Όταν απλώνεται η μυρωδιά της ντομάτας που σιγοβράζει, το σπίτι μοσχοβολάει καλοκαίρι. Ο καγιανάς είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα, παραδοσιακό, που τείνει να γίνει gourmet! Η νοστιμιά του είναι ασύγκριτη όταν το τηγάνι είναι πάνω σε πυροστιά που καίνε λιανόκλαδα από ελιές!!
Στην περιοχή της Μεσσηνίας γίνεται, ως επί των πλείστων, με παστό ή σύγκλινο, ή με παραδοσιακό λουκάνικο με πορτοκάλι. Είναι φαγητό που φτιάχνεται με ότι έχει το σπίτι και ότι βγάζει ο μπαξές. Μπορεί να είναι μια απλή στραπατσάδα με ντομάτες και αβγά ή να προσθέσει κανείς ότι τραβάει η όρεξή του.
Η ομελέτα του καλοκαιριού όπως την λέω!
Για μένα είναι το πιάτο της απόλαυσης, της ξεκούρασης και της ευκολίας. Ίσως είναι το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα στη ζωή μου όταν ήμουν μικρή. Τότε τα καλοκαίρια ήταν δύσκολα. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπαίναμε στον αγώνα της βιοπάλης, να μαζευτεί η καλοκαιρινή σοδειά από σύκα και σταφίδες.
Τον λαχτάραγα τον καγιανά!!! Με χόρταινε και η νοστιμιά του έκανε την κούραση γλυκιά. :)
Μπορεί βέβαια να ήταν η κούραση που έκανε τον καγιανά λαχταριστό και πεντανόστιμο. Δεν ξέρω … Το πιο πιθανό είναι ότι, όλα τα υλικά ήταν παραγωγής μας. Τότε όλα τα φαγητά είχαν άλλη νοστιμάδα. Είχαμε τον μπαξέ μας, το δικό μας τυρί, ακόμη και το δικό μας γουρουνάκι για το παστό μας.
Προσπαθώ να κρατήσω αυτή τη συνταγή στην πιο αυθεντικής της εκδοχή για να διατηρήσω ζωντανές τις πατροπαράδοτες μνήμες του ουρανίσκου μου. Ομολογώ όμως ότι, έχω κάνει δύο πολύ μικρές αλλαγές από τον τρόπο που είχα μάθει να την φτιάχνω. Πρώτον δεν βάζω κολοκυθάκι και δεύτερον κόβω τα λαχανικά σε κυβάκια αντί σε φέτες.
Ελπίζω να φτιάξετε και να ευχαριστηθείτε αυτό το φαγητό!
Υλικά για 3-4 μερίδες
2 κιλά πολύ ώριμες ντομάτες
1 πατάτα
1 μελιτζάνα μεγάλη (τσακώνικη)
150 γρ. φέτα σκληρή (αιγοπρόβεια ντενεκέ - σφέλα)
1 μεγάλο κομμάτι παστό (τσιγαρίδα)
3 μεσαία αβγά
ελαιόλαδο
ρίγανη
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Τρίβουμε τις ντομάτες στο τρίφτη (από την χοντρή πλευρά). Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε μεγάλο φαρδύ τηγάνι.
Βήμα 2ο: Ταυτόχρονα, σε άλλη εστία τηγανίζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αρχικά κόβουμε το παστό σε μικρούς μεζέδες και το βάζουμε σε ένα τηγάνι (χωρίς λάδι) να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζουμε το παστό σε ένα πιάτο. Από το λάδι που έμεινε από το παστό στο τηγάνι ρίχνουμε 4 – 5 κουταλιές της σούπας στη σάλτσα (που συνεχίζει να σιγοβράζει) για να πάρει γεύση και να νοστιμίσει (σημειώνω ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε ρίξει καθόλου λάδι στη σάλτσα).
Βήμα 3ο: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και αλατίζουμε. Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι που είχαμε τηγανίσει το παστό και ρίχνουμε τις πατάτες να τηγανιστούν. Ταυτόχρονα καθαρίζουμε την εξωτερική φλοίδα της μελιτζάνας, την κόβουμε σε κυβάκια λίγο μεγαλύτερα από ότι κόψαμε τις πατάτες και αλατίζουμε.
Όταν οι πατάτες μαλακώσουν αρκετά, προσθέτουμε στο τηγάνι και τους κύβους μελιτζάνας. Τα αφήνουμε να τηγανιστούν όλα μαζί μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε στο ίδιο πιάτο που έχουμε και το παστό (για οικονόμια χώρου και λάτρας) .
Βήμα 4ο: Όταν η σάλτσα μείνει με λίγα ζουμάκια προσθέτουμε στο τηγάνι το παστό, τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις μαζί με τη σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε διάσπαρτα το τυρί κομμένο και αυτό σε κύβους.
Βήμα 5ο: Χτυπάμε τα αβγά να διαλυθούν καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα περιχύνοντάς τα με κυκλικές κινήσεις στο τηγάνι. Ανακατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι να πάνε τα αβγά σε όλη τη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για πολύ λίγο χρόνο, όσο χρειάζεται για να ψηθούν.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγη ρίγανη.
Ο καγιανάς είναι πλήρες γεύμα και συνοδεύεται με σαλάτα αγγούρι, μπόλικο ψωμάκι για τις βούτες και ιδανικά με δροσερή μπίρα δίπλα στο κύμα!
Καλή σας απόλαυση!!!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Προσοχή στο αλάτι! Αν το παστό είναι πολύ αλμυρό αλατίστε ελάχιστα τα υπόλοιπα υλικά.
- Προτιμήστε παστό με τσιγαρίδα (λίπος μαζί με την πέτσα). Γίνεται σκέτο λουκουμάκι στη σάλτσα! Εκεί είναι όλη η νοστιμιά!!!!
- Επιλέξτε παραγινωμένες ντομάτες και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει. Θα μελώσει και θα φύγει η ξινίλα. Μην ρίξετε ζάχαρη. Please!!!!! Αν οι ντομάτες είναι νερουλές ή αγουρωπές ίσως χρειαστεί η σάλτσα να βράσει λίγο παραπάνω. Δοκιμάστε την πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλει και άλλο βράσιμο και δεν έχει άλλα υγρά προσθέστε λίγο νερό. Στο τέλος θα πρέπει να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του, χωρίς πολλά υγρά.
- Ο Καγιανάς έχει 2 μυστικά για να γίνει ζουμερός. α) Δεν πρέπει να βάλουμε πολλά αβγά γιατί θα γίνει σφιχτή ομελέτα και β) πρέπει να ρίξουμε τα αβγά στη σάλτσα λίγο πριν εξατμιστούν όλα τα υγρά της.
- Αν δεν έχετε παστό μπορείτε να βάλετε λουκάνικο. Επιλέξτε λουκάνικα με πορτοκάλι, όπως τα παρασκευάζουν παραδοσιακά στην περιοχή της Καλαμάτας.
- Δεν βάζω μπαχαρικά και μυρωδικά γιατί έχει ήδη το παστό από την παρασκευή του (δείτε τη συνταγή). Ωστόσο, αν δεν βάλετε παστό μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαυροπίπερο και ρίγανη στη σάλτσα. Ίσως και λίγη καυτερή φρέσκια πιπεριά ή μπούκοβο.
H συνταγή βήμα-βήμα:
Αναδημοσίευση από magiacook.gr