Σχέδια για την αντιμετώπιση εμπρησμών και επεισοδίων σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών εκπονεί η ΕΛ.ΑΣ. για παν ενδεχόμενο, ύστερα από τις εξελίξεις στη Λέσβο.
Και αυτό διότι οι Αρχές φοβούνται την πιθανότητα να υπάρξουν μιμητές, οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ανάλογη κατάσταση και σε άλλα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της χώρας.
Στη Λέσβο το κλίμα παραμένει έκρυθμο. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται τη μεταστέγασή τους στο νέο καταυλισμό που στήθηκε στο «πεδίο βολής» στο Καρά Τεπέ. Η Αστυνομία καλείται να φέρει σε πέρας μία σειρά από «στοιχήματα», ενώ λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες… Μόριες σε νησιά, όπως η Σάμος και η Χίος.
Στη Λέσβο έχουν «χαρτογραφηθεί» ομάδες ατόμων που παρακινούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εγκατασταθούν στον καινούργιο καταυλισμό. Το «επιχείρημά» τους είναι ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να φύγουν τελικά από το νησί. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική».
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις τηρούν μέχρι στιγμής ήπια στάση, ούτως ώστε να μην προκληθούν εντάσεις σε μία περίοδο που χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Εάν συνεχιστεί, όμως, αυτή η κατάσταση θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για όσους υποκινούν επεισόδια και προσπαθούν να αποτρέψουν τους μετανάστες να μεταβούν στο Καρά Τεπέ, όπου θα γίνει εκ νέου καταγραφή, ταυτοποίηση, εξέταση ασύλου και ιατρικός έλεγχος».
Παράλληλα, προτεραιότητα παραμένει για την ΕΛ.ΑΣ. η ταυτοποίηση και η σύλληψη των ατόμων που έκαψαν τον καταυλισμό της Μόριας. Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική διεξάγει έρευνες και ήδη έχει προχωρήσει σε «χαρτογράφηση» υπόπτων. Μάλιστα, εξετάζονται και κάποια λίγα βίντεο, στα οποία μπορεί να φαίνονται κάποιοι από τους εμπρηστές. Σύμφωνα με σοβαρές εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών, δεν αποκλείεται κάποιοι από τους εμπρηστές να έχουν φύγει από το νησί. Επίσης, βάσει των ίδιων πληροφοριών, αρκετοί από τους εμπρηστές ήταν ανήλικοι, με τις Αρχές να διερευνούν την εκδοχή να υπήρξε υποκίνηση για κάποιους τουλάχιστον εξ αυτών. Στο μικροσκόπιο έχει μπει μία ομάδα περίπου 20 Αφγανών, αρκετοί εκ των οποίων είχαν «χαρτογραφηθεί» και στο παρελθόν από τις «ειδικές υπηρεσίες» ως άτομα που ασχολούνται με εγκληματικές δραστηριότητες στη Μόρια.
Κρίσιμο θεωρείται και το θέμα της μεταστέγασης των προσφύγων και των μεταναστών στον νέο καταυλισμό στο «πεδίο βολής» στο Καρά Τεπέ, όπου έχουν στηθεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής εκεί έχουν εγκατασταθεί λιγότερα από 1.000 άτομα. Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στον κεντρικό δρόμο κοντά στο νέο καταυλισμό, περίπου 2000 άτομα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, γύρω από τον καταυλισμό, και ακόμα 6.000 άτομα βρίσκονται σε άλλες εκτάσεις του νησιού. Τα επόμενα 24ωρα θα κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο που θα ενημερώνει τους μετανάστες στη γλώσσα τους ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να εγκατασταθούν στο Καρά Τεπέ. Δηλαδή, θα καλούνται να ακολουθήσουν την «οδό» του αιτήματος ασύλου.
Φοβούνται νέες «Μόριες»
Η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρξει άλλη «Μόρια». Δηλαδή, να μη βρεθούν μιμητές των εμπρηστών σε άλλα επιβαρυμένα νησιά, όπως για παράδειγμα η Σάμος και η Χίος. Οι Αρχές φοβούνται τη διάδοση fake news που θα λένε ότι το κάψιμο της Μόριας είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν από το νησί οι διαμένοντες στον καταυλισμό. Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικές υπηρεσίες επιχειρούν να ενισχύσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο για να προλάβουν καταστάσεις.
Εκτός αυτού, ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού. Τα τελευταία 24ωρα είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πόσοι είναι οι φορείς του ιού που δεν βρίσκονται σε «καραντίνα». Ο στόχος των Αρχών είναι να συγκεντρωθούν όλοι στο νέο καταυλισμό και να ελεγχθούν εκεί από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Αυτό, ωστόσο, είναι αδύνατο προσώρας, καθώς ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων έχει πειστεί να εγκατασταθεί εκεί. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει στο νέο καταυλισμό από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και ήδη έχουν βρεθεί θετικοί 21 άνθρωποι. Εάν ληφθεί υπόψη ότι στο νέο καταυλισμό έχει ελεγχθεί μόλις ένας στους 13 μετανάστες του νησιού, τότε μπορεί να εκτιμηθεί ότι τα κρούσματα είναι πολλές δεκάδες.