζάνες. Συνεχίστε το βρασμό του φαγητού μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία και να μείνει η σάλτσα με το λαδάκι της. Σε αυτό το στάδιο θέλει λίγη προσοχή μην σας κολλήσει το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας. Μην ανακατέψετε το φαγητό απλώς αναδέψτε την κατσαρόλα.
Καλή σας απόλαυση!
Σημαντικές επισημάνσεις
Μπορείτε να εκτελέσετε την ίδια συνταγή με κρέας κοτόπουλου ή μοσχαράκι.
Αν προτιμήσετε μοσχάρι μην βάλετε σκόρδο αλλά για σούπερ γεύση προσθέστε λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο τριμμένα.
Εκτελώντας μόνο το πρώτο βήμα, κρέας κοκκινιστό, έχετε τη βάση για ότι τραβάει η όρεξή σας. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες τηγανητές, μακαρόνια, ρύζι, πουρέ πατάτας, πουρέ μελιτζάνας, … ή ακόμη και σκέτο, βουτώντας στη σάλτσα φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι με λίγη φέτα.
Μπορείτε να προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα το 1ο και 2ο βήμα και απλώς να κάνετε την ένωση του κοκκινιστού κρέατος με τις τηγανισμένες μελιτζάνες και πατάτες λίγη ώρα πριν το γεύμα. Το φαγητό σας θα είναι υπέροχο σαν φρεσκομαγειρεμένο.
Προσοχή στο ανακάτεμα! Καλύτερα να αναδεύετε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις (δες βίντεο). Η χρήση κάποιου σκεύους π.χ. κουτάλι μπορεί να διαλύσει τις μελιτζάνες και τις πατάτες και έτσι δεν θα έχετε ωραίο αποτέλεσμα στη γεύση και στο σερβίρισμα.
Η συνταγή βήμα-βήμα:
Αναδημοσίευση από magiacook.gr